Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπαίθρια πάρτι: Οργή στην κυβέρνηση και σκέψεις για νέα μέτρα

Υπαίθρια πάρτι: Οργή στην κυβέρνηση και σκέψεις για νέα μέτρα

Μέσα σε λίγες μέρες το take away μετατράπηκε σe take and stay, καθώς τα υπαίθρια πάρτι δίπλα σε μαγαζιά που προμηθεύουν όχι μόνο καφέδες αλλά και ποτά μπορεί να είναι η επόμενη ωρολογιακή βόμβα.

Αυστηρά μέτρα για όλους εκείνους που θέτουν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο διοργανώνοντας πάρτι και φτιάχνοντας υπαίθρια μπαρ, ετοιμάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Αρκετές μέρες πριν μπούμε στην νέα κανονικότητα της 4η Μαΐου τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες έκαναν σαφές πως όλα τα σχέδια για την επαναφορά μέτρων είναι ανοιχτά σε περίπτωση που κάποιοι αποτελέσουν κίνδυνο στην δημόσια υγεία, γεγονόςπου θα φέρει και πισωγυρίσματα στην καθοδική πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.

Κι ενώ μέχρι στιγμής η εικόνα στα ΜΜΜ είναι άριστη, καθώς όλοι οι πολίτες κυκλοφορούν σε αυτά φορώντας μάσκα, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα δεν υπάρχει ούτε στα σούπερ μάρκετ καθώς η είσοδος των καταναλωτών είναι ελεγχόμενη, ο νέος πονοκέφαλος των ειδικών και της κυβέρνησης είναι όσοι έχουν λησμονήσει τα πάρτι με αποτέλεσμα να μην πειθαρχούν και να κάνουν του κεφαλιού τους.

Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση τα υπαίθρια πάρτι

Μέσα σε λίγες μέρες το take away μετατράπηκε σe take and stay, καθώς τα υπαίθρια πάρτι δίπλα σε μαγαζιά που προμηθεύουν όχι μόνο καφέδες αλλά και ποτά μπορεί να είναι η επόμενη ωρολογιακή βόμβα.

Άλλωστε είναι οφθαλμοφανές πως την ώρα που οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ φέρνουν καλά νέα, τονίζοντας πως σε λήψη δειγμάτων 1.000 πολιτών σε κλειστές μονάδες, δεν βρέθηκε ούτε ένα θετικό δείγμα, άλλοι εθελοτυφλούν και βάζουν πάνω την διασκέδαση από την δημόσια υγεία.

Ένταση στην Αγία Παρασκευή

Από take away… take and stay

Τα παραδείγματα τις τελευταίες ώρες είναι πολλές και διασκορπισμένα.

Το βράδυ της Κυριακής είδαμε φωτογραφίες από ένα υπαίθριο πάρτι στον Βόλο με πλήθος κόσμου να καλοπερνά κρατώντας ένα ποτό στο χέρι.

Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν την οργή του κ. Χαρδαλιά, ο οποίος ανακοίνωσε πως από εδώ και στο εξής τα καταστήματα take away θα επιτρέπεται να πωλούν μόνο καφέ.

Ωστόσο αυτή η προειδοποίησε δεν ήταν εντελώς αποτελεσματική.

Το βράδυ της Δευτέρας είχαμε ένα πρωτοφανές περιστατικό στην Αγία Παρασκευή όπου 300 νεαροί συγκρούστηκαν με την αστυνομία επειδή δεν ήθελαν να αφήσουν στη μέση το υπαίθριο πάρτι που είχαν οργανώσει. Από εκεί μάλιστα δεν έλειψε ο πετροπόλεμος από τη μία και η ρίψη δακρυγόνων από την άλλη.

Αυτό όμως δεν ήταν το μόνο περιστατικό. Στην Κηφισιά, γνωστό μπαρ αψήφησε τους κανόνες και αποφάσισε να ετοιμάσει ποτά για όσους είχαν μαζευτεί έξω από τις πόρτες του με αποτέλεσμα να δούμε και εκεί εικόνες που δεν θα έπρεπε.

Συνωστισμός σε μπαρ στην Κηφισιά

Στην Λάρισα από την άλλη έγιναν τρεις συλλήψεις καταστηματαρχών επειδή εκείνοι έγιναν η αφορμή να ξεχυθεί πλήθος νέων στους δρόμους χωρίς οι πολίτες να έχουν πάρει κανένα μέτρο προστασίας και φυσικά χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις, ξεχνώντας επίσης πως οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων απαγορεύονται.

Παρόμοιες εικόνες είδαμε και στην Πάτρα, όπου πολλά άτομα παρέμεναν συγκεντρωμένα, στον προαύλιο χώρο -καφέ-μπαρ της Πάτρας, αφού είχαν πάρει το ποτό τους στο χέρι.

Ίδιες εικόνες από τον Βόλο

Ειδικότερα, σε κατάστημα της πλατείας Τριών Ναυάρχων, συνελήφθη ο υπεύθυνος και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο. Καταγγελίες έγιναν όμως για καφέ στα Ψηλαλώνια αλλά και για καφέ επί της Πλατείας Ολγας στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Μάλιστα, στην τελευταία περίπτωση πάνω από δέκα άτομα ήταν συγκεντρωμένα στον χώρο και έπιναν το ποτό τους σε πλαστικό ποτήρι!

