Λαζαρίδης: Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να προσφέρει στην εθνική οικονομία πάνω από το 20% του ΑΕΠ
Τον κομβικό ρόλο του «κοιμώμενου γίγαντα» της ελληνικής οικονομίας, του πρωτογενή τομέα, στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα συμβάλλει στην αναστροφή της οικονομικής ύφεσης, υπογραμμίζει ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης
Τον κομβικό ρόλο του «κοιμώμενου γίγαντα» της ελληνικής οικονομίας, του πρωτογενή τομέα, στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα συμβάλλει στην αναστροφή της οικονομικής ύφεσης, υπογραμμίζει ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, με άρθρο του στην εφημερίδα «Agrenda», με τίτλο: «Ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να προσφέρει στην εθνική οικονομία πάνω από το 20% του Α.Ε.Π.».
Ο κ. Λαζαρίδης σημειώνει ότι «ο πρωτογενής τομέας, με τη φυτική και ζωική παραγωγή, ανέρχεται σήμερα στα 11 δις ή 5,1% του Α.Ε.Π. Οι εξ αυτού προερχόμενες επιδοτήσεις υποστήριξης του εισοδήματος των γεωργών σε 2 δις ή 1% του Α.Ε.Π. και η μεταποίηση σε 12 δις ή 5,2% του Α.Ε.Π. Συνολικά δηλαδή 25 δις ή 11,3% του Α.Ε.Π. Το ποσοστό αυτό είναι μεν διπλάσιο από το μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά σαν απόλυτο ποσό υστερεί σημαντικά από το αντίστοιχο ποσό των μεγάλων ανταγωνιστριών μεσογειακών χωρών όπως είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Ο στόχος των 40 δις στα επόμενα πέντε χρόνια, είναι απολύτως εφικτός ώστε τελικά η συνεισφορά στο Α.Ε.Π. να κυμαίνεται σταθερά πάνω από 20%».
Ήρθε η ώρα, τονίζει, «να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη! Είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε τον κλάδο σε βασικό αναπτυξιακό παράγοντα οικονομικής ισχύος της πατρίδας μας» και καταθέτει την πρότασή του:
«Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, οικονομικής μόχλευσης και επενδύσεων, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με στροφή στην εξωστρέφεια και στην κατανάλωση και επιπλέον, σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τις Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, σύνδεση με τον τουρισμό και τη χημική – φαρμακευτική βιομηχανία».
Παράλληλα, ο κ. Λαζαρίδης υπενθυμίζει την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα «να αποτελέσει άμεση πολιτική προτεραιότητα για να συμβάλλει πιο ενεργά και πιο δομικά στην επόμενη ημέρα της οικονομικής επανεκκίνησης».
Και αυτό, όπως λέει, «πρέπει να γίνει με αποφασιστικότητα, σχέδιο και δυναμισμό. Χωρίς καθυστερήσεις. Χωρίς ναι, μεν, αλλά».
- Ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιου λόγω μπλακ άουτ νότια της Σκύρου
- Ακίνητα: Νέος «ΕΝΦΙΑ» για ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι επιβαρύνονται, πότε και πόσο θα κληθούν να πληρώσουν
- Η Ferrari βάζει όρια σε Χάμιλτον και Λεκλέρ
- Ευλογιά προβάτων: Καταγγελία κτηνοτρόφου για τα νεκρά ζώα – «Έλεγαν ότι τα αποτέφρωσαν όμως έκαναν μπάζωμα αλά Τέμπη»
- Last Sunday Before Christmas: Shops Open Across Greece
- Η Πόρτο ανακοίνωσε τον Τιάγκο Σίλβα
- «Βούλιαξε» από Αϊ-Βασίληδες το κέντρο της Αθήνας
- Ηλιοστάσιο: Επίσημη έναρξη του χειμώνα με τη μικρότερης διάρκειας ημέρα – Έθιμα ανά τον κόσμο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Δημόσιο Χρέος: Γιατί «κατεβάζει» την παραγωγικότητα στην Ελλάδα [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/12/debt-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 21.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)




















![Χρυσή Βίζα: Ισραήλ και Τουρκία ψηφίζουν ελληνική Golden Visa [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ot_golden_world-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442