Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε σήμερα πως εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει τη συστηματική διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό στους επιβάτες που φθάνουν στις ΗΠΑ με διεθνείς πτήσεις, επικαλούμενος τον κίνδυνο που θέτει η Βραζιλία.

«Πιθανόν θα το κάνουμε. Η επιδημία είναι αρκετά επιθετική στη Βραζιλία» ανέφερε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως η απόφαση θα επιβεβαιωθεί σύντομα.

Σε ερώτηση που του τέθηκε εάν οι ταξιδιώτες διεθνών πτήσεων πρέπει να υποβληθούν σε ιατρικό τεστ ή να τους γίνει θερμομέτρηση, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Και τα δύο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε δεκτό σήμερα στον Λευκό Οίκο τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, εξήγησε ότι συζήτησε το εν λόγω μέτρο με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών από πολιτείες που έχουν σημαντικές συναλλαγές με τη Λατινική Αμερική.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι τα διαγνωστικά τεστ θα γίνονται κατά την επιβίβαση στα αεροσκάφη και συνεπώς στις συζητήσεις εμπλέκονται οι αεροπορικές εταιρείες.

Μειώνεται ο αριθμός των νοσηλευομένων στη ΝΥ

Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης με Covid-19 έπεσε στο χαμηλότερο ημερήσιο επίπεδό του εδώ και έναν μήνα, ένδειξη ότι η κρίση καταλαγιάζει στην Πολιτεία που έχει πληγεί περισσότερο στις ΗΠΑ, δήλωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

Ο κυβερνήτης, ο οποίος έχει αντιπαρατεθεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το ποιος φταίει για την κρίση, εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, τον Τύπο και τις υπηρεσίες πληροφοριών, τονίζοντας ότι οι Πολιτείες δεν φέρουν την κύρια ευθύνη. «Πού ήταν όλοι τους;» ήταν η ρητορική ερώτηση που έθεσε, αναφερόμενος στην αρχική αντίδραση των ΗΠΑ, αφού έγινε γνωστό ότι η Κίνα έδινε μάχη με έναν θανατηφόρο ιό ο οποίος θα μπορούσε να φτάσει και στη χώρα του. «Οι κυβερνήτες δεν χειρίζονται παγκόσμιες πανδημίες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο Κουόμο, οι νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία μειώθηκαν ελαφρά, στους 12.819 (-27) σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο. Οριακή μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των νεκρών, στους 335 από 337 χθες.

Ο κυβερνήτης είπε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα, για τις περιοχές της Πολιτείας που θέλουν να επανεκκινήσουν την οικονομία, θα εξαρτηθεί από δύο πράγματα: αν στα νοσοκομεία τους είναι κατειλημμένες λιγότερες από το 70% των κλινών και αν ο ρυθμός μετάδοσης του ιού πέσει κάτω από το 1,1 (δηλαδή κάθε φορέας μεταδίδει τον ιό σε 1,1 άνθρωπο, κατά μέσο όρο). Αποκάλυψε επίσης ότι σχεδιάζει να έχει η Πολιτεία 30 «ιχνηλάτες επαφών» για κάθε 100.000 κατοίκους, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί 5.700 εργαζόμενους για να καλύψουν τα 19 εκατομμύρια της Νέας Υόρκης. Οι ιχνηλάτες, που εντοπίζουν όλους όσοι ήρθαν σε επαφή με κάποιον άνθρωπο που έχει προσβληθεί από τον ιό, ώστε να τους παρακολουθούν και να τους απομονώσουν αν χρειαστεί, θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη εξάρσεων της επιδημίας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο