Στην έκτακτη εκπομπή του MEGA για τον κοροναϊό μίλησε ο Στέλιος Χατζηπαναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, σχετικά με το ενδεχόμενο επαναλοίμωξης από τον ιό.

«Κάναμε μία μελέτη παρακολούθησης σε κάποιους ασθενείς, 25 τον αριθμό, που ήταν θετικοί στον κοροναϊό με τεστ του εμπορίου. Εξετάσαμε τα αντισώματά τους. Μόνο ένας εξ αυτών είχε αναπτύξει αντισώματα. Σε παρακολούθηση βάλαμε μόνο πέντε άτομα και ένα εξ αυτών ανέπτυξε αντισώματα στις 20 ημέρες. Δύο άτομα στον μήνα. Και τα άλλα δύο τα παρακολουθούμε ακόμη» σημείωσε ο κ. Χατζηπαναγιώτου.

«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την ανοσία. Πότε εμφανίζεται, αν εμφανίζεται σε όλους, πόσο διαρκεί. Υπάρχουν δημοσιεύσεις διεθνώς για πιθανή επαναλοίμωξη. Είναι δύσκολο να το αποδείξει κανείς αυτό. Αν είναι επαναλοίμωξη ή μια λοίμωξη που συνεχίζεται. Ένα άλλο ερώτημα είναι αν τα άτομα αυτά που εμφανίζονται θετικά ενώ έχουν αναρρώσει από τον ιό, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό» πρόσθεσε.

«Αν δούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ συστήνουν στα άτομα που έχουν περάσει τη λοίμωξη να συνεχίζουν τα μέτρα και αυτοπροστασίας και του περιβάλλοντός τους. Αυτές οι οδηγίες υπάρχουν. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε κάθε μέρα ένα άτομο που έχει αναρρώσει» τόνισε ο κ. Χατζηπαναγιώτου.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος «ο ΠΟΥ είπε ότι άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν αναρρώσει, να μην θεωρούν ότι έχουν διαβατήριο ανοσίας και ότι δεν έχουν κανένα φόβο και μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στο θέμα της ανοσίας».

«Πρέπει να έχουμε πολύ καλά τεστ, αξιόπιστα, και από εκεί και πέρα και μία χαμηλή συγκέντρωση αντισωμάτων, σημαίνει μια ετοιμότητα. Αν νοσήσει εκ νέου αυτό το άτομο, θα είναι πιο ήπια» ανέφερε ο κ. Χατζηπαναγιώτου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr