Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία: Ένας χρόνος από την αποκάλυψη της «Υπόθεσης Ίμπιζα»

Αυστρία: Ένας χρόνος από την αποκάλυψη της «Υπόθεσης Ίμπιζα»

Ακριβώς ένας χρόνος συμπληρώνεται απόψε από τη δημοσιοποίηση της αποκαλούμενης πλέον "Υπόθεση Ίμπιζα"

Ακριβώς ένας χρόνος συμπληρώνεται απόψε από τη δημοσιοποίηση, το βράδυ της 17ης Μαίου 2019, του «σκανδαλώδους βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής», που με τις εκρηκτικές αποκαλύψεις του για τα δύο κορυφαία ηγετικά στελέχη του τότε συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, οδήγησε, ως αποκαλούμενη πλέον «Υπόθεση Ίμπιζα», στη μεγαλύτερη μεταπολεμικά κυβερνητική κρίση στην Αυστρία και σε πρωτόγνωρες πολιτικές ανατροπές.

Επρόκειτο για τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, τον τότε αντικαγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό του τότε συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του τότε και νυν ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, και τον τότε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους.

Σε σχέση με τη φερόμενη εμπλοκή του στην “Υπόθεση Ίμπιζα”, η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη διενεργεί έρευνα, ήδη από τις 20 Μαίου 2019, με την υποψία ενοχής σε αδίκημα απιστίας, σε βάρος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Στο βίντεο, που είχαν δημοσιοποιήσει, στις 17 Μαίου 2019, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, και που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία και υποτιθέμενη ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη, δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στον ίδιο και στο κόμμα του.

Στο βίντεο συζητούνται οι επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η Αυστρία, αλλά και οι δυνατότητες παράκαμψης των νόμιμων οδών για χρηματοδότηση των Ελευθέρων, όπως και η πρόταση του Στράχε για εξαγορά, από την υποτιθέμενη επιχειρηματία, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung για να αυξηθεί η «υπέρ» του ίδιου επιρροή της ενόψει των εκλογών.

Στο βίντεο, συνολικής διάρκειας επτά ωρών — που είχε καταγραφεί μυστικά τον Ιούλιο του 2017 σε βίλα στην Ίμπιζα και προφανώς αποτελούσε «παγίδα» για τον τότε αντικαγκελάριο και ακροδεξιό ηγέτη — η υποτιθέμενη επιχειρηματίας δηλώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Αυστρία, αφήνοντας επανειλημμένα να εννοηθεί ότι πρόκειται για «μαύρο χρήμα».

Πολύ περισσότερα, από τα λίγα λεπτά της ώρας απόσπασμα από το βίντεο που δημοσιοποίησαν τότε τα δύο γερμανικά έντυπα και που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στη Δεύτερη Αυστριακή Δημοκρατία, περιέχονται στο βιβλίο με τίτλο “Η Υπόθεση Ίμπιζα-Εσωτερικές πτυχές ενός σκανδάλου” που δημοσίευσαν τον περασμένο Αύγουστο, οι ειδικευμένοι σε αποκαλύψεις δημοσιογράφοι Φρέντερικ Όμπερμαγιερ και Μπάστιαν Όμπερμαγιερ της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitzng.

Οι συγγραφείς διηγούνται σε αυτό το βιβλίο για πρώτη φορά, το πώς κύλισε εκείνη η βραδιά και αποκαλύπτουν ολόκληρη την εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία σε ένα δραματικό Σαββατοκύριακο είχε την προσωρινή αποκορύφωσή της με την πτώση της αυστριακής κυβέρνησης των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην και νυν καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού κατέστησε αναγκαία την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, για τις 29 Σεπτεμβρίου, στις οποίες είχε οδηγήσει την Αυστρία η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, την πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης στην αυστριακή ιστορία, η οποία έως τότε διατελούσε πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο Στράχε είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει στις 18 Μαίου 2019, την επομένη της δημοσιοποίησης του βίντεο της «Υπόθεσης Ίμπιζα».

Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του μπροστά στις κάμερες και ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε χρησιμοποιήσει μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να «εξηγήσει» την «καταστροφική», όπως είχε πει, εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος είχε εκτοξεύσει κατηγορίες με βαρύτατους χαρακτηρισμούς προς διάφορες κατευθύνσεις για “διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του, και για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών”, ενώ ο ίδιος παραδέχθηκε πως η στάση του υπήρξε “ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη”.

Σε τωρινές συνεντεύξεις του στα μέσα αυτής της εβδομάδας, ο Στράχε, οποίος θα είναι επικεφαλής υποψήφιος του νέου κόμματος «Ομάδα Στράχε», στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου στη Βιέννη, «εκτιμά» πως ήταν «λάθος» η πριν από ένα χρόνο τότε παραίτησή του από την κορυφή της ηγεσίας των Ελευθέρων.

Όπως ισχυρίζεται ο Στράχε, ο ίδιος παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη του «βίντεο της Ίμπιζα» για να «σώσει, στο πνεύμα πολιτικής υπευθυνότητας του απέναντι στο κράτος», την τότε κυβέρνηση συνασπισμού του κόμματος του με το Λαϊκό Κόμμα.

Στις συνεντεύξεις του, ο Χάιντς-Κρίσιαν Στράχε διατείνεται ότι ο τότε (σ.σ. και νυν) καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, του είχε υποσχεθεί ότι θα συνεχιζόταν ο κυβερνητικός συνασπισμός σε περίπτωση δικής του παραίτησης από αντικαγκελάριος.

Η παραίτησή του από αντικαγκελάριος υπήρξε σωστή, αλλά η παραίτηση του από αρχηγός των Ελευθέρων, ήταν «λάθος», αναφέρει ο Στράχε, επισημαίνοντας ότι υποτίμησε τότε, από τη μία πλευρά το πώς «συνοδοιπόροι» του θα εκμεταλλεύονταν την κατάσταση για το δικό τους συμφέρον, και από την άλλη την «μακιαβελική» επιθυμία για εξουσία του Σεμπάστιαν Κουρτς και του Λαϊκού Κόμματος του.

Επιπλέον, όπως τονίζει, δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι μετά την δική του παραίτηση ως αντικαγκελάριος, δεν υπήρχε κανένας λόγος για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τις προκάλεσε όμως το Λαϊκό Κόμμα από καθαρά και μόνον πολιτική σκοπιμότητα.

Ο επί μία δεκαπενταετία πρώην αρχηγός των Ελευθέρων, ο οποίος από τον Δεκέμβριο 2017 μέχρι πέρυσι τον Μάιο διετέλεσε αντικαγκελάριος (σ.σ. αντιπρόεδρος) της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, διαγράφηκε οριστικά στις 13 του περασμένου Δεκεμβρίου ως μέλος από τους Ελευθέρους, εξαιτίας επιζήμιας συμπεριφοράς απέναντι στο κόμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024