Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρισμός : Οι προκλήσεις για την επανεκκίνηση - Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία

Τουρισμός : Οι προκλήσεις για την επανεκκίνηση – Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία

Αναμφισβήτητα, το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα

Τον «φάκελο» τουρισμό ανοίγει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση καθώς θα ανακοινωθεί η τελική μορφή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν φέτος στην ταξιδιωτική αλυσίδα, ξενοδοχεία, μεταφορές καθώς και υπηρεσίες.

Η Ελλάδα θέλει να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους επισκέπτες, καθώς ο τουρισμός είναι ο «πνεύμονας» της ελληνικής οικονομίας.

Στο τουρισμό τα πρώτα θετικά μηνύματα από το εξωτερικό δείχνουν ότι μπορεί να μην έχουμε μια περίοδο σαν αυτή του 2019 αλλά το παιχνίδι μπορεί να σωθεί κάπως με μια περίοδο τριών μηνών.

Χαρακτηριστικό ήταν πρόσφατα το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην παγκόσμια σύνοδο της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας Boston Consulting Group (BCG): «Θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από μια πολύ μικρότερη πίτα. Η ευρωπαϊκή πίτα του τουρισμού θα είναι πολύ μικρότερη αλλά φέτος το καλοκαίρι θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο».

Άλλωστε ο σχεδιασμός του υπουργείου Τουρισμού για την τόνωση της αγοράς και το νέο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό χώρο παρουσιάστηκε το Σάββατο στην τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, αλλά και του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό Καθηγητή Σ. Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασία Ν. Χαρδαλιά.

Οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου αναμένουν με αγωνία το πακέτο των οικονομικών μέτρων για την τόνωση της αγοράς και τη στήριξη της απασχόλησης.

Στον τομέα του τουρισμού, εξετάζονται η μείωση ή η προσωρινή αναστολή του τέλους διανομής στα ξενοδοχεία (κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση), αλλά και η πιθανότητα (αν και μειωμένη) υπαγωγής στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% στις διανυκτερεύσεις.

Τα ξενοδοχεία

Την ίδια ώρα οι ξενοδοχειακές μονάδες ετοιμάζονται για την επαναλειτουργία, όσες από αυτές θα καταφέρουν να ανοίξουν φέτος.

Από τις αρχές Ιουνίου θα επιτρέπεται η επανεκκίνηση των καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας, χωρίς εντούτοις αυτή να είναι υποχρεωτική.

Το άνοιγμα των μονάδων θα γίνει σταδιακά ανάλογα με τις κρατήσεις και τις πληρότητες, ενώ και για όλους ασφαλείας εξετάζεται η λειτουργία μερικών μόνο ορόφων.

Για το άνοιγμα των παραλιών μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Αυτό που έγινε το Σαββατοκύριακο στις παράλιες ήταν η καλύτερη διαφήμιση για την Ελλάδα, γιατί περάσαμε την εικόνα ότι άνοιξαν οι παράλιες μας και μάλιστα με τάξη, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ξένος τύπος είδε το άνοιγμα των παραλιών και έγιναν αφιερώματα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύψας στο MEGA: Λεπτή η ισορροπία για την είσοδο τουριστών στη χώρα

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό.

«Είναι προφανές ότι η είσοδος των τουριστών θα είναι μία λεπτή ισορροπία. Από τη μία σίγουρα θα έχουμε ανθρώπους που νοσούν και θα έρθουν στην Ελλάδα, από την άλλη δεν γίνεται να κλείσουμε και τον τουρισμό. Ψάχνουμε να βρούμε τη χρυσή τομή και θα παρακολουθούμε τις καμπύλες της επιδημίας με μεγάλη προσοχή», σημείωσε ακόμη ο κ. Σύψας.

«Σε πρώτη φάση τα ξενοδοχεία θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες, άρα θα υπάρχει απόσταση ανάμεσα στους ενοίκους. Η απόφαση της πολιτείας είναι σε κάθε μεγάλο τουριστικό προορισμό να υπάρχει ένα σύστημα όπου θα απομονώνονται όσοι έχουν ύποπτα συμπτώματα. Επίσης θα υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα του τεστ οπουδήποτε. Η ΕΕ δεν έχει λάβει την απόφαση να γίνεται τεστ στους τουρίστες πριν ταξιδέψουν. Εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πιθανά κρούσματα», σημείωσε σε ό,τι αφορά στον τουρισμό.

«Θα έλεγα ότι όποιος ταξιδέψει προς την επαρχία, αν έχει κάποια συμπτώματα που τον ανησυχούν να αναζητήσει ιατρική συμβουλή πριν ταξιδέψει. Ο κυριότερος κανόνας ασφάλειας είναι οι αποστάσεις. Όταν φτάσει ο Έλληνας πολίτης που μπορεί να μεταβεί στην επαρχία, θα πρέπει να τηρεί τις αποστάσεις», κατέληξε ο κ. Σύψας.

Πέτσας: Συνεκτικό σχέδιο για επανεκκίνηση του Τουρισμού

Στο θέμα του Τουρισμού, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγάλα επόμενα στοιχήματα της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Τόνισε μεταξύ άλλων ότι  η Κυβέρνηση διαμορφώνει ένα συνεκτικό Σχέδιο για την επανεκκίνηση του Τουρισμού το  οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
«Δεδομένης της σημασίας του τουρισμού και της εστίασης για την οικονομία της χώρας, ιδίως κατά το β’ εξάμηνο της χρονιάς, το Σχέδιό μας θα καλύπτει όλο το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα.
Για να στηρίξουμε την απασχόληση και το εισόδημα, όσο μπορούμε.
Ας μην τρέφουμε όμως αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό. Και δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτό» είπε ο κ. Πέτσας για να προσθέσει.
«Γιατί κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Για να μείνουμε υγιείς. Και θυσιάσαμε, οικειοθελώς, ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε. Φέτος λοιπόν, στον τομέα του τουρισμού, ξεκινάμε από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία.
Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024