Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πετρέλαιο : Θα μπορούσε να φτάσει στα -100 δολάρια το βαρέλι;

Πετρέλαιο : Θα μπορούσε να φτάσει στα -100 δολάρια το βαρέλι;

Πώς η αξία του "μαύρου χρυσού" κινδυνεύει να καταποντιστεί σε επίπεδα πολύ υπό του μηδενός

Η πρωτοφανής πτώση της αξίας του πετρελαίου δημιουργεί ανησυχία στους αναλυτές για το ενδεχόμενο η τιμή του βαρελιού να αγγίξει ακόμη και τα… -100 δολάρια.

Με τα περιθώρια αποθήκευσης πετρελαίου να περιορίζονται διαρκώς, γεγονός άνευ προηγουμένου, οι ειδικοί αναφέρουν πως είναι ζήτημα εβδομάδων η πλήρης εξάντληση των χώρων αποθήκευσης του αργού (“tank tops” στην ορολογία του κλάδου). Μια τέτοια έκβαση θα είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών του “μαύρου χρυσού” σε αρνητικά επίπεδα, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Florian Thaler, της εταιρείας ερευνών Oilx, «κινούμαστε προς παγκόσμια tank tops στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου».

Οι ΗΠΑ δείχνουν τη συνέχεια

Ένδειξη για τις πιθανές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο ενδέχεται να αποτελεί το χάος που σημειώθηκε τη Δευτέρα στην αμερικανική πετρελαϊκή αγορά. Μεταξύ των περιοχών που κινδυνεύουν από έλλειψη αποθηκευτικών χώρων ανήκουν το Ρότερνταμ, ο κόμβος διύλισης της Δυτικής Ευρώπης, αρκετά νησιά της Καραϊβικής και η Σιγκαπούρη.

Ταυτόχρονα, όλα δείχνουν πως η αγορά θα κινηθεί πριν τη βουτιά σε αρνητικές τιμές. Ορισμένοι πετρελαιοπαραγωγοί έχουν ήδη επανασχεδιάσει τα συμβόλαιά τους ώστε να αντιστρέψουν αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνει το Bloomberg.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν τη Δευτέρα όταν οι traders που κατείχαν το συμβόλαιο Μαΐου του WTI έσπευσαν να σπάσουν το συμβόλαιο πριν τη λήξη του, διότι δεν διέθεταν τις απαραίτητες δεξαμενές για να το αποθηκεύσουν.

Μάλιστα, υπήρξε περίπτωση κατά την οποία trader αναγκάστηκε να καταβάλει 40,32 δολάρια το βαρέλι για να αποφύγει την παραλαβή πετρελαίου.

Στη φυσική αγορά πετρελαίου, οι traders κάνουν προσφορές με ακόμα πιο αρνητικές τιμές. Η Plains All American Pipelines, ένας από τους βασικούς εξαγωγείς πετρελαίου των ΗΠΑ, ζήτησε από τους παραγωγούς της Eastern Kansas Common να πληρώσουν 55,05 δολάρια το βαρέλι, εάν ήθελαν να πουλήσουν.

Συνεχίζεται το ξεπούλημα

Το ξεπούλημα στο πετρέλαιο συνεχίστηκε και χθες, με τα futures του Brent παράδοσης Ιουνίου να χάνουν 15% και να υποχωρούν κοντά στα 16 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών. Παράλληλα, ορισμένες άλλες βασικές ποιότητες ευρωπαϊκού και αφρικανικού πετρελαίου, που διαπραγματεύονται με discount έναντι του Brent, πωλούνταν για λιγότερο από 10 ή ακόμη και από 5 δολάρια.

O Paul Sankey, βετεράνος αναλυτής του πετρελαϊκού κλάδου στη Mizuho Bank, που ορθά είχε προειδοποιήσει τον Μάρτιο για αρνητικές τιμές αργού, μιλά για μια πλήρη κρίση στη διαχείριση της αγοράς. «Θα πιάσουμε τα μείον 100 δολάρια το βαρέλι τον επόμενο μήνα; Πολύ πιθανό», εκτίμησε.

Άλλωστε, ο κόσμος των αρνητικών τιμών δεν έχει «πάτο» και όλα είναι πιθανά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα τελευταία δορυφορικά στοιχεία δείχνουν τεράστιο υπερκορεσμό. Κάθε εβδομάδα αποθηκεύονται 50 εκατ. βαρέλια αργού, ποσότητα αρκετή για να τροφοδοτήσει τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί.

Στην Ινδία, τα διυλιστήρια έχουν αγγίξει το 95% της δυνατότητας αποθήκευσης καυσίμων, σύμφωνα με αξιωματούχους τριών κρατικών διυλιστηρίων. Η Νιγηρία θα μειώσει την παραγωγή διότι δεν έχει περιθώρια αποθήκευσης του αργού, ανέφερε ο επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής NNPC, Mele Kyari.

Τα διυλιστήρια δεν αγοράζουν αργό διότι δεν υπάρχει ζήτηση για βενζίνη. Ορισμένοι παραγωγοί μειώνουν την παραγωγή, άλλοι όμως συνεχίζουν να παράγουν πετρέλαιο, με το σκεπτικό ότι ακόμα και λίγα δολάρια είναι καλύτερα από το τίποτα για τις υπερχρεωμένες εταιρείες. Όμως, οι προσπάθειές τους βρίσκουν “τοίχο” λόγω της αδυναμίας αποθήκευσης του αργού που παράγουν.

«Ενδέχεται να δούμε αρνητικές τιμές ή πολύ αρνητικές τιμές», σχολίαζε ο Pierre Andurand, ιδρυτής του ομώνυμου πετρελαϊκού hedge fund, προσθέτοντας πως το πετρέλαιο είναι «μια επικίνδυνη αγορά αυτή τη στιγμή».

Πηγή: www.bloomberg.com

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024