Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Nutriscore: Συλλογή υπογραφών για να γίνει υποχρεωτική η πολύχρωμη ετικέτα που σώζει την διατροφή μας

Nutriscore: Συλλογή υπογραφών για να γίνει υποχρεωτική η πολύχρωμη ετικέτα που σώζει την διατροφή μας

Σκληρό αγώνα κατά της παχυσαρκίας δίνουν τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη.

Σκληρό αγώνα κατά της παχυσαρκίας δίνουν τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει οδηγήσει σε μια διατροφή με υψηλά λιπάρα και ελάχιστες βιταμίνες.

Ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί δραματικά οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι, με την Ελλάδα να κατέχει σταθερά μια από τις πρώτες θέσεις στην παιδική παχυσαρκία.

Η στροφή που παρατηρείται την τελευταία δεκαετία με όλο και περισσότερους πολίτες να προσπαθούν να ελέγξουν την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της τροφής, θα χρειαστεί λίγα χρόνια για να αποδώσει, ωστόσο υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να την ενισχύσουν.

Θέλουμε να ψωνίζουμε τρόφιμα υγιεινά, με σκοπό την καλύτερη διατροφή μας. Όμως, δεν είναι τόσο εύκολο να αξιολογήσουμε ένα τρόφιμο αν είναι υγιεινό ή όχι στα σούπερ μάρκετ από την ετικέτα του. Απαιτείται αρκετός χρόνος και, κυρίως γνώσεις που δεν έχουμε για να καταλάβουμε και να επιλέξουμε σωστά.

Το Nutriscore είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει ώστε να γίνουν οι αγορές μας πιο εύκολες. Με μια απλή ματιά στη συσκευασία του προϊόντος, χωρίς να χρειάζεται να διαβάσουμε αναλυτικά τα συστατικά του μαθαίνουμε όλα τα συστατικά του.

Τι είναι το Nutriscore;

Το Nutri-Score είναι μια διατροφική ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, η οποία αποτυπώνει χρωματικά την συνολική θρεπτική αξία των τροφίμων και ποτών.

Βασίζεται σε μια κλίμακα 5 χρωμάτων και γραμμάτων (το Α είναι πράσινο για να αντιπροσωπεύει την καλύτερη διατροφική ποιότητα ενώ το Ε είναι σκούρο πορτοκαλί για να δείξει ότι είναι χαμηλότερης διατροφικής ποιότητας).

Πώς μπορεί να μας βοηθήσει

Είναι η πιο εύκολα κατανοητή ετικέτα. Έρευνες έχουν δείξει πως το Nutriscore είναι αυτό που βοηθά τους καταναλωτές να συγκρίνουν την θρεπτική αξία των τροφίμων σε μια σειρά προϊόντων, πιο αποτελεσματικά και πιο εύκολα.

Το καλάθι του καταναλωτή γίνεται υγιεινότερο. Έρευνα έχει δείξει ότι είναι η ετικέτα που βοηθά καλύτερα στην υγιεινότερη επιλογή τροφίμων, – πράγμα που ισχύει ακόμα και στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος τα μέλη των οποίων έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα

Παροτρύνει τους κατασκευαστές τροφίμων να βελτιώσουν τις συνταγές τους. Για να επιτύχουν καλύτερη βαθμολογία, οι κατασκευαστές πρέπει να βελτιώσουν τη διατροφική ποιότητα των προϊόντων τους.

Βοηθά τους καταναλωτές να τρώνε μικρότερες μερίδες. Το Nutri-Score είναι η πιο αποτελεσματική επισήμανση στην μπροστινή όψη της συσκευασίας για να βοηθήσει τους καταναλωτές να μειώσουν το μέγεθος των μερίδων τους όταν πρόκειται για λιγότερο υγιεινά προϊόντα.

Οργανώσεις από όλη την Ευρώπη έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να «πείσουν» την ΕΕ να κάνει υποχρεωτική την αναγραφή του Nutrisore σε όλες τις συσκευασίες.

Για να φτάσει το μήνυμα τους όσο πιο ισχυρό συγκεντρώνουν υπογραφές (Υπογράψτε εδώ https://eci.ec.europa.eu/009/public/#/initiative ) με στόχο να μαζευτούν 1 εκατομμύριο. Από την Ελλάδα, πρέπει να συγκεντρωθούν 16.500 υπογραφές.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ το Nutriscore είναι απαραίτητο γιατί:

  • Θέλουμε να γίνει υποχρεωτική σε όλα τα κράτη μέλη, λόγω του ότι είναι η πιο κατανοητή χρωματική διατροφική επισήμανση.
  • Όλοι μας ενδιαφερόμαστε να τρώμε υγιεινά αλλά συχνά δεν τα καταφέρνουμε.
  • Πολλοί από μας δεν διαβάζουμε τον κατάλογο των συστατικών των τροφίμων στην συσκευασία, αφού συχνά δεν έχουμε χρόνο ούτε και καταλαβαίνουμε εντελώς τι ακριβώς σημαίνουν τα περίεργα ονόματα και κάποιοι αριθμοί που τα συνοδεύουν.
  • Υπάρχει τεράστια ποικιλία συσκευασμένων τροφίμων, ελληνικών ή εισαγόμενων, που κάνει ακόμα δυσκολότερα τα πράγματα..
  • Υπάρχουν πολλά διατροφικά σήματα σε διάφορες χώρες, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη σύγχυσή μας, αφού κάποια απ’ αυτά τα βλέπουμε και στα δικά μας καταστήματα…
  • Η χαμηλή διατροφική ποιότητα πάρα πολλών βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων είναι μία από τις κύριες αιτίες των υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη…
  • Θέλουμε να μπορούν όλοι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να καταλαβαίνουν με μια ματιά την διατροφική αξία των τροφίμων και να επιλέγουν το καλύτερο γι’ αυτούς…
  • Θέλουμε να προστατευθεί η υγεία όλων μας και να αποτελέσουμε κίνητρο για την βιομηχανία να βελτιώσει τα προϊόντα της …

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024