Με ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 9,8% το 2021 η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να υπερκαλύψει το χαμένο έδαφος που θα προκαλέσει η ύφεση του 2020, σύμφωνα με όσα εκτιμά η Bank of America σε έκθεση με τίτλο «Greek Banks; COVID-19 delays normalisation progress».

Σύμφωνα με την BofA  η ύφεση στην Ελλάδα θα φθάσει φέτος στο 7,5%, εξέλιξη η οποία θα πλήξει και την πορεία των ελληνικών τραπεζών, αν και «βλέπει» εντυπωσιακή ανάπτυξη 9,8% το 2021.

Η πανδημία του κοροναϊού θα καθυστερήσει τη διαδικασία κανονικοποίησης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, επισημαίνει παράλληλα η BoFA, όπου αναθεωρεί συνολικά τις εκτιμήσεις της για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η εξομάλυνση των συνθηκών για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, μετατίθεται κατά δύο χρόνια.

Η BofA αναβαθμίζει τη σύσταση για την Alpha Bank σε «Buy» από «Neutral» αλλά μειώνει την τιμή στόχο στα 0,94 ευρώ από 2,10 ευρώ προηγουμένως, ενώ για τη μετοχή της Eurobank διατηρεί σύσταση «Buy» και μειώνει την τιμή-στόχο στα 0,52 ευρώ από 1,09 ευρώ. Για την Εθνική Τράπεζα διατηρεί σύσταση «Underperform» και μειώνει την τιμή-στόχο στα 1,26 ευρώ από 3,16 ευρώ προηγουμένως και για την Τρ. Πειραιώς διατηρεί επίσης σύσταση «Underperform» και μειώνει την τιμή-στόχο στα 1,28 ευρώ από 3,08.

Με βάση τις τρέχουσες τιμές, η BofA «βλέπει» περιθώρια ανόδου 55% για την Alpha Bank, 54% για την Eurobank, 10% για την ΕΤΕ και 9% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η ισχύς των πιέσεων στην ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών αναμένεται να εξαρτηθεί από τη διάρκεια του lockdown τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ανεξάρτητα από αυτό, η BofA εκτιμά ότι η τουριστική σαιζόν του 2020 θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Η συντονισμένη νομισματική και δημοσιονομική στήριξη, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των εποπτικών κανονισμών για τα «κόκκινα» δάνεια, θα μπορούσαν να δώσουν «ανάσα» στις ελληνικές τράπεζες όμως η αύξηση των NPEs είναι αναπόφευκτη, υπογραμμίζει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr