Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ του Αστέρα Τρίπολης που ακυρώνει κάθε ενέργεια του ΠΑΟΚ σε UEFA, CAS και η Φενέρ

Το ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ του Αστέρα Τρίπολης που ακυρώνει κάθε ενέργεια του ΠΑΟΚ σε UEFA, CAS και η Φενέρ

H UEFA δεν αποβάλλει ομάδες ακόμη και με καταδίκη σε πρώτο βαθμό σε ποινικό δικαστήριο (Μποροβήλος, Μπάκος, Αστέρας), αναλύει τις επικοινωνιακές φωτοβολίδες του ΠΑΟΚ, αλλά και την υπόθεση «Φενέρμπαχτσε».

Δυστυχώς το ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζει να μαστίζεται από φαινόμενα ωμής παραπληροφόρησης και παραπλάνησης, που έχουν στόχο την απόκρυψη της αλήθειας και την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Και μόνο. Στόχος, να πληγεί επικοινωνιακά ο Ολυμπιακός και να αλλάξει η ατζέντα, να φύγει από την επικαιρότητα η υπόθεση πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης.

Επιμένουν, λοιπόν, οι νομικοί του ΠΑΟΚ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα του να παίζουν το παραμύθι «η UEFA και το CAS θα τιμωρήσουν πειθαρχικά τον Ολυμπιακό και θα τον αποβάλλουν από την Ευρώπη». Είναι τόση η αλήθεια αυτών των ισχυρισμών, όσες οι νομικές νίκες του διδύμου «Μάκης – Τάκης». Αλλά επειδή, μάλλον δεν καταλαβαίνουν με την πρώτη, πάμε πάλι από την αρχή.

Αυτή τη φορά δεν θα ασχοληθούμε ξανά με την εκδίκαση της υπόθεσης το 2015, τόσο στην Πειθαρχική της UEFA όσο και στο CAS. Το εξαντλήσαμε αυτό το θέμα. Το εξηγήσαμε, κατέστη σαφές. Το ότι κάποιοι συνεχίζουν να μην θέλουν την αλήθεια και γουστάρουν παθολογικά το ψέμα, είναι δικό τους πρόβλημα. Πάμε σε άλλη υπόθεση ξεκάθαρου δεδικασμένου, λοιπόν, μπας και καταλάβουν ότι δεν γίνεται να κοροϊδεύεις όλους για πολύ καιρό.

Εχουμε και λέμε…

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2018, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε τις αποφάσεις του για κάθε έναν από τους 84 κατηγορούμενους στην υπόθεση «Κοριόπολις» και τις ποινές που τους αποδόθηκαν. Ο Γιώργος Μποροβήλος και Ο Δημήτρης Μπάκος κρίθηκαν σε πρώτη βαθμό ένοχοι για δωροδοκία με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος στους αγώνες: Πανσερραϊκός-Αστέρας Τρίπολης, Καβάλα-Αστερας Τρίπολης, Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός Βόλου.

Με λίγα λόγια, ο πρόεδρος και ο ιδιοκτήτης του Αστέρα Τρίπολης κρίθηκαν ένοχοι σε ποινικό δικαστήριο. Αρα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Αστέρας άμεσα αποβλήθηκε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τι έγινε στην πραγματικότητα; Η UEFA ενημερώθηκε για την απόφαση, αλλά ο Αστέρας συνέχισε να αγωνίζεται κανονικά στις διοργανώσεις της.

Συγκεκριμένα, Στις 26 Ιουλίου και τις Αυγούστου 2018, οι Αρκάδες αντιμετώπισαν σε διπλά παιχνίδια τη σκοτσέζικη Χιμπέρνιαν στον β΄ προκριματικό γύρο του Europa League και με μία εκτός έδρας ήττα (3-2) και εντός έδρας ισοπαλία (1-1), αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του θεσμού. Θεσμό, ωστόσο, στον οποίο συμμετείχαν κανονικά. Με καταδικαστική απόφαση από ποινικό δικαστήριο, στον πρώτο βαθμό.

Γιατί δεν τιμωρήθηκε με υποβιβασμό και αποβολή από τις διοργανώσεις της UEFA ο Αστέρας Τρίπολης; Διότι τόσο η ΕΠΟ (η γνωστή ΕΠΟ, της «εξυγίανσης», του Γραμμένου, με τους τακτικούς δικαστές, την ίδια Επιτροπή Δεοντολογίας και γενικώς τα ίδια πρόσωπα στο κουμάντο), όσο και η UEFA, έκριναν ότι δεν μπορούν να υποβιβάσουν ή να τιμωρήσουν μία ομάδα, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική διαδικασία μίας υπόθεσης. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ.

