Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία : Σε απόγνωση οι πιο φτωχοί εξαιτίας της κρίσης του κοροναϊού

Ισπανία : Σε απόγνωση οι πιο φτωχοί εξαιτίας της κρίσης του κοροναϊού

Ουρές στα συσσίτια και αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια σε ΜΚΟ στην Ισπανία

Με την Ισπανία να επιστρέφει στην κανονικότητα, εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στους φτωχούς της χώρας και για ολοένα αυξανόμενα αιτήματα για βοήθεια στις ΜΚΟ, σύμφωνα με τον Guardian.

Μόνο στην περιοχή της Μαδρίτης, οι εκκλήσεις για βοήθεια τριπλασιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με την οργάνωση ΜΚΟ Caritas. Το 85% των αιτημάτων αφορά τρόφιμα, φάρμακα ή βοήθεια για την κάλυψη των βασικών δαπανών διαβίωσης.

Η Caritas είναι μία από τις ΜΚΟ που πασχίζουν να μετριάσουν τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι οι φτωχότεροι και τα πιο περιθωριοποιημένα μέλη της κοινωνίας θα πληγούν σφοδρότερα από τον ιό, σε μια χώρα που δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την οικονομική κρίση του 2008.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πακέτο ανακούφισης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει αναστολή πληρωμών για τα στεγαστικά δάνεια και τους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, διευκολύνσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές και επίδομα 440 ευρώ στους εργαζομένους που έληξαν οι συμβάσεις τους.

Παρ’ όλα αυτά, η οικονομική ζημία που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός γίνεται ολοένα πιο ορατή. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,2%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ. Το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 9,2% φέτος, ενώ η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από 14,4% σε 19%.

«Τα πράγματα εδώ δεν είναι τόσο καλά αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα για τις οικογένειες που ήταν ήδη σε ευάλωτη κατάσταση πριν από αυτό το πλήγμα», δήλωσε η Μαρία Μπλανκ, εκπρόσωπος της Caritas.

«Οι απώλειες θέσεων εργασίας και οι προσωρινές αναστολές συμβάσεων άφησαν κάποιους ανθρώπους χωρίς τρόφιμα. Πολλοί ήταν σε δουλειές που κάλυπταν μόνο τις καθημερινές ανάγκες τους, οπότε δεν είχαν ποτέ οικονομίες στην άκρη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Caritas, το 40% εκείνων που ζητούν βοήθεια το κάνουν για πρώτη φορά, ή επιστρέφουν έπειτα από μία περίοδο σχετικής αυτάρκειας. Μάγειρες, καθαριστές, φροντιστές, οδηγοί και σερβιτόροι που κατάφερναν να βγάζουν τα προς το ζην τα τελευταία χρόνια, πλέον δεν μπορούν να στηρίξουν τον εαυτό τους ή τις οικογένειές τους. Και εκείνοι που μπορούσαν να βασιστούν μόνο σε μία καλή καλοκαιρινή σεζόν για να τα βγάλουν πέρα όλο τον χρόνο, είναι σε απόγνωση

«Αυτή η κρίση τους επηρεάζει όλους»

Στο μεταξύ, ο ισπανικός Ερυθρός Σταυρός σκοπεύει να δαπανήσει 11 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει πάνω από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια αρχική δίμηνη επιχείρηση που παρέχει απευθείας βοήθεια στα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, όπως άστεγοι, άνεργοι, ή ΑμΕΑ και θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Σε μεγάλο βαθμό, η επιχείρηση βασίζεται στα μαθήματα της οικονομικής κρίσης του 2008.

Όμως, όπως τονίζει ο Μόισες Μπενίτεθ, επικεφαλής του ισπανικού Ερυθρού Σταυρού, η τρέχουσα κρίση δεν έχει προηγούμενο. «Όταν έχεις μια πλημμύρα, αντιλαμβάνεσαι ποιοι έχουν επηρεαστεί περισσότεροι, εκείνοι που έχασαν τα σπίτια και τις καλλιέργειές τους», είπε. «Αλλά αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γιατί έχει επηρεάσει ολόκληρο τον πληθυσμό. Και βλέπουμε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που είναι ευάλωτοι, εξαιτίας του lockdown», συμπλήρωσε.

«Το πιο σκληρό πράγμα είναι ότι βρισκόμαστε σε μια κρίση που επηρεάζει τους πάντες. Ξέραμε ποιοι ήταν κάποιοι από τους ανθρώπους που θα χρειάζονταν βοήθεια, αλλά έπρεπε επίσης να καινοτομήσουμε βρίσκοντας νέες ομάδες. Η κρίση του 2008 έκανε διακρίσεις μεταξύ πλουσίων και φτωχών, αυτή όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπενίτεθ.

«Τρομακτική κατάσταση»

Ανάμεσα σε αυτούς που επηρεάζονται είναι οι εργάτριες του σεξ και τα θύματα trafficking. «Κάποιες από τις συναδέλφους μας είναι σε τρομακτική κατάσταση αυτή τη στιγμή. Δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν φαγώσιμα για τα παιδιά τους, πόσο μάλλον να πληρώσουν το νοίκι», δήλωσε η Μαρία Χοσέ Μπαρέρα, εκπρόσωπος της συλλογικότητας εκδιδομένων της Σεβίλλης. «Πολλές είναι μετανάστριες χωρίς έγγραφα, που έχουν συμπτώματα του κοροναϊού, αλλά φοβούνται να πάνε στον γιατρό επειδή ανησυχούν ότι θα τις αναφέρουν στις αρχές», ανέφερε μάλιστα.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Καστίλη- Λα Μάντσα, την περιφέρεια της Ισπανίας με τους περισσότερους οίκους ανοχής, σύμφωνα με την Ιντόια Ουγκάρτε, λέκτορα νοσηλευτικής που συνεργάζεται με τους Γιατρούς του Κόσμου. Πολλές γυναίκες είναι τόσο χρεωμένες- σε προαγωγούς ή οίκους ανοχής που εργάζονται και μένουν- που δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουν να προσφέρουν αγοραίο έρωτα, παρά την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει τις εργάτριες του σεξ και τα θύματα trafficking και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, παρέχοντας φιλοξενία και ένα επίδομα. Όμως υπάρχει ανησυχία ότι πολλές γυναίκες δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024