Ορόσημο για την κυβέρνηση αναμένεται να είναι 18η Μαϊου καθώς μετά την ημερομηνία αυτή και έχοντας στη διάθεση της τα αποτελέσματα από τις δυο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της αγοράς αναμένεται να πάρει τις οριστικές αποφάσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίαση και ενδεχομένως και άλλων επιχειρήσεων.

Αυτό ανέφερε και υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA προσθέτοντας ότι στο τραπέζι της συζήτησης έχει ηδη πέσει και εξετάζεται η λειτουργία και εσωτερικών χώρων των επιχειρήσεων όπου αυτό είναι εφικτό υπό τη μορφή ημιυπαιθρίων , δηλαδή με ανοιχτές τζαμαρίες όπου είναι εφικτό.

Αναφορικά με τον κλάδο της εστίασης έχει ήδη ανοίξει ο διάλογος με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)να δοθούν περισσότερα τ.μ. σε δημόσιους χώρους και πεζοδρόμια -χωρίς επιπλέον χρέωση ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να μετριάσουν τις απώλειες από την επιβολή των μέτρων απόστασης μεταξύ των πελατών. Ήδη από τους εκπροσώπους του κλάδου έχει τεθεί σχετικό αίτημα όπως και το ενδεχόμενο μείωση των τελών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις προς του Δήμους για οσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Μάλιστα στις σκέψεις των αρμοδίων και εφόσον η υγειονομική Επιτροπή δώσει το πράσινο φως δεν αποκλείεται νωρίτερα και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων.

Υπό εξέταση σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην καφεστίαση για ορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να τονωθεί η ζήτηση, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις. Πάντως χθες πρώτη μέρα λειτουργίας μέρους των λιανεμπορικών επιχειρήσεων μετά το καθολικό λουκέτο που είχε επιβάλει η κυβέρνηση λόγο της πανδημίας η κίνηση στα καταστήματα σύμφωνα με τους εμπόρους ήταν αυξημένη και οι τζίροι ικανοποιητικοί και ενθαρρυντικοί ενώ δεν υπήρξαν προβλήματα σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας από εμπόρους και τους καταναλωτές.

Πάντως, έως το τέλος του μήνα αναμένεται το υπουργείο Ανάπτυξης να ανακοινώσει νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει και πακέτο μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο