Η πειθαρχία στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και των μέτρων αποστασιοποίησης είναι το στοίχημα των επόμενων ημερών, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Η «νέα κανονικότητα» με τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τη μείωση της διασποράς του κοροναϊού πριν από 42 ημέρες, ξεκίνησε σήμερα στις 6:00 το πρωί. Η πρώτη φάση των μέτρων αποτελεί άλλωστε και ένα crash test της κυβέρνησης ενόψει μάλιστα και της β’ φάση που θα ξεκινά την επόμενη Δευτέρα με το άνοιγμα και άλλων επιχειρήσεων αλλά και την επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στα θρανία.

Η πειθαρχία στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και των μέτρων αποστασιοποίησης είναι το στοίχημα των επόμενων ημερών, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις αλλά και έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων συνθέτουν το σημερινό πρωτόγνωρο σκηνικό.

Με χαμόγελα και αμηχανία υποδέχθηκαν τη σημερινή μέρα οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που ανέβασαν ρολά μετά από περίπου δύο μήνες.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς οι «βοηθοί επιβατών» ανέλαβαν έκαναν συστάσεις στο επιβατικό κοινό για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Σήμερα, άνοιξαν και οι ιεροί ναοί μόνο για ατομική προσευχή.

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση από νωρίς το πρωί τόσο στα ΜΜΜ όσο και στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Ωστόσο άπαντες έχουν λάβει μέτρα ασφαλείας, ώστε να είναι απόλυτα συμμορφωμένοι με όσα έχουν ανακοινώσει οι αρχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύσκολα βρίσκεις ραντεβού τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες.  Κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι τις 10 το βράδυ για να ικανοποιήσουν την αυξημένη κίνηση.

Στην κάμερα του MEGA μίλησε η ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου στην Κρήτη, Μαρία Ντελάκη, για τις προετοιμασίες που έχουν κάνει στο κατάστημα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται τα ραντεβού.

Θα εξυπηρετούνται τέσσερα άτομα την ώρα με αυστηρό ραντεβού, το οποίο σημαίνει ότι όποιος δεν έρθει στην ώρα του, το χάνει.

Όλοι οι πελάτες πρέπει να φορούν μάσκες και γάντια, σε περίπτωση όμως, που δεν είναι ήδη εφοδιασμένοι, το κατάστημα παραχωρεί τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Aircondition δε θα χρησιμοποιείται, ενώ για το πιστολάκι θα γίνεται όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα  μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός πελατών που θα μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα βάση των τετραγωνικών του καταστήματος. Συγκεκριμένα:

-Σε  καταστήματα έως  20 τ.μ. επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία  τεσσάρων ατόμων.  Για παράδειγμα σε κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 18 τμ τέσσερα  συνολικά άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες)

-Σε καταστήματα από 20τ.μ. έως 100 τ.μ. τέσσερα άτομα + ένα άτομο ανά 10 τ.μ.  Για παράδειγμα σε κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 50τμ  επτά άτομα (4 για τα 20 τμ+3 για τα 30 τμ) συνολικά άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες)

– Σε καταστήματα  άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. Δηλαδή σε κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 130 τμ (12 άτομα έως επιφάνεια 100 τμ + 2 άτομα για την επιφάνεια από 100 έως 130 τμ) συνολικά 14 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες)

– Σε καταστήματα άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε  διαφορετικούς ορόφους ε ισχύει το κριτήριο επιπέδων,  δηλαδή 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

Καλύφθηκαν με κόκκινες κορδέλες τα καθίσματα

Φορώντας την προστατευτική μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας ξεκίνησε η πρώτη μέρα της επιστροφής στην κανονικότητα των επιβατών, που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επί ποδός είναι από το πρωί οι «βοηθοί επιβατών» σε πολυσύχναστους σταθμούς μετεπιβίβασης του μετρό, στάσεις λεωφορείων, τρόλεϊ και συρμούς του τραμ κάνοντας συστάσεις, όπου χρειάζεται για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Πάντως οι πολίτες εμφανίστηκαν τις πρωινές ώρες έτοιμοι και πειθαρχημένοι στη νέα καθημερινότητα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής.

Οι «βοηθοί επιβατών», ντυμένοι με πορτοκαλί γιλέκα για να διακρίνονται από το επιβατικό κοινό, από τις πρώτες πρωινές ώρες βοηθούν και συμβουλεύουν τους επιβάτες να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και τους υποδεικνύουν που ακριβώς θα μπορούν να περιμένουν. Οι ίδιοι δεν είναι αρμόδιοι για επιβολή προστίμων. Σε περιπτώσεις που προκύπτει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και αν χρειαστεί θα ειδοποιούν την αστυνομία.

Να σημειωθεί πως στους συρμούς του μετρό οι θέσεις καθημένων είναι 120 σε σύνολο 240, έτσι ώστε να κρατούνται οι απαραίτητες αποστάσεις με τους πολίτες να κάθονται διαγώνια. Στους συρμούς του τραμ οι θέσεις καθήμενων είναι 27 σε σύνολο 54 ενώ σε λεωφορεία και τρόλεϊ ανα τέσσερις θέσεις κάθεται ένας επιβάτης.

Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των δρομολογίων, σύμφωνα με τους αρμόδιους, στο μετρό (γραμμές 2 και 3) και τον ηλεκτρικό (γραμμή 1) η χρονοαπόσταση των δρομολογίων τις ώρες αιχμής ήταν στα 6 λεπτά, ενώ στο τραμ στα 8 λεπτά. Σε περίπτωση αυξημένης κίνησης το 6λεπτο θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια όλης της μέρας ,ενώ σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα οχήματα που θα δρομολογηθούν να κυκλοφορήσουν θα ξεπεράσουν τα 1.000.

Για ατομική προσευχή άνοιξαν οι εκκλησίες

Αρκετοί ήταν οι πιστοί που περίμεναν έξω από τους ναούς προκειμένου να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν στην μετά κοροναϊό εποχή.

Η εικόνα μέσα στις εκκλησίες ήταν διαφορετική από εκείνη που ξέραμε και ήδη έχουν αφαιρεθεί και καθίσματα

Από τις 17 Μαΐου, οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν στις ιερές λειτουργίες.

Στις εισόδους των ιερών ναών έχουν τοποθετηθεί  υποχρεωτικά δυο σταθμοί αντισηπτικών προς χρήση των προσερχόμενων. Η υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό είναι υποχρεωτική για όλους τους προσερχόμενους κατά την είσοδο στο χώρο λατρείας.

Πρόστιμα

Σημειώνεται πως τα πρόστιμα, για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ξεκινάνε από 150 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 5.000 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες, σύμφωνα με την ΠΝΠ που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr