Ο κ. Κεφαλογιάννης προανήγγειλε πύκνωση των συρμών του μετρό και των λεωφορείων από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς από τα 550 λεωφορεία που κυκλοφορούν στην Αττική, ο αριθμός θα αυξηθεί στα 1000

Τον τρόπο λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) από την προσεχή Δευτέρα περιέγραψε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag».

Ο κ. Κεφαλογιάννης προανήγγειλε πύκνωση των συρμών του μετρό και των λεωφορείων από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς από τα 550 λεωφορεία που κυκλοφορούν στην Αττική, ο αριθμός θα αυξηθεί στα 1000.

Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση των χρονοκαθυστερήσεων σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, ενώ αναμένεται να δοθεί έμφαση στην πύκνωση δρομολογίων στις ώρες αιχμής: Από τις 06:00 έως τις 10:00 το πρωί που ο κόσμος πηγαίνει στις δουλείες του και από τις 14:00 το μεσημέρι έως τις 18:00 το απόγευμα που σχολάει.

Ποιοι θα ελέγχουν την τήρηση των μέτρων

Σχετικά με το κομμάτι των ελέγχων, τόσο σε ότι αφορά τη χρήση μάσκας από επιβαίνοντες και εργαζομένους, όσο και στον αριθμό των επιβατών στα ΜΜΜ, ο οποίος πρέπει να είναι συγκεκριμένος, ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι θα χρησιμοποιηθούν οι υπάρχοντες ελεγκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι «ίσως ενισχυθούν και από στελέχη της Πολιτικής Προστασίας».

Έκκληση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων

Παράλληλα, ο υφυπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων.

«Θέλω να απευθύνω μια έκκληση για συντηρητικές μετακινήσεις, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Ειδικότερα τις ώρες αιχμής» ανέφερε χαρακτηριστικά, προτείνοντας -σε όσους έχουν τη δυνατότητα- να χρησιμοποιούν ιδιωτικό μέσο μεταφοράς.

Το πρόβλημα με το συγχρωτισμό στο μετρό

Ένα από τα προβλήματα που ανακύπτουν από την διαδικασία που ξεκινά την Δευτέρα είναι το πώς θα αποφευχθεί ο συχγρωτισμός εντός των συρμών του μετρό.

Ο υφυπουργός, το χαρακτήρισε «δύσκολο πρόβλημα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «προσπαθούμε με βάση την ακύρωση των εισιτηρίων, να δούμε πόσοι βρίσκονται στις αποβάθρες ενός σταθμού. Αναλόγως μπορούμε να αυξήσουμε τις συχνότητες των συρμών ή να το χρησιμοποιήσουμε ως δεδομένο για την επόμενη μέρα».

«Όμως με τα μέτρα που ελήφθησαν αλλά και με την ατομική ευθύνη, θα αποφευχθούν οι εικόνες συνωστισμού και πυκνότητας εντός του μετρό» υπογράμμισε.

Τι θα γίνει με τις αερομεταφορές

Για τις αερομεταφορές, όπως εξήγησε ο κ. Κεφαλογιάννης «μέχρι τις 18 Μαϊου απαγορεύεται η μετακίνηση προς άλλη περιφέρεια της χώρας, με πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Μετά από εκείνη την ημερομηνία θα πυκνώσουν τα δρομολόγια εσωτερικού, εφόσον το επιτρέπει και το υγειονομικό σκέλος».

Σχετικά με τις αφίξεις από το εξωτερικό, επισήμανε, ότι η Ελλάδα «είναι έτοιμη να συζητήσει κάποιους κοινούς κανόνες σε επίπεδο ΕΕ. Όμως κάθε κράτος θα μπορεί να πάρει τα δικά του μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Η εκλογολογία

Τέλος, σχολιάζοντας απέρριψε τα σενάρια που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει τέτοιο ενεχόμενο. Οι εκλογές θα πάνε στο τέλος τετραετίας. Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές εκπορεύονται από την αντιπολίτευση. Δεν είναι στο μυαλό μας οι εκλογές, αλλά να κάνουμε τη δουλειά που πρέπει» σημείωσε.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr