Δύο μετανάστες που έφτασαν δια θαλάσσης στο ελληνικό νησί της Λέσβου βρέθηκαν θετικοί στον κοραναϊό την Τρίτη, οδηγώντας σε αυξημένες εκκλήσεις για εκκένωση των υπερπληθυσμένων τοπικών καταυλισμών.

Ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα κοροναϊού στη Μόρια, αν και δύο άλλα στρατόπεδα και ένα ξενοδοχείο όπου μένουν οι αιτούντες άσυλο μπήκαν σε καραντίνα τον Απρίλιο αφού βρέθηκαν κρούσματα.

Η Δήμητρα Καλογεροπούλου, διευθύντρια της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) στην Ελλάδα, δήλωσε στον Guardian ότι τα αποτελέσματα, αν και είναι ένα σημάδι ότι λειτουργούν τα μέτρα δημόσιας υγείας, δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τον υπερπληθυσμό και τις κακές συνθήκες.

«Χάρη σε τυχαία τεστ που πραγματοποιήθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στην περιοχή καραντίνας στα βόρεια της Λέσβου, δύο νέες αφίξεις στο νησί επιβεβαιώθηκαν ότι είχαν τον ιό πριν φτάσουν στη Μόρια, αποφεύγοντας να θέσουν τους 18.000 ανθρώπους που ζουν εκεί σε κίνδυνο».

«Οι πρόσφυγες που ζουν σε στρατόπεδα έχουν περιορισμένους τρόπους να προστατευθούν από τον κοροναϊό. Εάν φτάσει στα στρατόπεδα, ο σοβαρός υπερπληθυσμός και η απουσία κατάλληλης υγιεινής σημαίνει ότι θα εξαπλωθεί γρήγορα. Είναι σημαντικό τα στρατόπεδα να αποσυμφορηθούν… [και] να εκκενωθούν εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο».

Ζήτησε επίσης βελτιωμένες ιατρικές εγκαταστάσεις αλλά και εγκαταστάσεις για καραντίνα στο νησί.

Τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει κλήσεις από ιατρικές ομάδες να απομακρύνουν τους πιο ευάλωτους από το νησί, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρά άρρωστων παιδιών.

Οι ευάλωτες ομάδες και τα παιδιά

Τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει κλήσεις από ιατρικές ομάδες να απομακρύνουν τους πιο ευάλωτους από το νησί, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρά άρρωστων παιδιών.

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από άλλες χώρες της ΕΕ να πάρουν αιτούντες άσυλο από τα στρατόπεδα και ορισμένοι νέοι έχουν φύγει για χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε να οργανώσει μια πτήση ατόμων από την Αθήνα σύμφωνα με τους νόμους της οικογενειακής επανένωσης, αν και έγινε στο πλαίσιο της εκκένωσης, περιελάμβανε άτομα με νόμιμη αξίωση για ένταξη συγγενών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το στρατόπεδο έχει γίνει ολοένα και πιο ασφυκτικό και επικίνδυνο από το περασμένο έτος, αυξάνεται από πληθυσμό 5.000 τον περασμένο Ιούλιο σε περίπου 20.000 φέτος.

Η κατάσταση της υγείας του πληθυσμού ήταν ήδη φρικτή, με τους γιατρούς να ζητούν τη μεταφορά των πιο ευάλωτων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών ασθενών, στην ηπειρωτική χώρα.

Τον Φεβρουάριο, ένας ανώτερος γιατρός είπε στον Guardian ότι υπήρχαν ευρέως διαδεδομένες αναπνευστικές καταστάσεις μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σημαντική κρίση στη δημόσια υγεία.

Παράταση μέτρων στα καμπς

Οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι «τα μέτρα για τον περιορισμό του κοραναϊού για όσους ζουν σε στρατόπεδα μεταναστών και κέντρα υποδοχής παρατείνονται έως τις 21 Μαΐου».

Ο Καλογεροπούλου είπε: «Ενώ η Ελλάδα αίρει τα μέτρα, και οι άνθρωποι είναι σε θέση να πάνε στο σούπερ μάρκετ, να συναντηθούν με φίλους και να πάνε έξω, δεν έχουν δοθεί οι ίδιες ελευθερίες στους πρόσφυγες. Αυτό έχει αφήσει χιλιάδες ανθρώπους να μην μπορούν να βγουν για να πάρουν ιατρικά είδη ή άλλα βασικά είδη. Αυτός ο περιορισμός της κίνησης εισάγει διακρίσεις».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο