Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Harvard Business Review: Παράδειγμα πετυχημένης ηγεσίας εν μέσω κοροναϊού ο Μητσοτάκης

Harvard Business Review: Παράδειγμα πετυχημένης ηγεσίας εν μέσω κοροναϊού ο Μητσοτάκης

Το άρθρο με τίτλο «Οι καλοί ηγέτες μπορούν να υπερβούν τη θεσμική αδράνεια σε μία κρίση» ξεκινά φέροντας ως παράδειγμα τις διαφορετικές επιδόσεις της Λοβαρδίας και του Βένετο στην Ιταλία.

Ως παράδειγμα καλής ηγεσίας φέρνει την περίπτωση της Ελλάδας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η επιθεώρηση του Harvard Business Review με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού.

Το άρθρο με τίτλο «Οι καλοί ηγέτες μπορούν να υπερβούν τη θεσμική αδράνεια σε μία κρίση» ξεκινά φέροντας ως παράδειγμα τις διαφορετικές επιδόσεις της Λοβαρδίας και του Βένετο στην Ιταλία. Και οι δύο, με πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά είχαν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα στην κρίση: Η Λομβαρδία με 6.75 κορύσματα και 1.24 θανάτους ανά χίλιους κατοίκους και 1.24 θανάτους ανά χίλιους κατοίκους και το Βένετο με 3.59 κρούσματα και 0.27 θανάτους αντίστοιχα.

Η διαφορά αποδίδεται στις αποφάσεις των τοπικών ηγεσιών, παρότι και οι δύο προέρχονται από τη Λέγκα του Βορρά: Στο Βένετο ο Λούκα Ζάια με τη σταθερή και αποφασιστική ηγεσία και στη Λομβαρδία ο Ατίλιο Φοντάνα με την κλασική λαϊκιστική προσέγγιση και την υποτίμηση του κινδύνου.

Το άρθρο επισημαίνει ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, σε καλά οργανωμένα κοινωνικά και πολιτικά συστήματα, η ηγεσία μπορεί να μην διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Εντούτοις, σε καιρούς κρίσης ακόμα και τα πιο καλές οργανωτικές δομές μπορεί να μην μπορούν να ανταποκριθούν. «Οι φουρτουνιασμένες θάλασσες ζητούν ένα καλό καπετάνιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει:

«Σε χώρες μικρές και μεγάλες, ο Covid-19 μας δείχνει ποιοι είναι οι πραγματικοί ηγέτες. Προς το παρόν, αγαπημένη όλων είναι η Ζακίντα Άρντερν της Νέας Ζηλανδίας, της οποίας η προσέγγιση φαίνεται να έχει αποδώσει πολύ καλά. Αλλά ένα ακόμη καλύτερο παράδειγμα μπορεί να είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

»Σε αντίθεση με τη Νέα Ζηλανδία, η Ελλάδα μαστίζεται από διαρθρωτικά προβλήματα: ο πληθυσμός της γερνά, οι θεσμοί της είναι αδύναμοι, η δημόσια διοίκηση είναι αναποτελεσματική και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της δεν διαθέτει επαρκείς πόρους. Επιπλέον, η χώρα μόλις άρχισε να βγαίνει από τη μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της όταν έπληξε η πανδημία. Ωστόσο, έχει δημιουργήσει μια από τις πιο αποτελεσματικές απαντήσεις στον κόσμο: Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο έχει μόλις 148 θανάτους από Covid-19 σε μια χώρα σχεδόν 11 εκατομμυρίων.

»Ο Μητσοτάκης έχει κρατήσει τον πληθυσμό επιφυλακτικό, αλλά όχι πανικοβλημένο, καθοδηγώντας τους φημισμένους ανεξάρτητους Έλληνες σε ένα εκπληκτικά υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης με κοινωνικές αποστάσεις, κλείσιμο καταστημάτων και άλλα μέτρα για τον περιορισμό του ιού. Ακόμα πιο εντυπωσιακά, έχει επιβλέψει μια καλή κρατική επιχείρηση που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και έχει χρησιμοποιήσει την κρίση για να ψηφιοποιήσει και να εξορθολογήσει μια αβυσσαλέα γραφειοκρατία σε χρόνο ρεκόρ. Με την επιφύλαξη ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες μπροστά για μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, αυτό ήταν ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα» σημειώνει το Harvard Business Review.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024