Ο ΟΗΕ κάλεσε σήμερα τις χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή «με την ίδια αποφασιστικότητα» που αντιμετωπίζουν την πανδημία του κοροναϊού, την ώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας της Γης.

«Πρέπει να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή τόσο όσο την πανδημία» τόνισε ο Πέτερι Τάαλας, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) με την ευκαιρία της πέμπτης Ημέρας της Γης.

«Αναμφισβήτητα η covid-19 έχει προκαλέσει μια σοβαρή υγειονομική και οικονομική κρίση παγκοσμίως, όμως αν δεν καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, τότε η ευημερία των ανθρώπων, τα οικοσυστήματα και οι οικονομίες ενδέχεται να απειλούνται επί αιώνες» προειδοποίησε ο Τάαλας σε ανακοίνωσή του.

Η πανδημία του κοροναϊού έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής, και από την εμφάνισή της, στα τέλη Δεκεμβρίου στην Κίνα, το θάνατο περισσότερων από 175.000 ανθρώπων και έχει βάλει στον πάγο τις οικονομίες πολλών χωρών.

Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει μια «προσωρινή μείωση» των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα οποία ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, εκτίμησε ο WMO, ο οποίος όμως τονίζει ότι το γεγονός αυτό δεν πρέπει να αντικαταστήσει «μια βιώσιμη δράση υπέρ του κλίματος».

Ο ΟΗΕ ανησυχεί ακόμη περισσότερο, καθώς «τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις ακολούθησε οικονομική ανάκαμψη με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Για το λόγο αυτόν ο Οργανισμός ζητεί τα σχέδια ανάκαμψης μετά την πανδημία να προάγουν «μια πιο πράσινη ανάπτυξη».

«Πρέπει να επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια ενότητα στη μάχη μας κατά της κλιματικής αλλαγής όπως αυτή που δείχνουμε εναντίον της covid-19» υπογράμμισε ο Τάαλας.

«Πρέπει να ενεργήσουμε μαζί προς όφελος της υγείας και της ποιότητας ζωής της ανθρωπότητας, όχι μόνο τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται αλλά και για πολλές γενιές μετά» πρόσθεσε.

Ρεκόρ θερμοκρασίας, οξείδωση ωκεανών, άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, λιώσιμο των πάγων: όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση για το παγκόσμιο κλίμα την περίοδο 2015-2019.

Αν και η περίοδος αυτή ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, οι επιστήμονες αναμένουν ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα σπάσει νέα ρεκόρ την επόμενη πενταετία 2020-2024.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε όλον τον κόσμο ο κίνδυνος κάποιος να ασθενήσει ή να πεθάνει λόγω αιτιών που συνδέονται με την αυξημένη θερμοκρασία αυξάνεται συνεχώς μετά το 1980.

Περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει πλέον σε περιοχές όπου σημειώνονται θανατηφόροι καύσωνες διάρκειας τουλάχιστον 20 ημερών το χρόνο.

Παράλληλα, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση διάφορων επιδημιών, ανάμεσά τους και η χολέρα.

Στις χώρες στις οποίες η ασθένεια αυτή είναι ενδημική, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 1,3 δισεκ. άνθρωποι απειλούνται.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr