Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Πώς θα ανοίξουν οι εκκλησίες - «Αγκάθι» το αίτημα για παρουσία πιστών στις λειτουργίες

Κοροναϊός : Πώς θα ανοίξουν οι εκκλησίες – «Αγκάθι» το αίτημα για παρουσία πιστών στις λειτουργίες

Ενόψει της αναμενόμενης  σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων, πονοκέφαλος παραμένει για την κυβέρνηση, η προσαρμογή της Εκκλησίας στους όρους της νέας κανονικότητας.

Ενόψει της αναμενόμενης  σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων, πονοκέφαλος παραμένει για την κυβέρνηση, η προσαρμογή της Εκκλησίας στους όρους της νέας κανονικότητας.

Στο αίτημα για επαναλειτουργία των ναών με παρουσία πιστών, η κυβέρνηση απαντά ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ανοίξουν πλήρως οι ναοί. Οι εκκλησίες θα είναι «ανοιχτές για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων» όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας,

Σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το λαό. «Θα ξεκινήσει η ατομική λατρεία με την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά το θέμα της παρουσίας του κοινού στις λειτουργίες είναι ένα θέμα το οποίο θα είναι σε επόμενο στάδιο, ελπίζουμε όχι πολύ μακριά. Αυτό είναι ένα θέμα σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Οι περισσότεροι μητροπολίτες ζητούν επιτακτικά την επαναλειτουργία των ναών με παρουσία πιστών και πιέζουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή τόσο στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Ζητούν, να συμπεριλάβει ο πρωθυπουργός στις ανακοινώσεις του, σήμερα το απόγευμα και την Εκκλησία.

Σύμφωνα δε, με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο, ο Αρχιεπίσκοπος «έχει συγκαλέσει την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την Πέμπτη για να συζητηθεί η κατάσταση γιατί υπάρχει μεγάλη εσωτερική αντίδραση. Οι άνθρωποι, οι Χριστιανοί, έχουν κουραστεί να είναι έξω από το σπίτι τους που είναι η Εκκλησία και οι ακολουθίες».

Την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων αναλαμβάνουν οι ιερείς και τα εκκλησιαστικά συμβούλια.

Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος υποστήριξε πως «αν δεν συμπεριληφθούν οι εκκλησίες στα μέτρα αποκλιμάκωσης, θα φανεί ότι υπάρχει ιδεολογική αγκύλωση με την εκκλησία».

Η αφορμή για τους Μητροπολίτες δόθηκε με την «κινητή συναυλία» της Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο κέντρο της Αθήνας και το Μέγαρο Μαξίμου, με κύκλους στο χώρο της Εκκλησίας να κάνουν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά στις όποιες αποφάσεις περί μέτρων ασφαλείας.

Πώς θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα των ναών

Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος -λαμβάνοντας υπόψιν και πιέσεις ιεραρχών το προηγούμενο διάστημα- ξεκαθαρίζει ότι η Εκκλησία δεν θα δεχθεί περαιτέρω υποχωρήσεις σε θέματα λειτουργίας και λατρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος ζητά από την Πολιτεία να συμπεριληφθούν οι ναοί στις προβλέψεις για σταδιακή άρσης των περιοριστικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα, τη λειτουργία των ναών με την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων, τη χρήση αντισηπτικών και μασκών και την απαγόρευση προσέλευσης των πιστών που ανήκουν σε ευπαθείς υγειονομικά ομάδες.

Παράλληλα, ο εξαερισμός των ιερών ναών και οι συχνές απολυμάνσεις των εκκλησιών φέρεται να περιλαμβάνονται στα μέτρα της επόμενης μέρας για την προσέλευση των πιστών στους ιερούς ναούς, ενώ οι επιστήμονες συστήνουν και να αποφεύγουν να φιλούν τις εικόνες και τα χέρια ιερέων.

Σύψας: Δεν θα ανοίξουν όπως ήταν παλιά

Εκ μέρους πάντως της επιστημονικής κοινότητας, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κοροναϊό, Νίκος Σύψας, επεσήμανε πως «στην επιτροπή έχουμε ήδη συζητήσει και υπάρχει ήδη σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν οι εκκλησίες με ασφάλεια» σημειώνοντας ότι δεν θα ανοίξουν όπως ήταν παλιά.

«Δεν θα έχουμε συνωστισμό. Θα τηρείται πάντα η αρχή της απόστασης και μέσα στην εκκλησία όλες οι λατρευτικές λεπτομέρειες θα αλλάξουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Λιγότεροι πιστοί, καλός εξαερισμός, καλή απολύμανση. Ενδεχομένως δεν θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε υπόκλιση σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να πηγαίνουμε στην εκκλησιά χωρίς να παραβιάζονται οι οροί ασφαλείας» πρόσθεσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024