Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιδοτήσεις σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερ και ποδήλατα

Επιδοτήσεις σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερ και ποδήλατα

Κίνητρα για «καθαρές μετακινήσεις» δίνει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα.

ρόγραμμα επιδότησης για την αγορά ηλεκτροκίνητων ΙΧ οχημάτων, σκούτερ και ποδηλάτων παρουσιάζει τον ερχόμενο μήνα η κυβέρνηση.

Τη σχετική αναγγελία έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ με θέμα την «πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των παρεμβάσεων βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα κάνει και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Τα κίνητρα για την είσοδο περισσότερων ηλεκτροκίνητων οχημάτων ετοίμασε η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου συνεργαζόμενη και με το υπουργείο Μεταφορών.

Οπως αναφέρουν πηγές, το πρόγραμμα επιδότησης θα έχει σε πρώτη φάση διετή διάρκεια (θα αφορά τα έτη 2020-2021) και θα προβλέπει επιδότηση της τάξης των 5.000 ευρώ για την απόκτηση ηλεκτροκίνητου ΙΧ. Τα κονδύλια θα προέλθουν από το Ταμείο των Ρύπων.

Πώς θα γίνει η επιδότηση

Σύμφωνα με όσα είπε και ο Κωστής Χατζηδάκης στην τηλεδιάσκεψη, «η επιδότηση για τα ΙΧ δεν θα είναι κλιμακωτή, δεν θα συναρτάται δηλαδή με την αξία του αυτοκινήτου. Θα είναι συγκεκριμένη και θα ισχύει για όλους τους τύπους αυτοκινήτων».

Παράλληλα και όπως αναφέρουν πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά και φορολογικά κίνητρα, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη της ΕΕ. Αν και στη χώρα μας έχει ήδη θεσπιστεί η απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής τελών κυκλοφορίας, ταξινόμησης και φόρου πολυτελείας.

Πέραν όμως αυτών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε και κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων και σκούτερ: «Συγκριτικά με την επιδότηση από το κράτος για την αγορά ηλεκτρικού ΙΧ, η ενίσχυση για την αγορά σκούτερ ή ποδηλάτου θα είναι μεγαλύτερη ποσοστιαία και πιο ωφέλιμη για τον αγοραστή. Θέλουμε οι νέοι να είναι πρωταγωνιστές στο πέρασμα στη νέα εποχή. Τα ηλεκτρικά ΙΧ, σκούτερ και ποδήλατα δεν είναι πολυτέλεια αλλά στοιχείο της νέας εποχής» περιέγραψε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, μαζί με το πρόγραμμα κινήτρων, το οποίο όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ακόμα πακέτου για την απόσυρση και αντικατάσταση οχημάτων αλλά στη μεγαλύτερη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει και σχετικό νομοσχέδιο.

Αυτό θα αφορά ως έναν μεγάλο βαθμό τις υποδομές φόρτισης. Και συγκεκριμένα τους σταθμούς που θα δίνουν ρεύμα στα ΙΧ και θα βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή έχει τεθεί ως στόχος το 2020 τα ηλεκτροκίνητα οχήματα να είναι από 1.150 έως 1.260 και το 2021 να κυμαίνονται από 3.450 έως 3.795, με βάση το σενάριο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης. Θα αντιστοιχούν στο 0,9%-1% της αγοράς των ΙΧ για φέτος και στο 2,5%-3% το 2021. Σήμερα κυκλοφορούν μόλις 315 ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024