Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαβήτης : Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναϊό

Διαβήτης : Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναϊό

Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από κοροναϊό σε σχέση με τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 – Σχεδόν το 1/3 των θανάτων από κοροναϊό στην Αγγλία σχετίζεται με τον διαβήτη.

Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από κοροναϊό σε σχέση με τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα του NHS.

Οι διαβητικοί που προσβάλλονται από κοροναϊό διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να πεθάνουν. Σχεδόν το 1/3 των θανάτων από κοροναϊό στην Αγγλία σχετίζεται με τον διαβήτη.

Είναι 3,5 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (η αυτοάνοση μορφή της ασθένειας), αν πάθουν κοροναϊό, σε σχέση με μη διαβητικούς. Παράλληλα, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (η μορφή της ασθένειας που σχετίζεται με την παχυσαρκία) είναι δύο φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από κοροναϊό σε σχέση με μη διαβητικούς.

Πάντως, η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας θνησιμότητας, σε περίπτωση που υπάρχει μόλυνση με Covid-19, και για τους δύο τύπους διαβήτη. Όσοι είναι κάτω από 40 διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που είναι πάνω από 40 – και ειδικά τους ηλικιωμένους. Ούτως ή άλλως, όσοι έχουν διαβήτη τύπου 1, ο οποίος διαγιγνώσκεται από την παιδική ηλικία, είναι συνήθως νεαρότεροι από αυτούς που έχουν διαβήτη τύπου 2.

Μέχρι στιγμής, 7.466 θύματα του κοροναϊού στην Αγγλία είχαν διαβήτη τύπου 2 και 365 είχαν διαβήτη τύπου 1.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Jonathan Valabhji, δήλωσε στον Guardian: «Το πιο σημαντικό στοιχείο που δείχνει αυτή η έρευνα είναι ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και η παχυσαρκεία αυξάνουν τον κίνδυνο και για τους δύο τύπους διαβήτη».

O Joe Cohen, επίτιμος καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στις ιατρική σχολή του Μπράιτον και του Σάσεξ, είπε: «Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι πιο κοινές και πιο σοβαρές στους διαβητικούς. Μέχρι στιγμής πιστεύαμε ότι δεν υπήρχε τόσο σοβαρό πρόβλημα με τις ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο κοροναϊός, αλλά οποιαδήποτε σοβαρή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον έλεγχο της ινσουλίνης, και έτσι εξηγούνται τα αυξημένα ποσοστά θανάτους στους ασθενείς με τύπο 1«.

«Έτσι οι διαβητικοί δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν κοροναϊό, αλλά κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά αν κολλήσουν», καταλήγει.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο συνολικός ρυθμός θανάτων των ανθρώπων με διαβήτη διπλασιάστηκε στις αρχές της πανδημίας. Ανάμεσα στους δύο τύπους διαβήτη, οι άνδρες, οι έγχρωμοι και οι φτωχότεροι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Επίσης, αν υπάρχει παράλληλα κάποια ασθένεια του νεφρού ή της καρδιάς ή αν έχουν υποστεί εγκεφαλικό, ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024