Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κορονοϊός: Το λευκό άλογο που σπάει την καραντίνα και προσφέρει χάδια και αγκαλιές

Κορονοϊός: Το λευκό άλογο που σπάει την καραντίνα και προσφέρει χάδια και αγκαλιές

Με πανδημία κοροναϊού ή χωρίς, η Τζένη δεν αλλάζει συνήθειες: κάθε πρωί, η λευκή φοράδα βγαίνει από τον στάβλο και ξεκινά τη βόλτα της στη γειτονιά της στη Φραγκφούρτη

Με πανδημία κοροναϊού ή χωρίς, η Τζένη δεν αλλάζει συνήθειες: κάθε πρωί, η λευκή φοράδα βγαίνει από τον στάβλο και ξεκινά τη βόλτα της στη γειτονιά της στη Φραγκφούρτη, προς τέρψη πολλών κατοίκων, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών.

«Όλοι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να ζουν με τους περιορισμούς εξαιτίας του κοροναϊού, αλλά η Τζένη είναι ελεύθερη όσο και πριν», σχολιάζει η Άννα Βάισιντελ, η ιδιοκτήτρια του αλόγου.

Για πάνω από δέκα χρόνια πλέον, η Τζένη κάνει καθημερινά τη βόλτα της στην γεμάτη πράσινο συνοικία Φέχενχαϊμ της Φραγκφούρτης.

Περνάει άφοβα τις σιδηροτροχιές του τραμ.

Περιμένοντας το άλογο να μετακινηθεί, να ανοίξει τον δρόμο, μια οδηγός τραμ βγάζει το κινητό της και τη φωτογραφίζει.

Αγαπημένος προορισμός της Τζένης: ένα δασάκι κι ένα χωράφι κοντά στον Μάιν, τον ποταμό που διαπερνά την πόλη, όπου περνά τις μέρες της βοσκώντας στο χορτάρι. Στον δρόμο, μια γυναίκα που κάνει τζόγκινγκ τη χαιρετά.

Πολλοί τη χαϊδεύουν, ίσως επειδή τους λείπει η ανθρώπινη επαφή

Κατά τη διάρκεια της βόλτας, το καθαρόαιμο αραβικό άλογο δεν μοιάζει να αντιλαμβάνεται ότι τα χάδια των περαστικών είναι πιο έντονα απ’ ό,τι συνήθως.

«Ο κόσμος μοιάζει να την προσέχει περισσότερο, διότι έχει περισσότερο χρόνο τώρα», κρίνει η 65χρονη Βάισιντελ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πολλοί τη χαϊδεύουν, ίσως επειδή τους λείπει η ανθρώπινη επαφή», σχολιάζει.

Όπως και αλλού, σχολεία, παιδικές χαρές, εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απολύτως απαραίτητη έκλεισαν στη Γερμανία, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού.

Παρότι πρόσφατα υπήρξε χαλάρωση κάποιων μέτρων, η προτροπή των αρχών προς τους κατοίκους παραμένει να περιορίζουν τις επαφές τους και να κρατούν τις αποστάσεις τους.

Αλλά δεν υπάρχει καμία οδηγία που να απαγορεύει να χαϊδεύουν την Τζένη.

«Δεν το έχω σκάσει»

«Πάντα με χαροποιεί όταν βλέπω την Τζένη, μας λείπει όταν δεν την βλέπουμε στη βόλτα μας», εκμυστηρεύεται η Γκάμπι Μάρξεν, 61 ετών, με τα λουριά των δύο σκυλιών της στα χέρια.

«Στον αδελφό μου και σ’ εμένα μας αρέσει να τη χαϊδεύουμε», λέει η Γιοχάνα, 8 ετών.

«Δεν το έχω σκάσει, απλά κάνω τη βόλτα μου»: για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις, η Τζένι φοράει μόνιμα στον λαιμό μια υφασμάτινη ταμπέλα με αυτό το μήνυμα, διότι παλιότερα διερχόμενοι είχαν τηλεφωνήσει στην αστυνομία, εξηγεί η Βάισιντελ.

Η εξόρμηση τερματίζεται γύρω στις τέσσερις, όταν ο Βέρνερ, ο σύζυγός της, 80 ετών, πάει με το ηλεκτρικό του σκούτερ να ψάξει τη φοράδα στη συνηθισμένη της διαδρομή, για να την παροτρύνει να επιστρέψει.

«Τότε λοιπόν, επιστρέφει αργά», λέει η πρώην ανθοπώλισσα.

Η φοράδα δεν έχει προκαλέσει ποτέ προβλήματα, κάθε άλλο: οι τοπικές αρχές αντιμετωπίζουν μάλλον διασκεδάζοντας το πόσο δημοφιλής είναι.

«Η Τζένη είναι πολύ υπομονετικό άλογο, δεν υπάρχουν πολλά που να την ταράζουν», εξηγεί η Βάισιντελ.

Το μόνο που την τρομάζει αληθινά είναι τα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς· αυτό το χαρακτηριστικό το μοιράζεται με τον Βέρνερ Βάισιντελ, τον οποίο στοιχειώνουν ακόμα οι κρότοι των αεροπορικών βομβαρδισμών της Φραγκφούρτης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ήταν παιδί.

«Περνάμε το ρεβεγιόν μαζί, κρυμμένοι σε μια γωνιά», λέει με χιούμορ ο ογδοντάρης.

Το ζευγάρι, που έχει επίσης περίπου μια εκατοστή πουλιά και τσιουάουα, δηλώνει αισιόδοξο, παρά την πανδημία. «Επιβιώσαμε στον πόλεμο, θα επιζήσουμε και τώρα με τον κορονοϊό», λέει ο Βάισιντελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024