Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται σχετικά με τις δοκιμές φαρμάκων κατά του κοροναϊού.

Σε αυτές αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια στης σημερινής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον φονικό ιό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ειδικότερα όπως είπε ο καθηγητής τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ανακοινώσεις και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για 5-6 θεραπείες που είναι αρκετά υποσχόμενες, ωστόσο υπογράμμισε πως «μάλλον περιορίζουν τη βαρύτητα της νόσου, αλλά δεν σκοτώνουν τον ιό».

«Σχετικά με θεραπευτικές εξελίξεις, έχουμε κάποια αισιόδοξα νέα τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχουν και κάποιες ανακοινώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πως κάποιες θεραπείες, περίπου τέσσερις με πέντε, μοιάζουν αρκετά υποσχόμενες, μάλλον περιορίζουν τη βαρύτητα και τη διάρκεια της νόσου, χωρίς όμως κάποια να σκοτώνει ή να εξαφανίζει τον ιό» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την επέκταση της χορήγησης σε ένα από τα φάρμακα που έχουν θετικά αποτελέσματα στις έως τώρα μελέτες, για παρηγορητική χρήση στους ασθενείς χωρίς μηχανική υποστήριξη, δηλαδή αυτούς που δεν είναι στον αναπνευστήρα, αυτούς που δεν είναι τόσο σοβαρά ώστε να διασωληνωθούν, ώστε να μπορούν να θεραπευτούν περισσότεροι ασθενείς με σοβαρή νόσο» συμπλήρωσε.

Τι σημαίνει αυτό;

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως «αυτό σημαίνει πως το φάρμακο μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που δεν είναι ακόμα διασωληνωμένοι. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αφορούσαν τέτοιους σοβαρούς ασθενείς. Θα μπορούσε να δοθεί σε ασθενείς που απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο, σε ασθενείς στους οποίους στηρίζεται η αναπνοή με άλλα, πλην του αναπνευστήρα, μέσα».

Επίσης,συμπλήρωσε πως «η διάρκεια της θεραπείας σε αυτά τα ελαφρότερα περιστατικά, με βάση νεότερα δεδομένα, θα μπορεί κατ’ αρχάς να είναι 5 αντί για 10 ημέρες. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να χορηγηθεί το φάρμακο αυτό, η ρεμντεσιβίρη και σε άλλους ασθενείς».

«Η αξιολόγηση βέβαια του φαρμάκου συνεχίζεται. Είναι ένα φάρμακο που θα δίνεται μόνο σε νοσοκομεία, με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και με προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών» υπογράμμισε.

«Οι προσπάθειες πλέον αφορούν τα πρώτα στάδια της νόσου»

«Βλέπουμε ότι χαρακτηριστικά οι προσπάθειες για ένα επιτυχές φάρμακο, ενώ μέχρι τώρα αφορούσαν κυρίως τις σοβαρές μορφές της νόσου, σταδιακά αφορούν όλο και περισσότερο τα πρώτα στάδια της νόσου, με στόχο την αποφυγή της προόδου σε σοβαρότερες μορφές. Είναι ακόμα νωρίς. Σιγά-σιγά θα δούμε περισσότερες επιστημονικές εξελίξεις στο θέμα αυτό» τόνισε στη συνέχεια.

«Μια πρώτη τέτοια σημαντική προσπάθεια ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή από ομάδα 6 νοσοκομείων στο Χονγκ Κονγκ. Η έγκαιρη θεραπεία ηπίων αλλά και μετρίων μορφών της νόσου με τριπλό σχήμα φαρμάκων, ένα με ιδιότητες κατά του ιού HIV και δύο με γενικότερες αντιικές ιδιότητες. Δηλαδή, λοπιναβίρη και ριτοναβίρη όσον αφορά το αντιικό του HIV, η ριμπαβιρίνη και η ιντερφερόνη β όσον αφορά τα γενικότερα αντιικά φάρμακα.

»Έδειξε πως είχε καλά αποτελέσματα για τον ιό, εξαφανίστηκε γρηγορότερα από τον οργανισμό τους, τα συμπτώματα υποχώρησαν γρηγορότερα, νόσησαν λιγότερες ημέρες και βγήκαν πιο γρήγορα από το νοσοκομείο.

»Πάλι το σχήμα αφορά νοσοκομειακή χορήγηση με προσεκτική παρακολούθηση για παρενέργειες και ο συνδυασμός δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε σοβαρά ασθενείς. Σίγουρα όμως τα μηνύματα είναι αισιόδοξα.

Αναμένουμε περισσότερα νέα από προσπάθειες που εξετάζουν τη χρήση τέτοιων σκευασμάτων σε εξωτερικούς ασθενείς. Ήδη πληροφορηθήκαμε για μια μεγάλη μελέτη που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναμένουμε, λοιπόν, ακόμα περισσότερα νέα που αφορούν τη θεραπεία του ιού το επόμενο χρονικό διάστημα» κατέληξε.

Τα εμβόλια

Τέλος, έκανε μικρή αναφορά στα εμβόλια, όπου, όπως είπε, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 8 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φάση των κλινικών δοκιμών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο