
Brexit: Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι το Λονδίνο θέλει να επιτύχουν οι εμπορικές συνομιλίες με την ΕΕ
Οι συνομιλίες, επίκεντρο των οποίων είναι τώρα η εκπόνηση νέων εμπορικών όρων από το 2021, όταν τερματισθεί η μεταβατική περιοδος μετά το Brexit, βρέθηκαν γρήγορα σε αδιέξοδο όταν επαναλήφθηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ.
Δεν υπάρχει καμιά πραγματική ένδειξη πως η Βρετανία προσεγγίζει τις εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση με κάποιο σχέδιο για να επιτύχουν και φαίνεται έτοιμη να αποδώσει στο οικονομικό σοκ από την Covid-19 οποιαδήποτε συνέπεια του Brexit, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ.
Οι συνομιλίες, επίκεντρο των οποίων είναι τώρα η εκπόνηση νέων εμπορικών όρων από το 2021, όταν τερματισθεί η μεταβατική περιοδος μετά το Brexit, βρέθηκαν γρήγορα σε αδιέξοδο όταν επαναλήφθηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ.
«Παρά το κατεπείγον και το τεράστιο μέγεθος της πρόκλησης που πρέπει να αντιμετωπισθεί με τις διαπραγματεύσεις, φοβάμαι πως κάνουμε πολύ βραδεία πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του Brexit», δήλωσε ο επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν μιλώντας στο ιρλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.
«Δεν υπάρχει καμιά πραγματική ένδειξη πως οι βρετανοί φίλοι μας προσεγγίζουν τις διαπραγματεύσεις με κάποιο σχέδιο για να επιτύχουν. Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά δεν το πιστεύω», δήλωσε.
«Πιστεύω πως οι πολιτικοί και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αποφασίσει πως η Covid θα κατηγορηθεί για όλες τις επιπτώσεις από το Brexit και αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι δεν θέλουν να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις το 2021 επειδή μπορούν αποτελεσματικά να κατηγορήσουν την Covid για τα πάντα».
Σε κρίσιμη φάση οι συνομιλίες
Οι δύο πλευρές εισέρχονται σε μια κρίσιμη φάση συνομιλιών, καθώς έχουν προγραμματισθεί δύο γύροι πριν από το τέλος Ιουνίου, οπότε η Βρετανία θα μπορούσε να ζητήσει παράταση ενός ή δύο ετών, μια προοπτική που έχει μετ’ επιτάσεως αποκλείσει.
Ο Χόγκαν, πρώην υπουργός της ιρλανδικής κυβέρνησης, δήωλσε πως ελπίζει να δει μια αλλαγή βηματισμού στις διαπραγματεύσεις την ερχόμενη εβομάδα και ότι αν αυτό συμβεί, δεν υπάρχει λόγος να μην σημειωθεί ταχεία πρόοδος. Οι συνομιλίες του ιουνίου θα είναι πολύ σημαντικές, πρόσθεσε.
Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε πως ο συδυασμός της αναστάτωσης τόσο από τον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού όσο και από το Brexit θα είναι «ένα τεράστιο πλήγμα» για τη βρετανική οικονομία φέτος και θα διαχυθεί και σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο Δήμαρχος Χάλκης στις Βρυξέλλες και στην Επιτροπή Φυσικών Πόρων
- Γαλλία: Πρόστιμο 22 εκατομμύρια ευρώ στη Shein για παραβάσεις διατάξεων περί προστασίας καταναλωτή
- Πανελλαδικές 2026: Μαθητής στα Χανιά πιάστηκε με σκονάκι – Μηδενίστηκε το γραπτό του
- NBA Europe: Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα υπερλίγκα τον Οκτώβριο του 2027
- Άνδρας στην Τουρκία έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου χωρίς να το καταλάβει
- Τραμπ: Δεν χρειαζόμαστε χερσαίες δυνάμεις στο Ιράν – Τα πάμε καλά με τον Χαμενεΐ, δεν αποκλείω να συναντηθούμε




