Την έντονη ανησυχία των πολιτών για την επόμενη ημέρα μετά την άρση των μέτρων καταγράφει έρευνα που διενέργησε Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ.

Η συντριπτική πλειοψηφία εκφράζει φόβους για την κατάσταση των οικονομικών του ενώ καταγράφεται ταυτόχρονα και καθολική συμμόρφωση στα περιοριστικά μέτρα.

Στην έρευνα του Ινστιτούτου (hit.org.gr), στην οποία συμμετείχαν 1.322 πολίτες, αποκαλύπτεται ότι το 80,3% (8 στους 10) ανησυχεί για την οικονομική του κατάσταση, με το 1/3 (31,2%) να φοβάται ότι θα μείνει άνεργος/η λόγω των παράπλευρων επιπτώσεων του κοροναϊόυ.

Ενα σημαντικό δείγμα των ερωτηθέτων (63,5%) θεωρεί ότι θα περιοριστούν οι ατομικές του ελευθερίες λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Την ίδια στιγμή, σχεδόν 2 στους 3 πολίτες (65%) πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ελέγχει την κατάσταση (το 15,5% έχει αντίθετη άποψη).

Πώς πέρασαν οι Έλληνες στην καραντίνα

Από την έρευνα εξάγονται πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το διάστημα της καραντίνας στην Ελλάδα, αλλά και για την επόμενη ημέρα της άρσης των μέτρων.

Μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι το 18,4% (σχεδόν 1 στους 5 πολίτες) πέρασε την καραντίνα σε συνθήκες πραγματικής απομόνωσης, δίχως άλλον άνθρωπο στο ίδιο σπίτι. Το 69,9% απαντά πως πέρασε την καραντίνα με την οικογένειά του.

Ποικίλες ήταν οι απαντήσεις που δόθηκαν στην έρευνα και στο ερώτημα «πώς νιώθετε τις τελευταίες 40 ημέρες», με αρκετούς να δηλώνουν ψύχραιμοι, άλλοι προβληματισμένοι και φοβισμένοι.

Επίσης και από την εν λόγω έρευνα επιβεβαιώνεται η μεγάλη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα και τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, με 9 στους 10 να δηλώνουν ότι τηρούν αυστηρά τα πλαίσια.

Περαιτέρω συμπεράσματα:

  • To 40,9% πιστεύει ότι οι επίσημες αρχές αποκρύπτουν δεδομένα για τον κοροναϊό.
  • Ποσοστό 48,6% εμπιστεύεται λίγο έως καθόλου, όλα όσα αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Ποσοστό 59,5% εμπιστεύεται πολύ έως απόλυτα την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.
  • Ποσοστό 35,3% πιστεύει πως ο κοροναϊός φτιάχτηκε από άνθρωπο
  • Το 61,2% δηλώνει ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αναστάτωση που έχει προκληθεί, αναφορικά με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δείτε εδώ όλη την έρευνα

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr