Κοροναϊός : Ετοιμότητα για τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό – Τι γίνεται με τα χειρουργεία
Όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας, «στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης είναι απαραίτητο να έχουμε μια επιδημιολογική επιτήρηση του κοροναϊού και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό».
Η χώρα έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα μια επιτυχημένη στρατηγική σε ότι αφορά τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση η Ελλάδα κατείχε την πρώτη θέση σε αριθμό διενέργειας τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα.
«Παραμένει στρατηγική μας η διεξαγωγή του μοριακού ελέγχου του αίματος και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε αυξήσει τόσο την παραγωγική δυνατότητα του ΕΣΥ όσο και τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ενίσχυση του ΕΣΥ με δύο μηχανήματα με μεγάλη παραγωγική δυνατότητα στα Νοσοκομεία «Αττικόν» και ΑΧΕΠΑ. «Έχουμε πει ότι όπου χρειαστεί θα γίνεται τεστ», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Στοχευμένες εξορμήσεις από τις Κινητές Μονάδε του ΕΟΔΥ
Ανέφερε ότι οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει, στοχευμένες εξορμήσεις σε όλη την επικράτεια με προτεραιότητα σε κλειστές δομές με ευπαθείς ομάδες. «Ανάλογα με τις οδηγίες της επιτροπής των ειδικών θα είμαστε σε θέση να διεξάγουμε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό τεστ στις όποιες ομάδες κριθεί να το κάνουν», είπε.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι Κινητές Ομάδες διεξήγαγαν 2.903 τεστ, εκ των οποίων δύο ήταν θετικά.
Ετοιμότητα για τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό
Επίσης σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Υγείας, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν αποκλειστικά για COVID 19, υπήρξε προσέλευση του κοινού και διεξήχθησαν τεστ.
Στην Α’ Υγειονομική Περιφέρεια, στα Κέντρα Υγείας Λ. Αλεξάνδρας, Καλυβίων και Ραφήνας διενεργήθηκαν 333 τεστ τον προηγούμενο μήνα, εκ των οποίων 11 βρέθηκαν θετικά. Στην Β Υγειονομική Περιφέρεια διενεργήθηκαν 220 τεστ εκ των οποίων τα 10 ήταν θετικά.
Όπως είπε ο υφυπουργός, «στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης είναι απαραίτητο να έχουμε μια επιδημιολογική επιτήρηση του κοροναϊού και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό».
Τακτικά χειρουργεία
Από την προηγούμενη Δευτέρα ξεκίνησαν και τα τακτικά χειρουργεία και έχουν διενεργηθεί περίπου 2.200, σε όλη την επικράτεια.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός θα υπάρξουν διευκρινίσεις σε ότι αφορά την διεξαγωγή του τεστ.
Πάντως, όπως είπε, αν κάποιος προσέρχεται σε ιδιωτική δομή προκειμένου να κάνει κάποια προγραμματισμένη επέμβαση το τεστ μπορεί να γίνεται σε δημόσια δομή πριν τον προεγχειρητικό έλεγχο ώστε να μην επιβαρύνεται το κόστος.
- Ο Φουρνιέ είδε Γαλλία – Παραγουάη και είχε πράγματα να πει… για την Άρσεναλ! (pics)
- Ιράν: Πλήθος κόσμου στην προσευχή στη μνήμη του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
- Φορολογικές δηλώσεις: Υποβλήθηκε αριθμός ρεκόρ 10 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας
- Στο Καλλιμάρμαρο η γιορτή του επί κοντώ: Fly Athens 2026 με Καραλή, Στεφανίδη και θρύλο Λαβιλενί
- Μαρίζα Κωχ: Ξανά στη σκηνή μετά το σοβαρό ατύχημα της – Θα φορέσει το φόρεμα της Eurovision του 1976
- Επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δράστες- «Σημαντικό να βρούμε από πού ξεκίνησαν και πού πήγαν»
- Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ από 6 μέχρι 10 Iουλίου
- Το μισθολογικό χάσμα «κοστίζει» από τον πρώτο μισθό μέχρι την σύνταξη – 16% χαμηλότερες αποδοχές για τις γυναίκες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)



















![Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Αναφορές ότι οι φλόγες έχουν τυλίξει κατοικίες και βιομηχανικές μονάδες [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/photo_4-7-26_23_03_511783200164-315x220.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442