
Κοροναϊός: Κινέζοι επιστήμονες βρήκαν ζεύγος αντισωμάτων που εξουδετερώνει τον ιό
Τα αντισώματα προσδένονται στην προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα (spike) του κοροναϊού και μπλοκάρουν έτσι την ικανότητά του να προσδένεται στους υποδοχείς ACE2 (του μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης) των ανθρωπίνων κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο, κλείνει η «πόρτα» διείσδυσης του ιού στα κύτταρα
Μετά το Ισραήλ που ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα αντίσωμα που εξουδετερώνει τον κορονοαϊό, κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν επίσης ότι εντόπισαν ζεύγος αντισωμάτων που εξουδετερώνει τον SARS-CoV-2. Τα αντισώματα απομονώθηκαν από ένα ασθενή, ο οποίος ανέρρωσε από τη νόσο Covid-19.
Τα αντισώματα προσδένονται στην προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα (spike) του κοροναϊού και μπλοκάρουν έτσι την ικανότητά του να προσδένεται στους υποδοχείς ACE2 (του μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης) των ανθρωπίνων κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο, κλείνει η «πόρτα» διείσδυσης του ιού στα κύτταρα.
Τα πρώτα τεστ των δύο αντισωμάτων σε ποντίκια, οδήγησαν σε μείωση του ιικού φορτίου, δείχνοντας ότι τα αντισώματα μπορούν να προσφέρουν θεραπευτικά οφέλη.
Αισιόδοξα τα πρώτα στοιχεία
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιαν Γου του τμήματος Μικροβιολογίας της Σχολής Βασικών Ιατρικών Επιστημών του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», βρήκαν ότι τα δύο αντισώματα Β38 και Η4 μπορούν να προσδεθούν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να έχουν πιο ισχυρή εξουδετερωτική δράση, από ό,τι αν μόνο ένα αντίσωμα προσκολλάτο στον ιό.
Αυτό επίσης, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι αν στο μέλλον η προεξέχουσα πρωτεΐνη υποστεί κάποια μετάλλαξη σε κάποιο σημείο της, με αποτέλεσμα το ένα αντίσωμα να μην μπορεί πια να προσδεθεί, το άλλο αντίσωμα πιθανότατα θα συνεχίσει να ασκεί την εξουδετερωτική δράση του.
Οι κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν ότι ένα «κοκτέιλ» που θα περιέχει και τα δύο αντισώματα, θα παρέχει άμεσο θεραπευτικό όφελος στους ασθενείς με Covid-19.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επίσημα Όσμαν στον ΠΑΟΚ: Το πρώτο μήνυμα του Τούρκου φόργουορντ
- ΑΑΔΕ: Διαχειρίστρια δηλώνει άστεγη, αλλά διαμένει σε βίλα με πισίνα – «Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι
- Γαλλία: Ένας 21χρονος αυτοκτόνησε – Η οικογένειά του ζητά ανεξάρτητη έρευνα, λέγοντας ότι ήταν θύμα ρατσισμού
- Κυψέλη: Ακαθόριστα τα αίτια θανάτου της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή σε βαλίτσα – Τι έδειξε η νεκροψία-νεκροτομή
- Σε Live streaming η παρέλαση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ισπανίας
- «Σοσιαλισμός ή καθολικό εισόδημα» – Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί βλέπει θετικά την ΑΙ