Στο τραπέζι νέα πρόστιμα-φωτιά και βαριές καμπάνες

Όπως έγινε λοιπόν κατανοητό και χτες από τον κύριο Χαρδαλιά, ο οποίος τόνισε πως κάθε απόφαση επηρεάζει την εξέλιξη της πανδημίας και τα επόμενα στάδια άρσης των περιορισμών», συμπληρώνοντας πως οι συστάσεις για αποφυγή συγχρωτισμού βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, δεν αποκλείεται να δούμε τα επόμενα 24ωρα νέα μέτρα να παίρνουν σάρκα και οστά.

Έτσι μετά από τις συστάσεις που έγιναν και από την αστυνομία και από τον υφυπουργό Προστασίας, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέα πρόστιμα-φωτιά καθώς και βαριές καμπάνες για όποιον καταστηματάρχη συνεχίσει να αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία αλλά και προκλητική αφορμή για να συνεχιστούν τα πάρτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μαγαζιά δεν θα είναι τα μόνα που ενδεχομένως να πρέπει να πληρώσουν βαριά πρόστιμα για αυτή την κατάσταση, αλλά και όσοι πολίτες επιλέξουν να συνεχίσουν να “επαναστατούν” με ένα ποτήρι στο χέρι.

Το πρόστιμο για τους καταστηματάρχες που ανοίγουν με πονηρό τρόπο τα μαγαζιά και πουλάνε ποτά μπορεί να φτάνει τα 5.000 ευρώ αλλά και να μπαίνει λουκέτο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αλλά και αφαίρεση άδειας σε περίπτωση υποτροπής.

Σχετικά με τους πολίτες που αψηφούν τις συστάσεις των ειδικών, γι’ αυτούς θα ισχύσει το πρόστιμο των 150 ευρώ για τη μη τήρηση αποστάσεων ασφαλείας. Τα όσα έγιναν την Τρίτη στην Αγία Παρασκευή και αλλού συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας και τα πρόστιμα πλέον θα πρέπει να θεωρούνται βέβαια.

Ανήσυχοι οι ειδικοί

Πάντως και οι επιστήμονες βλέπουν ως ορατό εχθρό τον συνωστισμό των τελευταίο ημερών, τονίζοντας έτσι άνοιξαν και στην Ιταλία οι πύλες της κολάσεως.

Γώγος: Φανταστείτε να ανοίξουν και τα μαγαζιά

Το καμπανάκι για τα πάρτι και τον συνωστισμό εξαιτίας των take away ποτών κρούουν και οι επιστήμονες.

«Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος. Νομίζω κατάλαβε ότι τελείωσε το θέμα, έχουμε μηδέν κρούσματα δεν έχουμε καμία προοπτική για νέα κρούσματα και φέρεται όπως φερόταν πίσω από την επιδημία. Πραγματικά ανησύχησα», σημείωσε ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δήλωσε φοβισμένος από το συμβάν που σημειώθηκε τη δεύτερη μόλις μέρα άρσης των μέτρων. «Φανταστείτε να ανοίξουν και τα μαγαζιά» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι στην φάση που βρισκόμαστε στόχος ήταν να δοθεί προσοχή στο μετρό, στα λεωφορεία και τα μέσα μεταφοράς «και τελικά προκύψανε πολλοί άλλοι πυρήνες χειρότεροι».

Ο κ. Γώγος, σημείωσε πως στην παρούσα κατάσταση ο στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση στα λίγα κρούσματα που θα υπάρχουν και η περιχαράκωση με ιχνηλάτηση. «Άντε να ιχνηλατήσει κανείς αυτό που έγινε στην Αγία Παρασκευή», είπε.

Σύψας: Έτσι άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στην Ιταλία

Από την πλευρά του και με αφορμή τις παραπάνω εικόνες, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας έκανε λόγο για  «παρανόηση ότι τελείωσε η επιδημία».

«Είναι τεράστιο λάθος αυτό. Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να συνεχίσει στην κοινότητα. Ο δείκτης R0 (σ.σ. ο δείκτης διασποράς του κοροναϊού) μπορεί να φτάσει το 2,5 σε ημέρες, δεν θέλει πολύ χρόνο» είπε ο κ. Σύψας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων γιατί θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν» συνέχισε ο κ. Σύψας υπενθυμίζοντας ότι κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ιταλία «και άνοιξαν οι πόρτες της κόλασης και δεν έχουν κλείσει ακόμα. Έτσι απότομα θα γίνει. Εάν διασπείρουμε ανελέητα στην κοινότητα, αυτό θα γίνει».

Απαντώντας, δε, σε όσους διαμαρτύρονται γιατί ανοίγουν σχολεία και εκκλησίες, το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας τόνισε ότι «τα παιδιά είναι ο πιο εύκολος πληθυσμός να επιστρέψει» καθώς και ότι «οι εκκλησίες θα ανοίξουν ελεγχόμενα». «Αντίθετα, δεν μπορούμε να πάμε στις πλατείες, έχει ο πολίτης τις ευθύνες του» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, τέλος, ποιο είναι το σημάδι που θα ανησυχήσει τους ειδικούς ο Νίκος Σύψας απάντησε ότι «εάν ο δείκτης R0 ανέβει πάνω από το 1 θα ανησυχήσουμε».

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024