Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ψηφιακή Αφήγηση και Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Ψηφιακή Αφήγηση και Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

To World Press Freedom day, γιορτάζεται παγκοσμίως στις 3 Μαΐου.

Ο Μάιος είναι ο μήνας της Ελευθερίας του Τύπου.

Το θέμα του φετινού εορτασμού δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω την υπόθεση Δημόσιας Υγείας.

..Έτσι, όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, το European Communication Institute (ΕCI) με την συνδιοργάνωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, υλοποιεί μία Δράση που εξετάζει την Ψηφιακή Αφήγηση στους Καιρούς του Κορωνοιού. H πρωτοβουλία εντάσσεται στις κοινές δράσεις του Θεσμού και του πανεπιστημιακού φορέα, για την υπόθεση του Εγγραμματισμού του Πολίτη (Citizen Literacy), που εκτυλίσσεται με επιτυχία από το 2017.

To World Press Freedom day, γιορτάζεται παγκοσμίως στις 3 Μαΐου.

Σε δύο σκέλη

Η δράση που θα κορυφωθεί την Κυριακή 24 Μαΐου, στοχεύει να αναδείξει την σημασία της Ψηφιακής Αφήγησης με εστίαση σε εποχές κρίσης, προγραμματίζοντας δύο σκέλη:

Στο πρώτο, που θα είναι ανοικτό στο κοινό καλούνται δύο ομάδες, μία αποτελούμενη από φοιτητές και μία από καθηγητές και επαγγελματίες της οπτικοακουστικής και της ψηφιακής επικοινωνίας να συν-δημιουργήσουν διδακτικό υλικό σε μορφή μιας Ιστοσελίδας. Το υλικό αυτό θα είναι στην συνέχεια διαθέσιμο σε όλους, ειδικά στις πανεπιστημιακές σχολές Επικοινωνίας, που -αν δεν έχουν ήδη- δυνητικά θα εντάξουν σχετικό μάθημα στο ακαδημαϊκό τους πρόγραμμα. Οι φοιτητές εστιάζουν στο προφίλ παγκόσμιας αναγνώρισης Αφηγητών, ενώ οι «ειδικοί» συμμετέχουν με άρθρα και ασύγχρονα βίντεο σχετικά με την αφήγηση στη τρέχουσα συγκυρία.

Ειδική αναφορά γίνεται στους κινδύνους που διατρέχουν οι δημοσιογράφοι, στην κάλυψη της πανδημίας, παγκοσμίως. Σύμφωνα με την ελβετική οργάνωση PEC που εδρεύει στην Γενεύη από την 1η Μαρτίου 55 δημοσιογράφοι πέθαναν σε 23 χώρες.

Στο δεύτερο σκέλος, που είναι για μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας μόνο, επιχειρείται να αναλυθεί η αφηγηματική πολιτική της Κεντρικής Διοίκησης στην διάρκεια της πανδημίας, με εστίαση στις δημόσιες οπτικοακουστικές παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού. Το υλικό θα ανατείμνουν διδάσκοντες, ειδικοί, φοιτητές και στελέχη επικοινωνίας των πολιτικών παρατάξεων. Το υλικό αυτό θα αναρτηθεί σε δεύτερο χρόνο στο ίδιο παραπάνω αποθετήριο.

Το ECI και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – γραφείο στην Αθήνα, έχουν κατά καιρούς φέρει σε δημόσια θέα, όψεις και θέματα Επικοινωνίας και Τεχνολογίας λίγο γνωστά στο ευρύτερο κοινό. Μεταξύ τους, σεμινάρια και πρωτοβουλίες για τα Drones, τα Fake News, την Ψηφιακή Ασφάλεια και Ιδιωτικότητα, την Παραπληροφόρηση, την υπόθεση Πολκ, την Βία κατά του Προσωπικού Επικοινωνίας – Δημοσιογράφων και άλλα. Ο Θεσμός και το Ινστιτούτο, συνεπικουρούμενοι από πλειάδα φορέων, επιχειρούν με τις πρωτοβουλίες τους να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος που θα υπηρετεί τις διεπιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες που είναι απαραίτητες στον Πολίτη του 21ου αιώνα. Τόσο για να ασκεί τα δικαιώματά του, όσο και για να συμμετέχει ισότιμα σε μία όλο και πιο ανταγωνιστική αγορά / απαιτητική κοινωνία.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024