Συνεδριάζει την Πέμπτη 30 Απριλίου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος η οποία αναμένεται να συζητήσει και το θέμα με το άνοιγμα των ναών ενόψει της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι αρχικά δεν θα επιτρέπεται η μαζική προσέλευση των πιστών, αλλά οι ναοί θα λειτουργούν μόνο για ατομική προσευχή, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας.

Οι εκκλησίες θα είναι «ανοιχτές για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων» όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας,

Σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το λαό. «Θα ξεκινήσει η ατομική λατρεία με την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά το θέμα της παρουσίας του κοινού στις λειτουργίες είναι ένα θέμα το οποίο θα είναι σε επόμενο στάδιο, ελπίζουμε όχι πολύ μακριά. Αυτό είναι ένα θέμα σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ιερές αντιδράσεις

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου.

«Περιμένω την επάνοδο όχι μόνο στην κανονικότητα αλλά και στην εκκλησιαστικότητα» είπε ο κ. Ιερόθεος μιλώντας στον Σκάι και πρόσθεσε ότι «εφόσον το πρόβλημα είναι στον συνωστισμό, εκεί θα λάβουμε όλα τα μέτρα, θα κάνουμε αυτά που μας έχουν υποδείξει. Τώρα αν έχουν άλλους λόγους δεν το γνωρίζω».

Οι περισσότεροι μητροπολίτες ζητούν επιτακτικά την επαναλειτουργία των ναών με παρουσία πιστών και πιέζουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή τόσο στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Ζητούν, να συμπεριλάβει ο πρωθυπουργός στις ανακοινώσεις του, σήμερα το απόγευμα και την Εκκλησία.

Σύμφωνα δε, με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο, ο Αρχιεπίσκοπος «έχει συγκαλέσει την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την Πέμπτη για να συζητηθεί η κατάσταση γιατί υπάρχει μεγάλη εσωτερική αντίδραση. Οι άνθρωποι, οι Χριστιανοί, έχουν κουραστεί να είναι έξω από το σπίτι τους που είναι η Εκκλησία και οι ακολουθίες».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr