Συναγερμό στις αμερικανικές υγειονομικές αρχές έχουν προκαλέσει οι περίπου 100 περιπτώσεις παιδιών που παρουσίασαν ένα μυστηριώδες φλεγμονώδες σύνδρομο το οποίο φέρεται να σχετίζεται με τον κοροναϊό, πέντε εκ των οποίων πέθαναν.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανέφερε ότι το σύνδρομο επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και τα όργανα κι έχει συμπτώματα παρόμοια με τη νόσο Kawasaki και το τοξικό σοκ. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, τα παιδιά κάνουν έως και έξι εβδομάδες μετά την έκθεσή τους στον ιό να εμφανίσουν συμπτώματα.

Ο Κουόμο ζήτησε από τα νοσοκομεία να εξετάζουν κατά προτεραιότητα για τη νόσο Covid-19 τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα, ενώ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ζήτησε από τους γονείς να βρίσκονται σε εγρήγορση προσέχοντας αν το παιδί τους εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα.

Η Επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης, καθηγήτρια Οξίρις Μπαρμπότ, επισημαίνει ότι το φλεγμονώδες σύνδρομο που φέρεται να σχετίζεται με τον κοροναϊό μπορεί να προκαλέσει καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια σε παιδιά.

Παιδίατροι και αξιωματούχοι σε θέματα υγείας έχουν παρατηρήσει «εργαστηριακές ενδείξεις φλεγμονής και ενδείξεις ανεπάρκειας σε ένα ή πολλαπλά όργανα». Αυτό συμβαίνει καθώς όταν τα νεφρά παύουν να λειτουργούν, προκαλείται σοκ το οποίο εξαντλεί την καρδιά.

Στην αρχή της πανδημίας, οι ερευνητές και οι ειδικοί λοιμωδών νοσημάτων ανέφεραν ότι ο ιός φαίνεται να μην προσβάλλει τα παιδιά, με το μεγαλύτερο πλήγμα να το δέχονται οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.Σημειώνεται πως τα περισσότερα παιδιά που εμφάνισαν το φλεγμονώδες νόσημα που μοιάζει με τη νόσο Kawasaki είναι ηλικίας 5 έως 9 ετών.

Γράψτε το σχόλιό σας