«Αν τα περιοριστικά μέτρα είχαν ληφθεί μια εβδομάδα αργότερα θα είχαμε τετραπλάσιο αριθμό νεκρών» αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης αντίδρασης των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Εξαδάκτυλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά την επίδραση που θα έχει η διενέργεια τεστ στον πληθυσμό λέγοντας: «δεν υπάρχουν τα τεστ… Μην τα περιμένετε τα τεστ, ούτε αύριο ούτε μεθαύριο. Τα  γρήγορα τεστ είναι τοπίο θόλο παγκοσμίως. Τα τεστ εμφανίζουν φοβερή ακρίβεια σε εργαστηριακές συνθήκες, άλλα σε πραγματικές συνθήκες όπου δοκιμάζονται έχουν μικρής χρησιμότητας ακρίβεια.  Δεν μπορούμε να περιμένουμε τέτοια πράγματα».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ πρόσθεσε ότι  «πήγαμε καλά στην ιχνηλάτηση, είναι μια δύσκολη διαδικασία που αφορά πάρα πολλούς ανθρώπους. Για 100, 200 ή 1.000 ανθρώπους η ιχνηλάτηση είναι εύκολη, αλλά για 30.000 οι μισοί πολίτες θα πρέπει να ιχνηλατούν τους άλλους μισούς».

Για τη χρήση μάσκας ανέφερε ότι οι οδηγίες που δίνοντας από διάφορες πλευρές μπέρδεψαν τους πολίτες: «Ο ΠΙΣ από την 1η Απριλίου είχε πει ότι οι πολίτες σε χώρους συγχρωτισμού καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα. Μπερδέψαμε τον κόσμο. Υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, που στραβοπάτησε αρκετές φορές».

Όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων είπε: «Αν τα μέτρα της άρσης καραντίνας ληφθούν μια εβδομάδα μπροστά, ή μια πίσω, αυτό μπορεί να έχει μια διάφορα στην επανεμφάνιση ενός δεύτερου κύματος από 15 Αυγούστου έως τα τέλη Οκτωβρίου, που αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την οικονομία μας.. Αλλά οι ημερομηνίες είναι ασφαλείς».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Πατούλης τόνισε ότι η μάσκα είναι απαραίτητη τουλάχιστον για να μειώσουμε περαιτέρω τη μεταδοτικότητα του ιού. “Με πολλή δυσκολία κρατήσαμε τα πρωτοβάθμια ιατρεία ανοιχτά” επισήμανε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr