Ομαλά συνεχίζεται η επαναφορά στην κανονικότητα με την πρώτη μέρα επιστροφή των πιστών στους ναούς γίνεται χωρίς πρόβλημα

Ομαλά συνεχίζεται η επαναφορά στην κανονικότητα με την πρώτη μέρα επιστροφής των πιστών στους ναούς να γίνεται χωρίς πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά στις εκκλησίες αλλά και στις παραλίες τηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα που έχει πάρει η Πολιτεία. «Κάποιες εξαιρέσεις που σημειώθηκαν δεν αναιρούν τον κανόνα».

Αναφερόμενος σε εικόνες συνωστισμού σε λεωφορείο, είπε πως η τήρηση των μέτρων δεν είναι μόνο υπόθεση της Αστυνομίας ή των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά είναι υπόθεση και των οδηγών και των πολιτών που πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες.

Ούτε μπορεί σε κάθε λεωφορείο σε κάθε μέσο μαζικής μεταφοράς να υπάρχει ένας αστυνομικός που κόβει πρόστιμα, ούτε οι 300 βοηθοί επιβατών μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσέθεσε σε αυστηρό τόνο.

Ξεκινούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Από αύριο 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα την Κρήτη και την Εύβοια με τα μέτρα προστασίας που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Χαρδιαλιάς.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών και για όλους. Το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές. Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων. Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.

Ειδικά μέτρα για τις αερομεταφορές

Ειδικότερα για τις αερομεταφορές η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα και όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλία όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του και οι συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ πρέπει να βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.

Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

Επιπρόσθετα, «χωρίς προβλήματα» κύλησε η εκπαιδευτική διαδικασία την προηγούμενη εβδομάδα τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, με αφορμή την αυριανή επιστροφή στις τάξεις των μαθητών του Γυμνασίου, αλλά και της Α’ και Β’ Λυκείου.

Ο κ. Χαρδαλιά ανακοίνωσε επίσης ότι φέτος δεν θα παραχωρηθούν χώροι για την καθιερωμένη προσευχή που σχετίζεται με το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού.

Ανοίγουν οι αθλητικές εγκατασείς

«Από αύριο, Δευτέρα 18 Μαΐου λειτουργούν ξανά ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια για ανάγκες ατομικής προπόνησης» δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας το Πολίτη.

Στα αθλήματα που επανεκιννούν οι προπονήσεις περιλαμβάνονται τα: Τένις, γκόλφ, κρίκετ, ιστιοπλοΐα, τοξοβολία, υποβρύχια άθληση. Για αθλητές άνω των 13 ετών, υπάρχει η δυνατότητα για προπονήσεις και στην ιστιοπλοΐα, την κωπηλασία, το κανό, το σερφ και το θαλάσσιο σκι. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να αθλούνται και οι υποψήφιο για πανελλήνιες εξετάσεις ή οι υποψήφιοι του διαγωνισμού των ενόπλων δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας.

«Κατά την πρώτη φάση, αποδείξαμε την ατομική και συλλογική μας ευθύνη. Κατά τον ίδιο τρόπο προσερχόσαστε και σε αυτή φάση. Στα δύσκολα θα αποδειχθούμε ακόμη μια φορά δυνατοί», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Θεία κοινωνία

«Δεν έχω κάτι να πω, είναι θέμα ατομικής επιλογής και ευθύνης» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιά όσον αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με την θεία κοινωνία κι

Φαινόμενα συνωστισμού μας έκαναν να απαγορεύσουμε τα μεγάφωνα και τα μπαρ στις παραλίες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Χρειάζεται να υπάρχει νηφαλιότητα για την τήρηση των μέτρων, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, και έτσι χρειάστηκε να απαγορευτούν τα ποτά και η μουσική.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr