Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ : Αυτές είναι οι μεγαλύτερες αγωνίες των επιχειρήσεων για την επόμενη μέρα της πανδημίας

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ : Αυτές είναι οι μεγαλύτερες αγωνίες των επιχειρήσεων για την επόμενη μέρα της πανδημίας

Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αποκαλύπτει ανησυχητικά ενδεχόμενα για την παγκόσμια οικονομία μετά τον κοροναϊό

Το ενδεχόμενο παρατεταμένης ύφεσης αποτελεί την κύρια ανησυχία των επιχειρήσεων, καθώς επιχειρούν να υπολογίσουν τις καταστροφές που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού. Όμως αυτή δεν είναι η μοναδική ανησυχία που κλέβει τον ύπνο των στελεχών.

Τα στελέχη με αρμοδιότητα τον εντοπισμό κινδύνων, αγωνιούν και για μια ενδεχόμενη αύξηση των χρεοκοπιών ως συνέπεια της πανδημίας, αλλά και για τα υψηλά επίπεδα νεανικής ανεργίας και την αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων τη στιγμή που η απασχόληση παίρνει τη μορφή τηλεργασίας, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) και του Ασφαλιστικού Ομίλου Masrsh & McLennan με έδρα τη Ζυρίχη.

Οι συγγραφείς της έκθεσης πήραν συνεντεύξεις από σχεδόν 350 κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων με αρμοδιότητα την εκτίμηση κινδύνων που εργάζονται σε μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων ανέφεραν το ενδεχόμενο παρατεταμένης παγκόσμιας ύφεσης ως «τον πλέον ανησυχητικό» κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τους. Οι συγγραφείς ανέφεραν επίσης ως σημαντικούς κινδύνους της πανδημίας την αύξηση των ανισοτήτων, την χαλάρωση των δεσμεύσεων για το περιβάλλον και την κατάχρηση της τεχνολογίας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου.

Οι νομοθέτες σε όλο τον πλανήτη αναζητούν τρόπους να ανακουφίσουν τις οικονομίες τους από το πλήγμα του κοροναϊού, να ξανανοίξουν τις επιχειρήσεις τα σχολεία και τις μετακινήσεις, ενώ παράλληλα περιορίζουν τον κίνδυνο για δεύτερο κύμα λοιμώξεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα lockdown.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι περιμένει συστολή του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3% για το 2020, πράγμα που μεταφράζεται στην μεγαλύτερη ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Αγωνία για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας

«Ο κοροναϊός ελαχιστοποίησε την οικονομική δραστηριότητα, απαίτησε τρισεκατομμύρια δολάρια σε πακέτα ενίσχυσης των οικονομιών και είναι πιθανό να οδηγήσει σε δομικό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας στο μέλλον, καθώς οι χώρες καταστρώνουν σχέδια ανάκαμψης», τονίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης του WEF.

«Η συσσώρευση χρέους είναι πιθανό να επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τους εταιρικούς ισολογισμούς για πολλά χρόνια ακόμη. Οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν κίνδυνο βύθισης σε ακόμη μεγαλύτερη κρίση, ενώ οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με τα διαρκώς επιδεινούμενα μοτίβα κατανάλωσης, παραγωγής και ανταγωνισμού», προσθέτουν, σημειώνοντας τις αγωνίες των στελεχών για ευρύτατες χρεοκοπίες και ενοποιήσεις βιομηχανιών.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ προβλέπει πως το κρατικό χρέος στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα αγγίξει το 122% του ΑΕΠ φέτος σε σύγκριση με το 105% για το 2019. Η αποδυνάμωση της οικονομικής θέσης των κυριότερων οικονομιών αποτελούσε αγωνία για το 40% των συμμετεχόντων στην έρευνα, με τους συγγραφείς της έκθεσης να υποστηρίζουν πως τα σημερινά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια νέα εποχή λιτότητας ή σε ραγδαία άνοδο των φόρων.

Οι μεγαλύτερες αγωνίες των επιχειρήσεων

Όταν ερωτήθηκαν για τις κυριότερες αγωνίες τους οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα υψηλά επίπεδα δομικής ανεργίας, ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων, αλλά και το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κοροναϊού ήταν εμφάνιση μιας διαφορετικής λοιμώδους ασθένειας.

«Η πανδημία θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, καθώς η υψηλή ανεργία επηρεάζει την αίσθηση σιγουριάς των καταναλωτών, την ανισότητα και την ευημερία τουςς, ενώ αποτελεί πρόκληση για την αποτελεσματικότητα των συστημάτων προστασίας του κοινωνικού συνόλου», προειδοποιεί ο Πίτερ Γκίγκερ, επικεφαλής διαχείρισης ρίσκου στη Ζυρίχη.

«Οι πιέσεις στην απασχόληση και την εκπαίδευση, καθώς πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια μαθητές έχουν βρεθεί εκτός σχολικών αιθουσών εν μέσω της πανδημίας, σημαίνει πως κινδυνεύουμε να έχουμε άλλη μια χαμένη γενιά. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα θα καθορίσουν πώς θα εξελιχθούν οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες που ανοίγονται», πρόσθεσε.

Κίνδυνος περαιτέρω αύξησης της ανισότητας

Αν και η αλληλεγγύη που προκαλείται από την πανδημία προσφέρει τη δυνατότητα «οικοδόμησης πιο συνεκτικών, συμπεριληπτικών και ίσων κοινωνιών», σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, η κοινωνική αστάθεια που προκύπτει από την αύξηση της ανισότητας και της ανεργίας αποτελεί αναδυόμενο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία.

«Η αύξηση της τηλεργασίας για τους εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης είναι πιθανό να δημιουργήσει επιπλέον ανισορροπίες στην αγορά εργασίας και να αυξήσει το προνόμιο εκείνων που διαθέτουν τις πιο ευέλικτες δεξιότητες», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Ήδη υπάρχουν ενδείξεις πως οι χαμηλόμισθοι και οι μετανάστες εργάτες επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής καταστροφής από τα μέτρα του lockdown.

Φόβος και για τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως η πρόοδος στις δεσμεύσεις για το περιβάλλον ενδέχεται να σταματήσει. Αν και οι νέες εργασιακές πρακτικές και οι νέες στάσεις απέναντι στα ταξίδια ενδέχεται να διευκολύνουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, «η παράλειψη κριτηρίων βιωσιμότητας στις προσπάθειες ανάκαμψης ή η επιστροφή σε μια παγκόσμια οικονομία υψηλών εκπομπών άνθρακα» θέτει σε κίνδυνο τη μετάβαση προς πιο καθαρές πηγές ενέργειας, τονίζουν οι συγγραφείς.

Προειδοποιούν ότι η μεγαλύτερη εξάρτηση από την τεχνολογία και η σπασμωδική εξεύρεση νέων λύσεων, όπως η ιχνηλάτηση επαφών, ενδέχεται να δημιουργήσουν νέες προκλήσεις για τη σχέση τεχνολογίας και διακυβέρνησης» με κοινωνικές επιπτώσεις διαρκείας στην περίπτωση απουσίας εμπιστοσύνης ή κατάχρησης των νέων τεχνολογιών.

Πηγή: www.cnn.com

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024