Στις 18 Ιανουαρίου 2019, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποφάσισε τελεσίδικα την αθώωση των Γιώργου Μποροβήλου και Δημήτρη Μπάκου από όλες τις κατηγορίες. Κάτι που επιβεβαίωσε ότι δικαίως, τόσο η UEFA όσο και η ΕΠΟ, αποφάσισαν να ορθά και δεν υπέστησαν τις διώξεις από τον Αστέρα, που θα είχε κάθε δικαίωμα να προσφύγει σε όλα τα όργανα που έκρινε για να διεκδικήσει τις νόμιμες αποζημιώσεις και τη δικαίωση.

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο, απαράβατο ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ. Το οποίο η νομική εκπροσώπηση του ΠΑΟΚ, είτε το αγνοεί, είτε θέλει να το αγνοεί, επειδή δεν βοηθάει στο να χτιστεί νέο αφήγημα. Αυτό το ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ, λοιπόν, καθιστά ανούσιες έως και ύποπτες όλες τις κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα εναντίον του Ολυμπιακού. Και σε επίπεδο δικαστικό. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο που θα χειριστεί την υπόθεση ο σύλλογος.

Η UEFA και η ΕΠΟ έδωσαν το «ΟΚ» στον Αστέρα Τρίπολης να αγωνιστεί κανονικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, επειδή κανείς δεν μπορεί να καταδικάζει ομάδες ή φυσικά πρόσωπα σε «καταστροφή», εάν δεν προκύπτουν τελεσίδικες αποφάσεις, με στοιχεία και όχι… πιθανολογήσεις ή απόψεις και «λογικά συμπεράσματα».

Η UEFA και όλες οι Ομοσπονδίες-μέλη της, έχουν αλλάξει εδώ και χρόνια τον τρόπο που χειρίζονται και λαμβάνουν αποφάσεις για τέτοιες υποθέσεις. Πολύ απλά, επειδή έκαναν τρομακτικά λάθη στο παρελθόν, τα οποία συνεχίζουν να πληρώνουν. Με την υπόθεση της Φενέρμπαχτσε να συνεχίζει να ταλαιπωρεί όσους εμπνεύστηκαν την «καταστροφή» της.

Η Φενερμπαχτσέ είχε τιμωρηθεί από την UEFA τ0 2011 με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για δύο χρόνια και τη θέση της στους ομίλους του Champions League είχε πάρει η Τραμπζονσπόρ. Οι άνθρωποι της τούρκικης ομάδας, όμως, κυνήγησαν την υπόθεση και τελικά δικαιώθηκαν! Η Φενερμπαχτσέ, επέστρεψε το 2012 στο Champions League και μάλιστα κυνηγά ακόμα την τουρκική ομοσπονδία για τον πρόωρο αποκλεισμό της και διεκδικεί αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων, ενώ η διοίκησή της ζητάει ποινικές ευθύνες και φυλάκιση όλων όσων αδίκως και πρόωρα απέκλεισαν την ομάδα από το Champions League.

Για να αποφύγει τέτοιες περιπέτειες, αλλά και επειδή γνωρίζει ότι η κατάσταση στις Ομοσπονδίας ομοιάζει σε πολλές χώρες με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχει αποφασίσει να μην καταστρέφει συλλόγους χωρίς απτές αποδείξεις.

Είπαμε, τα πραγματικά γεγονότα είναι τελείως διαφορετικά από το τι θέλει να πετύχει ο ΠΑΟΚ και ο επικοινωνιακός μηχανισμός του. Και η UEFA δεν δικάζει (πόσο μάλλον καταδικάζει) με το τι πιστεύει ο κάθε ένας. Πόσο μάλλον τι πιστεύει η ακατάρτιστη σε βασικά νομικά-ποδοσφαιρικά ζητήματα εκπροσώπηση του ΠΑΟΚ.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ: Αντίθετα με τα παραπάνω, η UEFA αποβάλλει και επιβάλλει στις ομοσπονδίες της να κάνουν το ίδιο και να κυρώσουν τα προβλεπόμενα, στις ομάδες που αποδεικνύεται τελεσίδικα ότι έχουν προβεί σε βαρείες περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας. Ακόμη κι αν αλλάζουν φωτογραφικά οι νόμοι του κράτους, μεσούσης της περιόδου.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024