Πάνω από 900 κιλά με τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό δώρισε ο Βίκτωρ Βενουζίου στους κατοίκους του χωριού Αμάραντος της Καρδίτσας.

Οι κάτοικοι του χωριού, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, είχαν σώσει τόσο τον ίδιο όσο και άλλους Εβραίους από τους ναζί. Η παραλαβή των δεμάτων με τα τρόφιμα έγινε αρχικά στην Καρδίτσα από τη Δημοτική Αρχή, παρουσία του προέδρου του Αμαράντου καθώς και συγγενικών προσώπων του δωρητή. Στη συνέχεια τα τρόφιμα μεταφέρθηκαν στον Μαστρογιάννη, όπου με ευθύνη του προέδρου διανεμήθηκαν στους κατοίκους.

«Παραλάβαμε μια σημαντική προσφορά του συμπολίτη μας κ. Βενουζίου προς τους κατοίκους της Τ.Κ. Αμαράντου.

Πρόκειται για βοήθεια σε τρόφιμα και υγειονομικό υλικό που σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα μας αλλά και η ανθρωπότητα έχει διπλή αξία» δήλωσε ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος.

«Αισθάνομαι την ανάγκη, ως δήμαρχος Καρδίτσας, να τον ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτή την ενέργεια. Ο συμπολίτης μας, κ. Βενουζίου, εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που προσφέρει στον τόπο του. Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι Καρδιτσιώτες Εβραίοι που σώθηκαν από τη μανία των ναζί, αισθάνονται αιώνια ευγνωμοσύνη απέναντι στους κατοίκους του Αμαράντου που τους προστάτεψαν όταν το είχαν ανάγκη. Τον ευχαριστούμε θερμά και του ευχόμαστε πάντοτε να πράττει επί τω αγαθώ».

«Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε την ηρωική στάση των κατοίκων»

«Η συμφορά που έπληξε όλο τον πλανήτη και τη χώρα μας –και μένοντας κλεισμένος μέσα στο σπίτι μου– οδηγεί τη σκέψη μου στους συνανθρώπους μας που τόσο υποφέρουν από τις καθημερινές ανάγκες τους. Ως γνήσιος Καρδιτσιώτης και με την ιδιαίτερη σχέση που έχω με το χωριό Μαστρογιάννη (Αμάραντος), αποφάσισα να συνδράμω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου τα άτομα που ζουν σήμερα στο χωριό» ανέφερε στην επιστολή του προς τον δήμαρχο Καρδίτσας ο κ. Βενουζίου.

«Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε την ηρωική στάση των κατοίκων τις μαύρες ημέρες της γερμανικής κατοχής, οι οποίοι, με αυταπάρνηση και θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, μας έκρυψαν στα σπίτια τους από τους Γερμανούς, μοιράζοντας και σ’ εμάς το λιγοστό φαγητό τους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η παραγγελία, χωρισμένη σε 95 χάρτινα κιβώτια, όσα και τα μέλη της Κοινότητας, συνολικού βάρους περίπου 900 κιλών, φέρει το όνομα του δικαιούχου και μια αυτοκόλλητη ετικέτα με κείμενο: «Οι Εβραίοι της Καρδίτσας ΔΕΝ ξεχνούν ποτέ το Μαστρογιάννη».

Ποια είναι η ιστορία του

Ο Βίκτωρας Βενουζίου ήταν ένας από τους 82 Εβραίους που φιλοξενήθηκαν και διασώθηκαν στον Αμάραντο (Μαστρογιάννη τότε). Το 1943 στο Μαστρογιάννη έλαβε χώρα μια μοναδική στον κόσμο, σε μέγεθος πράξης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Τριακόσιοι, φτωχοί άνθρωποι που με τα βίας εξασφάλιζαν τα προς το ζην, δεν δίστασαν στιγμή και φιλοξένησαν όλους τους Εβραίους που έφτασαν εκεί για να ξεφύγουν από τη μανία των Γερμανών, δείχνοντας ότι η αγάπη και η αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο μπορεί να φτάσει στα όρια της αυτοθυσίας.

Ο Βίκτωρ Βενουζίου διετέλεσε, από το 1982 έως το 2003, Γενικός Γραμματέας στη Διοίκηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας υπό τον αείμνηστο πρόεδρο Σάμπυ Τσιμίνο και έπειτα Πρόεδρός της.

Πηγή: eleftheria.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr