Την αύξηση του ανώτατου ορίου των βουλευτών (σ.σ. έχει επιβληθεί λόγω κοροναϊού) που θα παρίστανται στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, αποφάσισε η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ανώτατο όριο οι 60 βουλευτές

Αποφασίστηκε ειδικότερα ότι στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και δη του νομοθετικού έργου, διευρύνεται ο αριθμός των παριστάμενων Βουλευτών στο ανώτατο όριο των 60, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής υπηρεσίας της Βουλής και την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των Βουλευτών στην αίθουσα.

Η κατανομή των συμμετεχόντων θα γίνεται κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων που εκπροσωπούν, και αυτό σημαίνει ότι στις συνεδριάσεις για τη συζήτηση νομοσχεδίων, εκτός από την σταθερή παρουσία 19 Βουλευτών, θα συμμετέχουν και άλλοι 41.

Στους 19 Βουλευτές, υπολογίζονται οι εισηγητές, οι ειδικοί αγορητές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί (ο Πρωθυπουργός δεν προσμετράται), καθώς και όποιος από τον Κανονισμό έχει δικαίωμα να μιλήσει, όποτε ζητήσει το λόγο, εν προκειμένω ο Νίκος Βούτσης, με την ιδιότητα του πρώην Προέδρου της Βουλής και η Αλέκα Παπαρήγα, με την ιδιότητα της πρώην Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πως θα ορίζονται οι 41

Οι υπόλοιποι 41, θα υποδεικνύονται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και θα κατανέμονται σύμφωνα με την προβλεπόμενη κατ’ αναλογία δύναμη των κομμάτων, ως εξής:

-από τη Νέα Δημοκρατία, 22 Βουλευτές,

-από τον ΣΥΡΙΖΑ, 12 Βουλευτές,

-από το Κίνημα Αλλαγής, 3 Βουλευτές,

-από το ΚΚΕ, 2 Βουλευτές,

-από την Ελληνική Λύση, 1 Βουλευτής,

-από τη ΜέΡΑ25, 1 Βουλευτής

Ψηφοφορίες

Όσον αφορά τον τρόπο ψηφοφορίας σε πιθανές ονομαστικές ψηφοφορίες, πλην μυστικών, θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται παραλλήλως το ηλεκτρονικό σύστημα και η επιστολική ψήφος μέχρι την 1η Ιουνίου, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει το Σύστημα τηλεδιάσκεψης και στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο