Αυξημένα κατά 40% ήταν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα το 2019 σε σχέση με την τελευταία εικοσαετία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα έντονα καιρικά φαινόμενα στέρησαν τη ζωή από 32 συνανθρώπους μας – με ρεκόρ εικοσαετίας σε αριθμό θανάτων από κεραυνούς – και προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές.

Συγκεκριμένα:

·Καταγράφηκαν 33 έντονα καιρικά γεγονότα, εκ των οποίων τα 15 είχαν πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

·13 από τα 33 γεγονότα αφορούσαν κακοκαιρίες στις οποίες είχαν δοθεί ονόματα.

·Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Αττική (14 φορές), τα Δωδεκάνησα (οκτώ φορές), τα Χανιά (επτά) και η Χαλκιδική (έξι).

·32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: 11 εξαιτίας ισχυρών ανέμων (οι περισσότεροι στη Χαλκιδική,τρεις στην Αιτωλοακαρνανία και ένας στα Δωδεκάνησα), εννέα λόγω πλημμύρας (στην Κερατέα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη ρόδο και στα Χανιά) και οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή λόγω χαμηλών θερμοκρασιών εκ των οποίων 6 πρόσφυγες στον Έβρο).

·Εκ των 32 θυμάτων τα τέσσερα προέκυψαν από πτώση κεραυνού. (Ηλεία, Μαγνησία, Μεσσηνία, Κορινθία). Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από κεραυνό μέσα σε ένα έτος από το 2001, οπότε καταγράφονται συστηματικά τα θύματα λόγω κεραυνικών πληγμάτων.

·Τα κυριότερα καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των 33 γεγονότων ήταν οι ισχυρές βροχές/πλημμύρες (65% των συνολικών φαινομένων), οι χιονοπτώσεις (12%) και οι ανεμοστρόβιλοι και ανεμοθύελλες (10%).

·Τα περισσότερα γεγονότα έλαβαν χώρα το φθινόπωρο και το χειμώνα και κυρίως τον Ιανουάριο (21%) και τον Νοέμβριο (18%).

·Το 2019, ο αριθμός των καταγεγραμμένων έντονων καιρικών γεγονότων ήταν περίπου 40% πάνω από το μέσο όρο της 20-ετίας 2000-2019 (σύμφωνα με τη βάση έντονων καιρικών γεγονότων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr).

Πηγή: tanea.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr