Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Όλα τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις

Όλα τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις

Όλα όσα ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τις επιχειρήσεις - Δυο νέες προσκλήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Νομοσχέδιο για τις επιχειρήσεις, που δεν έχουν τη ίδια δυνατότητα με υγιείς επιχειρήσεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του καλοκαιριού από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών και άφορα μικροπιστώσεις σε επιχειρήσεις που δεν έχουν την δυνατότητα χρηματοδοτήσεων απευθείας από το τραπεζικό σύστημα.

Όπως είπε ο υπουργός εξειδικεύοντας τα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων «στόχος μας είναι να μην μείνει καμία επιχείρηση πίσω. Για να μείνει η Ελλάδα όρθια σε αυτό το δύσκολο 2020 θα είμαστε στο πλάι για να βρούμε λύσεις».

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση και θα δίνει την ευκαιρία όπως είπε σε λιγότερο υγιείς επιχειρήσεις σε να πάρουν ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης με ευέλικτο και γρήγορο τρόπο.

Στα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων όπως είπε ο υπουργός περιλαμβάνονται :

-τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ που δίνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα και εξασφαλίζει κεφάλαιο κίνησης με 100% άτοκη χρηματοδότηση τα πρώτα δύο χρόνια και μηδενικό επιτόκιο στο 40% του κεφαλαίου της συμμετοχής ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την υπόλοιπη διάρκεια. Το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο ενισχύθηκε με επιπλέον πόρους και με τη μόχλευση από το 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πλέον των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

-Στις 26 Μαΐου λήγει η δεκαπενθήμερη προθεσμία της δημόσιας πρόσκλησης προς τις τράπεζες, έτσι ώστε να μπούμε στην τελική ευθεία, μέχρι τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιούνιου, για να ξεκινήσει το μεγάλο εγγυοδοτικό μας εργαλείο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο με τη συνολική μόχλευση ρευστότητας μέσω τραπεζικού συστήματος φτάνει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, με εγγυημένο το 80% του χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων.

-Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών για έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και κρίσιμες υποδομές: με αναμενόμενη μόχλευση έως 3 δισεκατομμύρια,

-Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος συν-επενδύσεων επιχειρηματικών αγγέλων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

-Δημιουργία project preparation facility για συντονισμό και χρηματοδότηση ωρίμανσης μεγάλων και στρατηγικών έργων υποδομής.

-Πρόγραμμα soft financing για νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις.

-Αύξηση δημόσιας συμμετοχής στο EquiFund.

-Συγχρηματοδότηση (δάνεια) μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

-Συνεπενδυτικό κεφάλαιο για equity για προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών με στόχο τη χρηματοδότηση γρήγορα αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό το σύνολο όλων αυτών των δράσεων, μαζί με την αύξηση του ΤΕΠΙΧ φτάνει στο 1 δις 880 εκατ. ευρώ και με τη μόχλευση θα προσθέσει έως το τέλος του χρόνου άλλα 5 δισεκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία.

2.000 εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων μέσω του Αναπτυξιακού

Παράλληλα ως προς τις στρατηγικές και τις μεγάλες επενδύσεις, το Υπουργείο Ανάπτυξης έλαβε έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές πρόσθετης ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων, ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το σύνολο των εγκρίσεων που είχε στον Αναπτυξιακό Νόμο ήταν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και μετά την έγκριση αυτή αυξάνεται το περιθώριό για φορολογικές απαλλαγές αλλά και για ρευστό χρήμα σε επιχειρήσεις που υλοποιούν αναπτυξιακά σχέδια περισσότερο από το 100%.

Βάσει των νέων ορίων που έχουμε στον προηγούμενο κύκλο, ο οποίος έληξε και του οποίου τις προτάσεις εγκρίνουμε κατά προτεραιότητα, ενώ ήταν να εγκριθούν περίπου 600 επιχειρήσεις με επενδυτικά σχέδια, θα εγκριθούν περίπου 2000, δηλαδή σχεδόν όλες όσες κατέθεσαν φάκελο με νόμιμα δικαιολογητικά.

Ήδη σήμερα υπογράφει ο νέος κύκλο για τη γενική επιχειρηματικότητα, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ και την επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κύκλος αυτός θα λήξει τον Ιούλιο του 2020 και με τη λήξη του αμέσως θα ξεκινήσει και νέος κύκλος με τα ίδια ποσά, έτσι ώστε να δώσουμε κίνητρο σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν αναπτυξιακά σχέδια.

Επιπλέον έχουν εγκριθεί τέσσερα 4 νέα έργα ΣΔΙΤ ύψους 365 εκατομμυρίων, ενώ τον Ιούνιο δημοπρατούνται οκτώ έργα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ενεργοποιούνται ειδικές συνεργασίες με την EIB και την EBRD για τη χρηματοδότηση και υποστήριξη έργων ΣΔΙΤ, ώστε οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στα έργα αυτά, να εξασφαλίσουν εύκολη και φτηνή χρηματοδότηση.

Αναφορικά με τις εγκρίσεις νέων στρατηγικών επενδύσεων, αναμένεται να φτάσουν τα 700 εκατομμυρίων ευρώ, έως το τέλος του χρόνου ενώ εγκρίθηκαν πρόσφατα νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ύψους 80 εκατομμύρια ευρώ. Στον άμεσο προγραμματισμό του υπουργείου Επενδύσεων είναι και 40 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον όπως ανακοινώσε ο κ. Γεωργιαδης στο νέο ΕΣΠΑ του 2021 – 2027, το οποίο έχει εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση από τις αρχές του νέου χρόνου, προστίθενται οι πόροι από το European Recovery Fund ώστε με επιπλέον πόρους να χρηματοδοτήσουμε τη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Έρχεται το Παρατηρητήριο Ρευστότητας

Τέλος, δημιουργείται Παρατηρητήριο Ρευστότητας το οποίο θα παρακολουθεί την πορεία που το τραπεζικό σύστημα παρέχει αυτά τα δάνεια σε επιχειρήσεις της χώρας, την ταχύτητα και το σε ποιες επιχειρήσεις πηγαίνουν τα χρήματα αυτά και εφόσον τα έχουν πράγματι ανάγκη για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

Μάλιστα ο υπουργός αναφερόμενος στις τράπεζες ζήτησε «να μην εξαντλούν σήμερα την αυστηρότητά τους ή τη γραφειοκρατία τους πάνω αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

«Ήδη, εμείς, με απόφαση της Αναπτυξιακής Τραπέζης, μειώσαμε τα αρχικά δικαιολογητικά που προέβλεπαν οι νόμοι και οι αποφάσεις μας κάτω από τα μισά για να μπορέσουμε να κάνουμε την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο γρήγορη.

Θέλω, λοιπόν, να ενθαρρύνω όλα τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν σήμερα το τυπικό γράμμα του νόμου και της αυστηρότητας αλλά με ευέλικτο τρόπο, εκεί που φυσικά γίνεται, να δίνουν γρήγορα τα δάνεια γιατί η οικονομία μας έχει άμεση ανάγκη παροχής ρευστότητας ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις τους και να υλοποιήσουν όλα τα επενδυτικά σχέδια τα οποία τους ενθαρρύνουμε τώρα να κάνουν ταχύτερα παρά ποτέ.»

Sports in

Μια πολύ μεγάλη μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό

Τα 17 μετάλλια που έχει κατακτήσει η χώρα μας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοίγουν νέους ορίζοντες στην ελληνική κολύμβηση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024