Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Σε λειτουργία ξανά το Δημόσιο - Ουρά από το πρωί στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών

Κοροναϊός : Σε λειτουργία ξανά το Δημόσιο – Ουρά από το πρωί στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών

Σε λειτουργία ξανά Υποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία

Σε μια μορφή κανονικότητας επιστρέφουν από σήμερα ορισμένες λειτουργίες του δημοσίου, καθώς επαναλειτουργούν Υποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία.

Ωστόσο οι εικόνες δεν ήταν ακριβώς αυτές που περιμέναμε, καθώς από το πρωί της Τρίτης, έξω από το Υποθηκοφυλακείο των Αθηνών, σχηματίστηκε μεγάλη ουρά, χωρίς μάλιστα να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας οι πολίτες.

Πάντως οι περισσότεροι τηρούσαν τα μέτρα προστασίας φορώντας μάσκες, γάντια.

Σημειώνεται πως στο σημείο υπήρχε και αστυνομία αλλά και ο Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος θερμομετρούσε όσους εισέρχονταν στο κτίριο.

Υπενθυμίζεται πως στα Υποθηκοφυλακεία της χώρας, κάθε μέρα, ο προϊστάμενος θα τοιχοκολλεί ποια διαδικασία θα γίνεται, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Πρώτη μέρα επανέναρξης της συγκεκριμένων υπηρεσιών

Σήμερα άλλωστε είναι η πρώτη ημέρα επανέναρξης της λειτουργίας των συγκεκριμένων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα όπως αποδεικνύεται και από το βίντεο η προσέλευση του κόσμου στις υπηρεσίες αυτές να είναι μεγάλη.

Ωστόσο δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι εκφράζουν δυσπιστία για τα μέτρα προστασίας που έχουν εξαγγελθεί στους χώρους των δικαστηρίων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας σε συνέντευξή του, χθες, στην ΕΡΤ τόνισε ότι για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που έχει συστήσει η αρμόδια εθνική επιτροπή. «Εφοδιάζουμε με υγειονομικό υλικό, τόσο τα υποθηκοφυλακεία, όσο και τα Πρωτοδικεία, όσο και τα Ειρηνοδικεία» είπε ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε: «Φροντίζουμε να υπάρχει σεκιούριτι για να υπάρχει τάξη στα μεγάλα υποθηκοφυλακεία της χώρας και σε όσα άλλα μας ζητηθεί. Αλλά βεβαίως και στα Ειρηνοδικεία που και εκεί ξέρουμε πως υπάρχει συνωστισμός». Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν παρέλειψε να τονίσει την ατομική ευθύνη του καθενός για την τήρηση των μέτρων.

Το καθεστώς της σημερινής επαναλειτουργίας του Ειρηνοδικείου της Αθήνας ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας, περιγράφεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου Διεύθυνσής του Ελένη Ζαχαριάδου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η είσοδος στο κτήριο γίνεται κατόπιν θερμομέτρησης, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για όλους (δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους, δικηγόρους και πολίτες) η χρήση μάσκας και αντισηπτικού.

Ακόμη, υποχρεωτική είναι η απολύμανση των χεριών με απολυμαντικά που θα υπάρχουν διαθέσιμα στην είσοδο αλλά και σε άλλους χώρους του Ειρηνοδικείου, πριν από την είσοδο σε γραφεία ή δικαστικές αίθουσες. Ακόμη, όλοι θα πρέπει να τηρούν υποχρεωτική απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους, ενώ σε γραφεία ή δικαστικές αίθουσες θα εισέρχεται ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και γενικότερα την κίνηση στο δικαστήριο θα επιβλέπουν πέντε άνδρες ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.

Τι ζητούν οι εισαγγελείς από τον Τσιάρα

Η επαναλειτουργία του συνόλου των δικαστηρίων με συνθήκες ασφαλείας, απασχολεί έντονα και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης τη λήψη των εξής μέτρων:

«α) την τοποθέτηση διάφανων διαχωριστικών στις δικαστικές αίθουσες (τόσο στις έδρες όσο και στα έδρανα των συνηγόρων) και στις υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης (που έρχονται σε επαφή με κοινό) όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας,

β) την εξασφάλιση επαρκών προμηθειών αντισηπτικών υγρών και μασκών προς διανομή στο απασχολούμενο στις δικαστικές υπηρεσίες προσωπικό, στους εισερχόμενους πολίτες, αλλά και την τακτική απολύμανση όλων των χώρων,

γ) τη λήψη άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία να τείνει στην αποσυμφόρηση των πινακίων των ποινικών δικαστηρίων από ήσσονος απαξίας υποθέσεις αλλά και στην επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας».

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024