Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα μελέτη: Ένας στους τρεις ασθενείς με Covid-19 παρουσιάζει νευρολογικά συμπτώματα

Νέα μελέτη: Ένας στους τρεις ασθενείς με Covid-19 παρουσιάζει νευρολογικά συμπτώματα

Η COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο Guillain-Barré, το οποίο είναι μια νευρολογική διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε μια λοίμωξη και καταλήγει να προσβάλει κατά λάθος νευρικά κύτταρα, με αποτέλεσμα την μυϊκή αδυναμία και τελικά την παράλυση.

Ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι έως και το ένα τρίτο των ασθενών με κοροναϊό έχουν νευρολογικά συμπτώματα. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ιολογίας του πανεπιστημίου του Κεντ Τζέρεμι Ρόσμαν σε άρθρο του στο weforum.org, η COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο Guillain-Barré, το οποίο είναι μια νευρολογική διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε μια λοίμωξη και καταλήγει να προσβάλει κατά λάθος νευρικά κύτταρα, με αποτέλεσμα την μυϊκή αδυναμία και τελικά την παράλυση.

Άλλες περιπτώσεις μελέτες έχουν περιγραφεί σοβαρές COVID-19 εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου και οίδημα) και εγκεφαλικό επεισόδιο σε υγιή νεαρά άτομα με διαφορετικά ήπια COVID-19 συμπτώματα.

Η ανακάλυψη αυτή τονίζει ακόμη περισσότερο τη σημασία της πρόληψης της ιογενούς μετάδοσης και του εντοπισμού αυτών που έχουν μολυνθεί.

όπως αναφέρει ο καθηγητής στο άρθρο του, «καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, αρχίζουμε να βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό αναφορών νευρολογικών συμπτωμάτων. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών εμφανίζουν νευρολογικά συμπτώματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η COVID-19 είναι μια αναπνευστική λοίμωξη που προκαλεί πυρετό, πόνο, κόπωση, πονόλαιμο, βήχα και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια. Ωστόσο, τώρα καταλαβαίνουμε ότι το COVID-19 μπορεί επίσης να μολύνει κύτταρα έξω από την αναπνευστική οδό και να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων: από γαστρεντερική νόσο (διάρροια και ναυτία) έως καρδιακή βλάβη και διαταραχές της πήξης του αίματος. Φαίνεται ότι πρέπει επίσης να προσθέσουμε νευρολογικά συμπτώματα σε αυτόν τον κατάλογο.

Ευρύτερες μελέτες από την Κίνα και τη Γαλλία έχουν επίσης διερευνήσει τον επιπολασμό νευρολογικών διαταραχών σε ασθενείς με COVID-19. Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι το 36% των ασθενών έχουν νευρολογικά συμπτώματα.

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα ήταν ήπια π.χ. πονοκέφαλος ή ζάλη, δηλαδή συμπτώματα που θα μπορούσαν να προκληθούν από μια ισχυρή ανοσοαπόκριση. Ωστόσο παρατηρήθηκαν και άλλα, πιο συγκεκριμένα και σοβαρά συμπτώματα όπως απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης, μυϊκή αδυναμία, εγκεφαλικό επεισόδιο, κρίσεις και παραισθήσεις.

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνότερα σε σοβαρές περιπτώσεις, σε ποσοστό περίπου από 46% έως 84% των σοβαρών περιπτώσεων εκείνων που εμφανίζουν νευρολογικά συμπτώματα. Σε τόσο βαριές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν επίσης και άλλα συμπτώματα όπως αποπροσανατολισμός, απροσεξία και κινητικές διαταραχές. Μάλιστα τα συμπτώματα αυτά συνέχισαν να επιμένουν και μετά την ανάρρωση .

Πρέπει μα σημειωθεί πάντως ότι ο νέος κοροναϊός δεν είναι ο μοναδικός αναπνευστικός ιός που μπορεί να μολύνει και τον εγκέφαλο. Οι ιοί της γρίπης, της ιλαράς και των αναπνευστικών συγκυτιακών ιών μπορούν επίσης να μολύνουν τον εγκέφαλο ή το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσουν νευρολογικές ασθένειες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024