Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Αγωνία σε κυβέρνηση και επιστήμονες για πισωγύρισμα

Κοροναϊός : Αγωνία σε κυβέρνηση και επιστήμονες για πισωγύρισμα

Φίνεται πως κάποιοι επιχειρούν εν μία νυκτί να καταστρέψουν ότι με τόσο κόπο καταφέραμε λίγες μέρες μετά την χαλάρωση της καραντίνας.

Σάρκα και οστά παίρνουν οι έντονες ανησυχίες που είχε η κυβέρνηση αλλά και οι επιστήμονες πριν ανακοινωθεί η χαλάρωση των μέτρων.

Τι κι αν έχει επικοινωνηθεί με κάθε τρόπο πως αφενός ο συνωστισμός σε δημόσιους χώρους με την παρουσία άνω των 10 ατόμων απαγορεύεται, αφετέρου η ατομική ευθύνη και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι το δίπτυχο της επιτυχίας για τις μετακινήσεις, φαίνεται πως κάποιοι επιχειρούν εν μία νυκτί να καταστρέψουν ότι με τόσο κόπο καταφέραμε.

Μάλιστα το αυστηρό μήνυμα Χαρδαλιά όχι μόνο δεν συνέτισε μερικούς, αλλά έκανε ακόμη χειρότερα τα πράγματα καθώς το βράδυ της Τρίτης, 300 νεαροί συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην Αγία Παρασκευή, επειδή δεν ήθελαν να σταματήσει το πάρτι τους, την ώρα που οι περισσότεροι εκ των πολιτών τηρούν τα μέτρα και μένουν σπίτι.

Ο εικόνες με νεαρούς τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία να συνωστίζονται έξω από καταστήματα για… take away ποτά ή να διοργανώνουν πάρτι σε… πλατείες, λίγα μόλις 24ωρα από την έναρξη χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό προκαλεί προβληματισμό τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην ίδια την κοινωνία που επιμένει και κάνει υπομονή, μιας και βρισκόμαστε ακόμη στο πρώτο στάδιο της επιστροφής.

Μάλιστα το απόγευμα της Τρίτης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε εξοργισμένος με αυτές τις εικόνες, τονίζοντας πως μας προσβάλλουν όλους και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιτρέπεται το take away σε ποτά από τα καφέ ή τα κάφε-μπαρ.

Κι ενώ πριν λίγο είχε ανακοινωθεί από τον κύριο Τσιόδρα πως δεν υπάρχει κανένας νεκρός το τελευταίο 24ωρο στην χώρα μας και πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι ικανοποιητική, από την μία δεκάδες νεαροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας θεωρούν πως όλα έχουν τελειώσει και πως πρέπει να το… «γιορτάσουμε» και από την άλλη επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται κάθε γεγονός προκειμένου να δουν την ταμειακή τους να φουσκώνει, αδιαφορώντας για την δημόσια υγεία.

Πάρτι στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής – Επεισόδια με την αστυνομία

Σίγουρα το πρόβλημα επιδεινώθηκε με τα επεισόδια με πέτρες, μπουκάλια και αντικείμενα εναντίον αστυνομικών που έλαβαν χώρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή, όταν ομάδα περίπου 300 νεαρών συγκεντρώθηκε στο σημείο, προκειμένου να κάνει πάρτι με μπύρες και μουσική.

Η συγκέντρωση έγινε αμέσως αντιληπτή από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες ζήτησαν να διαλυθεί το πλήθος, καθώς παραβίαζε τους κανόνες περί συγχρωτισμού, στην προσπάθεια να επιστρέψει η κοινωνία σε μία κανονικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη διασπορά του νέου κοροναϊού σε χαμηλά επίπεδα.

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής:

Στην περιοχή μετέβησαν διμοιρίες των ΜΑΤ, τα μέλη των οποίων δέχθηκαν πέτρες και μπουκάλια από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι παρέμειναν στη πλατεία.Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς κάνει λόγο για προσκλήσεις που «μοιράστηκαν» με ηλεκτρονικό τρόπο επισημαίνοντας ότι «τέτοιου είδους συνωστισμοί αποτελουν ωρολογιακές βόμβες για την μετάδοση του κοροναϊού». Προαναγγέλλει, δε, ότι θα θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό επισημαίνοντας και το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών με ορμητήριο τη συγκεκριμένη τακτική.

Συνωστισμός για ένα ποτό και στην Κηφισιά

Την ώρα που η Κηφισιά  είναι στις πρώτες θέσεις με τις πόλεις που έχουν τα περισσότερα κρούσματα από κοροναϊό στην Ελλάδα, γνωστό μπαρ στην Κηφισιά αποφάσισε να κάνει να να μην τρέχει τίποτα και να σερβίρει χθες το βράδυ take away κοκτέιλς προκαλώντας συγχρωτισμό.

Κι ενώ όλοι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες της Κηφισιάς, η οποία όπως είναι γνωστό έχει πλήθος κέντρων εστίασης, συμμορφώθηκε με τα μέτρα, το εν λόγω μαγαζί αποφάσισε να κάνει την διαφορά, παίρνοντας και το Όσκαρ  ανευθυνότητας.

Έκκληση του δήμαρχου Κηφισιάς για τα «ασυλλόγιστα» πάρτι

Τέλος ο δήμος Κηφισιάς, που είναι ένας από αυτούς με τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα (μαζί με Χαλάνδρι, Νέα Ιωνία, Φιλοθέη-Ψυχικό εντός Αττικής) έκανε έκκληση στους πολίτες να σταματήσουν τα «ασυλλόγιστα πάρτι». Ο δήμαρχος της πόλης, κ. Θωμάκος, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, καθώς μπορεί να φέρουν νέα περιοριστικά μέτρα.

«Τον αριθμό των κρουσμάτων στον δήμο μας τον πληροφορήθηκα από την ενημέρωση του αρμόδιου υπουργού, ταυτόχρονα με όλους τους συμπολίτες. Πραγματικά η είδηση αυτή μας αναστάτωσε αυτονόητα και εύλογα και μάλιστα την ώρα που ετοιμαζόμαστε για την εν μέρει επαναφορά στην καθημερινότητα και τις επαναλειτουργίες. Επικοινώνησα αμέσως με του αρμόδιους υπουργούς ζητώντας διευκρινίσεις και οδηγίες. Ωστόσο όπως μου είπαν – αλλά και εσείς και εγώ γνωρίζουμε κάποια πράγματα τα οποία θα επισημάνω – όχι για να κατηγορήσω, αλλά για να επιστήσω την προσοχή από εδώ και πέρα. Τα ασυλλόγιστα πάρτι – λυπάμαι που το λέω και ας κάνω εχθρούς – ή τις κοινωνικές συναντήσεις αντίθετα στις οδηγίες και τον νόμο. Αυτά δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του, καταγγέλλοντας πως ακόμη και στα πολυσύχναστα σημεία του δήμου όπου πωλείται καφές, ο κόσμος δεν τηρεί πάντα τις αποστάσεις ή άλλα απαραίτητα μέτρα.

«Πανικός» για ένα take away ποτό στον Βόλο

Πριν όμως από αυτές τος πρωτοφανείς εικόνες την παρέμβαση της Αστυνομίας προκάλεσε και ο συνωστισμός που δημιουργήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο opening μαγαζιού που φτιάχνει κοκτέιλ σε… take away μορφή στη συνοικία των Παλαιών στο Βόλο.

Σύμφωνα με το thenewspaper.gr, το αδιαχώρητο παρατηρήθηκε στα στενά της συνοικίας των Παλαιών, στο opening του μαγαζιού, όπου εκατοντάδες Βολιώτες νεαρής κυρίως ηλικίας έφτασαν στο σημείο για να απολαύσουν τη βραδιά μαζί με την παρέα τους και το ποτό τους.

Μάλιστα, ο συνωστισμός προκάλεσε την παρέμβαση της Αστυνομίας, αφού περιπολικό έφτασε στο σημείο για συστάσεις στην τήρηση των αποστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχα περιστατικά σημειώθηκαν και στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Γώγος: Φανταστείτε να ανοίξουν και τα μαγαζιά

Το καμπανάκι για τα πάρτι και τον συνωστισμό εξαιτίας των take away ποτών κρούουν και οι επιστήμονες.

«Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος. Νομίζω κατάλαβε ότι τελείωσε το θέμα, έχουμε μηδέν κρούσματα δεν έχουμε καμία προοπτική για νέα κρούσματα και φέρεται όπως φερόταν πίσω από την επιδημία. Πραγματικά ανησύχησα», σημείωσε ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δήλωσε φοβισμένος από το συμβάν που σημειώθηκε τη δεύτερη μόλις μέρα άρσης των μέτρων. «Φανταστείτε να ανοίξουν και τα μαγαζιά» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι στην φάση που βρισκόμαστε στόχος ήταν να δοθεί προσοχή στο μετρό, στα λεωφορεία και τα μέσα μεταφοράς «και τελικά προκύψανε πολλοί άλλοι πυρήνες χειρότεροι».

Ο κ. Γώγος, σημείωσε πως στην παρούσα κατάσταση ο στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση στα λίγα κρούσματα που θα υπάρχουν και η περιχαράκωση με ιχνηλάτηση. «Άντε να ιχνηλατήσει κανείς αυτό που έγινε στην Αγία Παρασκευή», είπε.

Σύψας: Έτσι άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στην Ιταλία

Από την πλευρά του και με αφορμή τις παραπάνω εικόνες, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας έκανε λόγο για  «παρανόηση ότι τελείωσε η επιδημία».

«Είναι τεράστιο λάθος αυτό. Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να συνεχίσει στην κοινότητα. Ο δείκτης R0 (σ.σ. ο δείκτης διασποράς του κοροναϊού) μπορεί να φτάσει το 2,5 σε ημέρες, δεν θέλει πολύ χρόνο» είπε ο κ. Σύψας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων γιατί θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν» συνέχισε ο κ. Σύψας υπενθυμίζοντας ότι κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ιταλία «και άνοιξαν οι πόρτες της κόλασης και δεν έχουν κλείσει ακόμα. Έτσι απότομα θα γίνει. Εάν διασπείρουμε ανελέητα στην κοινότητα, αυτό θα γίνει».

Απαντώντας, δε, σε όσους διαμαρτύρονται γιατί ανοίγουν σχολεία και εκκλησίες, το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας τόνισε ότι «τα παιδιά είναι ο πιο εύκολος πληθυσμός να επιστρέψει» καθώς και ότι «οι εκκλησίες θα ανοίξουν ελεγχόμενα». «Αντίθετα, δεν μπορούμε να πάμε στις πλατείες, έχει ο πολίτης τις ευθύνες του» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, τέλος, ποιο είναι το σημάδι που θα ανησυχήσει τους ειδικούς ο Νίκος Σύψας απάντησε ότι «εάν ο δείκτης R0 ανέβει πάνω από το 1 θα ανησυχήσουμε».

Ξέσπασε ο Χαρδαλιάς

Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν τον εκνευρισμό του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, αλλά και την λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να σταματήσουν.

Ωστόσο όπως αποδείχτηκε και από τις εικόνες χτες σε Αγία Παρασκευή, Φλοίσβο και Κηφισιά, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

«Η εικόνα κάφε-μπαρ στις 11 το βράδυ σε διάφορες πόλεις και ειδικά στην περιφέρεια να παίζουν μουσική στη διαπασών και να προμηθεύουν δήθεν take away ποτά με τους πελάτες στοιβαγμένους όρθιους ανά δεκάδες, μέσα και έξω, χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και τα μέτρα προφύλαξης, αν και σε μικρή κλίμακα, προσβάλλει βάναυσα όλους μας», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι το take away αφορά στον καφέ και επιβάλλει ό,τι λέει η άδεια τους: Να το παραγγείλουν, να το παραλάβουν και να φύγουν από τον χώρο.

«Take away σε ποτά από τα καφέ ή τα κάφε-μπαρ δεν επιτρέπεται. Όπως δεν επιτρέπεται στα καταστήματα αυτά να παίζουν μουσική στη διαπασών», είπε χαρακτηριστικά.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024