Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεννηματά : Επιδότηση 40% του μισθού ενός εκατομμυρίου εργαζομένων για 6 μήνες

Γεννηματά : Επιδότηση 40% του μισθού ενός εκατομμυρίου εργαζομένων για 6 μήνες

Την επιδότηση του 40% του μισθού ενός εκατομμυρίου εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, προτείνει η Φ. Γεννηματά, ζητώντας παράλληλα την απαγόρευση των απολύσεων για το ίδιο διάστημα. Η κα Γεννηματά είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ

Την επιδότηση του 40% του μισθού ενός εκατομμυρίου εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, προτείνει η Φώφη Γεννηματά, κοστολογώντας το πρόγραμμα αυτό σε 2 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα ζητά την απαγόρευση των απολύσεων για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, με αντικείμενο τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για ένα Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας με διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Μετά την τηλεδιάσκεψη η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Απαγόρευση απολύσεων και κίνητρα για νέες προσλήψεις

«Είναι ώρα αποφάσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει ενεργά, με γενναία, στοχευμένα μέτρα να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις, να προστατέψει τους εργαζόμενους. Να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας τώρα.

Τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Η καμπάνα του κινδύνου κτύπησε από τον Μάρτη κιόλας. Κατεγράφησαν 42.000 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις, σε μισό μήνα κρίσης.

Γι’ αυτό προτείνουμε σήμερα ένα επεξεργασμένο, τολμηρό κοστολογημένο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης, που αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για 1 εκατομμύριο εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Με κάλυψη από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους του 40% του μισθού τους για 6 μήνες με όρο την απαγόρευση απολύσεων για το διάστημα αυτό.

Ταυτόχρονα προβλέπονται κίνητρα για νέες προσλήψεις σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον πάνω σε ερείπια, γι’ αυτό προτείνουμε αυτό το ενδιάμεσο πρόγραμμα. Αλλιώς το κόστος της ανόρθωσης της οικονομίας θα είναι δυσανάλογα μεγάλο και η περίοδος της κρίσης ακόμα μεγαλύτερη. Καλούμε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα την πρότασή μας ώστε να παραμείνει ζωντανή η οικονομία και όρθια η Κοινωνία».

Αναλυτικά το «ενδιάμεσο» πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ

Α. Εισαγωγή

Η άρση των περιοριστικών μέτρων δρομολογείται. Όμως η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Κλάδοι ολόκληροι επλήγησαν – όπως ο Τουρισμός και οι επιχειρήσεις που συνδέονται μεαυτόν – και είναι ζητούμενο σε ποιο βαθμό θα λειτουργήσουν τους επόμενους μήνες.

Σε πολλές άλλες, μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα. Αρκετές αντιμετωπίζουν άμεσα θέμα επιβίωσης. Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική ύφεση για το 2020 και άγνωστο ακόμη σε ποια προβλήματα για τη συνέχεια, ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων προϋποθέτει σε αυτές τις συνθήκες την ενεργή παρέμβαση της Πολιτείας. Δεν αρκούν τα προσωρινά επιδόματα. Είναι επιβεβλημένη η στήριξη των επιχειρήσεων, με μεγαλύτερες στοχευμένες παρεμβάσεις στους κλάδους που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες. Στήριξη όμως άμεσα συνδεδεμένη με την διατήρηση της απασχόλησης, των εργαζομένων σε αυτές. Γιατί αλλιώς οι εργαζόμενοι θα αποτελέσουν το εύκολο θύμα: με απολύσεις, περικοπή μισθών, δυσμενή αλλαγή των συμβάσεων τους.

Χρειάζεται άμεση παρέμβαση τώρα. Για αυτό προτείνουμε ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα Επιδότησης της εργασίας για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας τώρα, αντί να επιδοτούμε εκ των υστέρων δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες (κατά τους διεθνείς οργανισμούς) νέους ανέργους.

Β. Οι στόχοι του Προγράμματος

Το Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας που προτείνουμε έχει τέσσερις στόχους:

● Να στηρίξει την επανεκκίνηση της οικονομίας, με παράλληλη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν

● Να συμβάλει στο να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

● Να δώσει κίνητρα για νέες προσλήψεις σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων

● Να στηρίξει το εργατικό δυναμικό στις αγροτικές επιχειρήσεις και την παραγωγή

Γ. Τα συγκεκριμένα μέτρα

Προτείνουμε 4 συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση των στόχων μας:

1. Το κράτος με απλό και διαφανή τρόπο, καλύπτει το 40 % του μισθού των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν (και εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης) για έξι μήνες. Ο υπολογισμός της κάλυψης θα γίνει με βάση τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Ο αριθμός των ενισχύσεων ανά επιχείρηση θα αντιστοιχεί στον αριθμό των εργαζομένων που αυτή έθεσε σε αναστολή εργασίας, με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, που είναι διαθέσιμα.

Αν έκλεισε με απόφαση του κράτους, τότε για το 100% των εργαζομένων της. Οι άλλες επιχειρήσεις θα ενισχύονται ανάλογα με το πόσους εργαζομένους έθεσαν σε αναστολή. Ως απαραίτητες προϋποθέσεις είναι καμία απόλυση για το εξάμηνο και καμία δυσμενής μετατροπή των συμβάσεων και των όρων (πχ αμοιβές) εργασίας για το ίδιο διάστημα.

2. Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εποχιακά και θα ανοίξουν στο επόμενο διάστημα, για τους μήνες που θα παραμείνουν ανοιχτές. Καλύπτονται για το σύνολο των εργαζομένων τους. Θα χρειαστούν βέβαια και μέτρα τόνωσης την ανταγωνιστικότητας τους (μείωση ΦΠΑ σε εστίαση – διαμονή, επιδότηση μεταφορών, μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού).

3. Παρέχεται κίνητρο για νέες προσλήψεις σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από τον βαθμό που επλήγησαν από την κρίση. Για κάθε 1000 ευρώ που κοστίζει μια νέα θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, η επιχείρηση θα έχει φοροαπαλλαγή για 1500 ευρώ.

4. α) Κάλυψη από το κράτος του 40% του μισθού (ή ημερομισθίου) και του εργόσημου στις αγροτικές επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, για όσο διάστημα απασχοληθούν με ανώτατο όριο του 6 μήνες.

β) Κάλυψη του εργόσημου από το κράτος για τους εργάτες γης που θα απασχοληθούν αυτήν την περίοδο με έγκριση κανονισμού  de minimis (με βάση δήλωση ΟΣΔΕ και το βασικό ημερομίσθιο), με παράλληλες δράσεις στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής.

Δ. Κάλυψη κόστους προγράμματος

Ο αριθμός των εργαζομένων που αντιστοιχεί κυρίως στα πρώτα δύο μέτρα που προτείνουμε, προεκτιμάται  στο 1.000.000 και απαιτεί ένα ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου για την κάλυψη του 40% του (μέσου) μισθού για 6 μήνες. Αυτό προκύπτει από το άθροισμα των αριθμών των εργαζομένων που πήραν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ (800.000 περίπου) και τον αριθμό των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε ξενοδοχεία διακοπών (200.000).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι 940 ευρώ μηνιαίως (1142 ευρώ για 1.850.000 εργαζόμενους  με πλήρη απασχόληση και 403 ευρώ για 720.000 εκατομμύρια εργαζόμενους  με μερική απασχόληση). Στα ξενοδοχεία  για μεγάλες και μικρές μονάδες κατά μέσο όρο, είναι 702 ευρώ.

Το ποσό των 2 δις ευρώ για την εφαρμογή του προγράμματος, μπορεί να αντληθεί :

● Από το πρόγραμμα SURE που ενέκρινε η ΕΕ για βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις προστασίας της απασχόλησης. Για την Ελλάδα αντιστοιχεί 1-1,5 δις ευρώ.
● Από τα 600 περίπου εκατομμύρια ευρώ, που δικαιούμαστε ακόμη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΣΠΑ) και το de minimis για τον αγροτικό τομέα.
● Από το απόθεμα – “μαξιλάρι” που διατηρείται στα ταμεία του κράτους (αν χρειαστεί) Το δημοσιονομικό κόστος για τα μέτρα 3 και 4 είναι μικρό και σε μεγάλο βαθμό μπορεί να καλυφθεί από το ΕΣΠΑ.

Επισημαίνουμε ότι απολογιστικά το κόστος του προγράμματος θα είναι πολύ μικρότερο, αν συνυπολογισθει ότι σε περίπτωση λουκέτων και μαζικών απολύσεων θα έχουμε:
● περισσότερες δαπάνες για επιδόματα ανεργίας
● απώλεια εσόδων στο ασφαλιστικό σύστημα
● μεγαλύτερη πτώση της κατανάλωσης και των εσόδων του κράτους από φόρους (ΦΠΑ και εισοδήματος )

Ε. Στήριξη ανέργων

Επιβάλλεται ότι θα χρειαστούν και μέτρα στήριξης των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, που σε αυτες τις συνθηκες είναι πολύ δύσκολο να βρουν δουλειά, μέσα από:
● επιδοτούμενα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας και επανακατάρτισης, εφόσον βέβαια ελέγχεται πλήρως η ορθή εκτέλεση τους
● ουσιαστική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για αναπτυξιακά έργα και κοινωνικές υποδομες για την επανένταξη τους στην εργασία
● μεγάλη διεύρυνση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Ζ. Επίλογος

Προτείνουμε το ενδιάμεσο αυτό πρόγραμμα για να κρατήσουμε ζωντανή την παραγωγική βάση και να προστατέψουμε τους εργαζομένους τώρα. Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον επί ερειπίων. Γιατί τότε το κόστος της ανόρθωσης θα είναι δυσανάλογα μεγάλο και η περίοδος της κρίσης ακόμα μεγαλύτερη.

Η έκταση του προβλήματος αναδεικνύεται από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του Μαρτίου:
● 42.000 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις σε μισό μήνα κρίσης.
● 8.000 δυσμενείς μετατροπές ατομικών συμβάσεων εργασίας.
● 85.276 λιγότερες θέσεις εργασίας έναντι του Μαρτίου του 2019

Ας αναλογιστούμε τι θα αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες. Είναι άμεση ανάγκη να μείνει Ζωντανή η οικονομία και Όρθια η κοινωνία, ώστε με ομαλές συνθήκες να δημιουργήσουμε το αύριο, το μέλλον.

Αναμφίβολα η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ,που θα στηρίζεται στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, τον δυναμισμό των επιχειρήσεων, την δικτύωση τους, την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Για αυτό πρέπει να δουλέψουμε την επόμενη μέρα για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανόρθωσης, που θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες, ώστε να μην πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι και οι οικονομικά αδύναμοι, το μάρμαρο της κρίσης. Ένα πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει ευρύτερη κοινωνική συμφωνία.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024