Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο : «Καλή για την Ευρώπη» η απόφαση περί ΕΚΤ

Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο : «Καλή για την Ευρώπη» η απόφαση περί ΕΚΤ

Ο Πρόεδρος του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντρέας Φοσκούλε υποστηρίζει ότι η κρίση των γερμανών δικαστών δεν αμφισβητεί την αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την χαρακτηρίζει «συνεισφορά στον διάλογο» μεταξύ των δύο Δικαστηρίων.

«Καλή για την Ευρώπη» θεωρεί την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου που κρίνει «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ την περίοδο 2015-2018 (PSPP), ο Πρόεδρος του οργάνου, Αντρέας Φοσκούλε, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κρίση των γερμανών δικαστών δεν αμφισβητεί την αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την χαρακτηρίζει «συνεισφορά στον διάλογο» μεταξύ των δύο Δικαστηρίων.

«Μας ήταν σαφές πως αυτή η απόφαση θα διαβαζόταν με μεγάλη προσοχή και στο εξωτερικό», παραδέχεται ο κ. Φοσκούλε σε συνέντευξή του στο φύλλο της εφημερίδας «Die Zeit» που κυκλοφορεί την Πέμπτη και προσθέτει ότι δεν χαροποιεί τους δικαστές το γεγονός ότι η απόφαση στενοχώρησε πολλούς ή ότι τα χειροκροτήματα ήρθαν «από την λάθος πλευρά».

«Αλλά έχουμε υποχρέωση από το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν μας επιτρέπεται να αποφασίζουμε κάτι που δεν θεωρούμε νόμιμο. Είμαστε της άποψης ότι αυτή η απόφαση είναι καλή για την Ευρώπη, διότι ενισχύει τον δεσμό της με τον νόμο. Αυτό θα φανεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», υποστηρίζει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η απόφαση του γερμανικού Δικαστηρίου θα αποτελέσει όπλο στα χέρια απολυταρχικών κυβερνήσεων, όπως της Πολωνίας, ο κ. Φοσκούλε απορρίπτει την διασύνδεση.

«Οι Πολωνοί κάνουν ό,τι κάνουν ανεξάρτητα από το τι κάνουμε εμείς. Πέρα από αυτό, η απόφασή μας λέει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να ελέγχει περισσότερο και εντατικότερα. Αυτό δεν μου φαίνεται ότι αντιπροσωπεύει αυτό που λέει η πολωνική κυβέρνηση. Και πάλι: θέλουμε πραγματικά να προσανατολιζόμαστε, ανάλογα με το πώς πιθανόν θα αντιδράσουν οι Πολωνοί ή άλλοι πολιτικοί;. Πρέπει να είναι αυτό το μέτρο για ένα συνταγματικό δικαστήριο;», διερωτάται.

Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο Πρόεδρος του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου τονίζει ότι η Καρλσρούη το στήριζε πάντα. «Τόσο εμείς όσο και τα συνταγματικά δικαστήρια άλλων κρατών – μελών νομιμοποιούμαστε και υποχρεούμαστε όμως να παρέμβουμε σε σπάνιες εξαιρέσεις για ιδιαίτερα βαρύνουσες παραβιάσεις αρμοδιοτήτων των ευρωπαϊκών θεσμών, εφόσον κληθούμε», διευκρινίζει, ενώ, όταν ο δημοσιογράφος αναφέρεται σε «απόφαση – χαστούκι» για το Λουξεμβούργο, ο κ. Φοσκούλε κάνει λόγο για «πολύ δημοφιλή στα ΜΜΕ» μεταφορά, η οποία ακούγεται σχεδόν έπειτα από κάθε απόφαση.

«Την έχουν πια συνηθίσει όλοι», λέει χαρακτηριστικά και επιμένει ότι δεν απειλείται η αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Είναι σύνηθες τα δικαστήρια να μην συμφωνούν μεταξύ τους. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (…) Ασχολούμαστε εδώ και χρόνια με τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ. Και ως τώρα έχουμε δεχτεί όλες τις αποφάσεις των συναδέλφων. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει για αυτό επαινέσει την προθυμία των δύο δικαστηρίων για διάλογο. Συμφωνώ μαζί του και ελπίζω ότι διατηρήσει αυτή την άποψη και όταν κάποιος δεν ακολουθήσει όλα τα σημεία. Η τελευταία μας απόφαση είναι μια συνεισφορά στον διάλογο», συνεχίζει ο ανώτατος δικαστής και καταλήγει εξηγώντας ότι κάποιες εκφράσεις στην πρόσφατη απόφαση, όπως ο όρος «αυθαιρεσία» για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από το 2018 που ενέκρινε το πρόγραμμα της ΕΚΤ, μπορεί στον κόσμο να ακούγονται σκληρές, αλλά οι νομικοί γνωρίζουν πώς να τις αξιολογήσουν ορθά.

Ερωτώμενος εάν θεωρεί ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα, όπως υποστηρίζουν κάποιες ομάδες, με τα μέτρα που επέβαλε η γερμανική κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού, ο Αντρέας Φοσκούλε είναι κατηγορηματικός: «Δεν απειλούμαστε από κατάργηση του κράτους δικαίου. Το Σύνταγμα δεν απειλείται. Αντιθέτως οι δικαστές εργάζονται κανονικά, αν και από το σπίτι τους. Κάποιοι περιορισμοί θα αρθούν κάποιοι όχι. Έτσι λειτουργεί ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου», τονίζει και εξηγεί ότι μπορεί κανείς να εξετάσει εάν μεμονωμένα μέτρα συνιστούν παραβίαση του Συντάγματος.

«Αλλά δεν βλέπω άλλη εναλλακτική. Μπορεί κανείς να υποστηρίξει μια εντελώς διαφορετική στρατηγική. Το είδαμε στην αρχή στην Βρετανία, με προφανώς καταστροφικά αποτελέσματα, το ίδιο και στις ΗΠΑ», λέει ο γερμανός δικαστής, ο οποίος τάσσεται μάλιστα υπέρ της άποψης που εξέφρασε πρόσφατα ο Πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η ανθρώπινη ζωή ενδεχομένως να μην είναι πάντα το υπέρτατο αγαθό που πρέπει να προστατευθεί.

«Νομικά είναι σωστό. Η υπέρτατη αξία κατά το Σύνταγμα είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όλα τα άλλα θεμελιώδη δικαιώματα μπορούν και να περιοριστούν, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στη ζωή», τονίζει.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024