Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστροφή στα σχολεία από αύριο: Χωρίς κυλικεία και αθλήματα – Όλοι οι νέοι κανόνες

Επιστροφή στα σχολεία από αύριο: Χωρίς κυλικεία και αθλήματα – Όλοι οι νέοι κανόνες

Αναλυτικές οδηγίες σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς έδωσε ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, εν όψει της αυριανής επαναλειτουργίας των σχολείων.

Σε ένα πρωτόγνωρο για τα χρονικά, περιβάλλον θα μπουν από αύριο στις τάξεις τους  χιλιάδες μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Η επιστροφή στα σχολεία δύο μήνες μετά το κλείσιμο του θα είναι κάπως αμήχανη, καθώς καθηγητές και μαθητές θα πρέπει να έχουν συνέχεια στο μυαλό τους τα νέα μέτρα κατά του κοροναϊού.

«Μουδιασμένη» επιστροφή στα θρανία

Από αύριο λοιπόν μπαίνουν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά.

Η αρχή θα γίνει αύριο, Δευτέρα 11 Μαΐου, με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ την επόμενη εβδομάδα – 18 Μαΐου – θα ακολουθήσουν οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Άγνωστο ακόμη παραμένει αν και πότε θα γυρίσουν στα σχολεία οι μαθητές του δημοτικού.

Τις τελευταίες οδηγίες σε μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου έδωσε ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος που πήρε σήμερα τη θέση του Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε «αργό, αλλά προσεκτικό άνοιγμα της κοινωνίας» και επανέλαβε ότι ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης του ιού.

«Τα παιδιά μας, οι αυριανοί πολίτες, είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας μας. Και κάθε κρίση μας δίνει την ευκαιρία να μάθουν ή να καλλιεργήσουν αρετές, όπως η σύνεση ή η συμπόνια, αλλά και να αυξήσουν την αντοχή του χρίζοντας αύριο πιο ασφαλείς κοινωνίες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι οφείλουμε να τους ενημερώσουμε σωστά για να μειωθούν οι φόβοι τους και το άγχος για τα μέτρα. «Να γίνουν κήρυκες των μέτρων προφύλαξης. Τα παιδιά μας είναι μιμητές και θα συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν να συμπεριφερόμαστε κι εμείς» τόνισε.

Τα παιδιά δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με τους ενήλικες

Όπως επανέλαβε «ευτυχώς τα παιδιά δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με τους ενήλικες καθώς πλήττονται λιγότερο από τον ιό και η θνητότητα από τις ηλικίες έως 20 ετών είναι σχεδόν μηδενική».

Οι τελευταίες οδηγίες των ειδικών

Ο κ. Χατζηγεωργίου κάλεσε και τους γονείς των παιδιών να μην πιστεύουν τα fake news που διαβάζουν στο διαδίκτυο, να αναγνωρίσουν άμεσα τα βασικά συμπτώματα του κοροναϊού στα παιδιά τους και να επικοινωνήσουν με γιατρό ώστε αυτά να παραμείνουν στο σπίτι. Αν τα παιδιά ζουν με ηλικιωμένους ή ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν τη δυνατότητα, όπως είπε, να παρακολουθήσουν τα μαθήματα από απόσταση.

Οι οδηγίες προς τους γονείς

Επίσης κάλεσε τους γονείς να εκπαιδεύσουν σωστά τα παιδιά τους στους κανόνες υγιεινής για την τήρηση της απόστασης, το συχνό πλύσιμο των χεριών και όλων των άλλων κανόνων για να είναι ασφαλή στο σχολείο αλλά και να μην μεταδίδουν τον ιό. «Να τους δείξουν την σωστή τεχνική για πλένουν τα χέρια τους η οποία θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Το πλύσιμο θα πρέπει να γίνεται πριν και μετά το φαγητό, μετά το βήχα ή το φτέρνισμα ή όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα ή τα χέρια είναι ορατά λερωμένα», είπε ο κ. Χατζηγεωργίου προσθέτοντας ότι εάν κάπου δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται αλκοολικό διάλυμα ή τζελ.

Βασικά μέτρα για καθηγητές- μαθητές

Πέρα από τις συμβουλές ατομικής υγιεινής που λίγο πολύ έχουν μπει στις ζωές όλων μας ειδικά με την άρση των μέτρων, καθηγητές και μαθητές θα πρέπει να ακολουθήσουν μία σειρά από νέους κανόνες προκειμένου να αποφευχθεί κυρίως ο συνωστισμός.

·   Περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και την αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, με τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών.

· Δεν πραγματοποιείται συγκέντρωση στο προαύλιο πριν την έναρξη του προγράμματος.

· Οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο.

·  Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά αίθουσα ορίζεται στους 15, ενώ τάξεις με περισσότερους μαθητές θα χωριστούν σε υπο-τμήματα και θα εφαρμόζουν εκ περιτροπής διδασκαλία.

Mάλιστα απόσταση μεταξύ των μαθητών θα πρέπει να είναι στο ενάμισι μέτρο, ενώ για την αποφυγή του συγχρωτισμού θα υιοθετηθούν και πρακτικές διαχωρισμού των μαθητών και στα διαλείμματα.

Αναλυτικότερα:

· Σταδιακή και με σειρά η έξοδος των μαθητών στο προαύλιο.

· Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος στο προαύλιο.

· Φυσικός αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα.

·  Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα, όπως μπάσκετ ποδόσφαιρο και βόλεϊ

Η πρώτη εβδομάδα θα είναι ένα σημαντικό κρας τεστ και το οποίο το υπουργείο Παιδείας ευελπιστεί ότι θα φέρει τη σχολική κοινότητα προ των νέων ευθυνών απέναντι στην απειλή του κοροναϊού. Περίπου 100.000 μαθητές θα βρεθούν στα θρανία τη Δευτέρα, ενώ από τις 18 Μαΐου στις τάξεις θα επιστρέψουν περίπου 500.000 παιδιά των τριών τάξεων του Γυμνασίου και της Α’ & Β’ Λυκείου.

Καθημερινά τα μαθήματα για τη Γ’ Λυκείου

«Οι ομάδες προσανατολισμού στα Λύκεια, στην Γ΄ Λυκείου, είναι στην πλειονότητα τους σε όλη την χώρα, κάτω των 15 ατόμων, άρα αυτό σημαίνει ότι θα γίνεται καθημερινά μάθημα και θα γίνεται πιο έντονα», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως στον ΑΝΤ1, απαντώντας στις επικρίσεις ότι «το άνοιγμα των σχολείων γίνεται για μόλις 10 ημέρες».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, κάθε τάξη με λιγότερα από 15 παιδιά μπορεί να κάνει μάθημα καθημερινά.

Οι τάξεις με περισσότερα άτομα θα χωριστούν σε τμήματα και θα γίνεται εκ περιτροπής διδασκαλία, δηλαδή τα μαθήματα ανά τμήμα θα γίνονται μέρα παρά μέρα.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, «είχαμε μια επιλογή να αφήσουμε κλειστά για έξι μήνες, όλα τα σχολεία. Αυτή θα ήταν η πιο εύκολη απόφαση για εμάς. Είχαμε όμως και την απόφαση να προχωρήσουμε μπροστά, με όλα τα μέτρα ασφαλείας που συνιστούν οι ειδικοί, είχαμε την ευχέρεια να επιστρέψουν τα παιδιά στον φυσικό τους χώρο, καθώς υπάρχουν διεθνείς μελέτες που δείχνουν πόσο μπορεί, αυτή η απότομη διακοπή, να επηρεάσει την εξέλιξη τους.

Πώς θα γίνονται μαθήματα, διαλείμματα και προσέλευση μαθητών

Κρατάμε αποστάσεις πλένουμε συχνά και απολυμαίνουμε τα χέρια δεν συνωστιζόμαστε δεν ακουμπάμε το πρόσωπο ούτε τους γύρω μας δεν χρησιμοποιούμε αντικείμενα άλλων και αν θέλουμε φοράμε μάσκα για μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτές οι κοινές οδηγίες είναι η ασπίδα των μαθητών της Γ’ Λυκείου που επιστρέφουν την Δευτέρα 11 Μαΐου στις τάξεις τους.

Για να τηρηθούν έχουν διαμορφωθεί ανάλογα τα προγράμματα οι τάξεις ακόμη και τα διαλείμματα για την ασφαλή επάνοδο των μαθητών και στις υπόλοιπες τάξεις του γυμνασίου και λυκείου στις 17 Μαΐου.

Το μάθημα που θα γίνεται στην τάξη θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι μαθητές που θα απουσιάζουν σε απευθείας σύνδεση όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για έκτακτες περιπτώσεις.

Τι γίνεται αν αρρωστήσει με κοροναϊό κάποιος μαθητής;

Αναλυτικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος στη σχολική κοινότητα έχει εκπονήσει ο ΕΟΔΥ, ενόψει της επανέναρξης της λειτουργίας των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου.

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής νοσήσει από τον κοροναϊό δεν προβλέπεται το κλείσιμο του σχολείου.

Οι συμμαθητές του νοσούντος, οι οποίοι είναι στο ίδιο τμήμα, προβλέπεται να απομακρύνονται από το σχολείο για 10 ημέρες. Εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέφουν.

Μόλις εντοπιστεί ένα ύποπτο κρούσμα ο μαθητής, θα φορέσει μάσκα θα μεταφερθεί σε ειδικό χώρο του σχολείου, απολύτως απομονωμένος.

Ειδοποιείται ο κηδεμόνας του ώστε να έρθει να τον πάρει αμέσως, κρατώντας κι αυτός τα μέτρα προστασίας.

Το παιδί θα κάνει το τεστ και θα απομονωθεί στο σπίτι του για όσο καιρό χρειαστεί.

Προβλέπεται να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του, καθώς επίσης και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Σε κάθε σχολείο ορίζεται ως υπεύθυνος ένας εκπαιδευτικός και ένας απομονωμένος χώρος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων.

Ανησυχία για τα δημοτικά

Διχάζει ακόμα και εντός της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ η απόφαση για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, καθώς γονείς, καθηγητές και επιστήμονες ανησυχούν για την υγεία των παιδιών.

Με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, τα δημοτικά προβλέπεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι για τα δημοτικά είναι ακόμα σε ισχύ η παράταση αναστολής λειτουργίας τους και θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης στο τέλος του μηνά.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024