Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Μεταδίδεται από τα κουνούπια;

Κοροναϊός : Μεταδίδεται από τα κουνούπια;

Τι αναφέρει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας

Τα κουνούπια που μεταδίδουν παθογόνα μέσω του σάλιου τους είναι γνωστό ότι ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο και για εκατοντάδες εκατομμυρίων κρούσματα με σοβαρή ασθένεια.

Γίνεται, όμως, ο νέος κοροναϊός να μεταδοθεί από τσίμπημα κουνουπιού;

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας διευκρίνισε πως ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού, ενώ επανέλαβε την ιδιαίτερη σημασία του καλού αερισμού σε σπίτια και εργασιακούς χώρους, πρακτική που και το καλοκαίρι θα βοηθήσει στον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

«Ο καλός αερισμός και το καλοκαίρι θα είναι σημαντική παράμετρος και ελπίζουμε και οι θερμοκρασίες να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας» σημείωσε χαρακτηριστικά, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου την Τετάρτη.

Ο κ. Τσιόδρας όμως σχολίασε και την χρήση σίτας, η οποία όπως είπε είναι ένα σημαντικό μέτρο για την αντιμετώπιση μιας άλλης νόσου, εκείνης του ιού του Δυτικού Νείλου. «Φυσικά, η σίτα αποτελεί σημαντική παράμετρος για την αντιμετώπισης κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

Η επιτροπή για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού θα μπορούσε να ανακοινώσει μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης των σίτων στα παράθυρα. «Είναι ένα θέμα που αξίζει να συζητηθεί και θα το εξετάσουμε», πρόσθεσε. Η Ελλάδα κατέγραφε πέρσι τουλάχιστον 6 θύματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από το τσίμπημα κουνουπιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα κουνούπια

Ο νέος κοροναϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ο νέος κοροναϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός, ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από την μύτη.

Επιπλέον, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αναφέρει το εξής:

  • Τα κουνούπια και τα τσιμπούρια δεν μπορούν να διαδώσουν όλους τους τύπους ιών.
  • Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι η νόσος COVID-19 ή άλλα παρόμοια νοσήματα που προκαλούνται από κορονοϊούς (π.χ. SARS, MERS) μεταδίδονται από τα κουνούπια ή τα τσιμπούρια.
  • Για να περάσει ένας ιός σε ένα άτομο μέσω τσιμπήματος από κουνούπι ή τσιμπούρι, ο ιός πρέπει να είναι σε θέση να αναπαραχθεί μέσα στο έντομο-ξενιστή.

Ναι, τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν άλλους ιούς

Τα θηλυκά κουνούπια χρειάζονται τα θρεπτικά συστατικά του αίματος για την παραγωγή των αυγών τους. Οι ιοί εκμεταλλεύονται αυτήν την βιολογική απαίτηση των κουνουπιών και μετακινούνται από τον ξενιστή (ζώο ή άνθρωπο) στον οικοδεσπότη (κουνούπι).

Για να μολυνθεί ένα κουνούπι, πρέπει πρώτα να τσιμπήσει ένα μολυσμένο ζώο, όπως ένα πουλί ή καγκουρό, ή άνθρωπο.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024