Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Προβληματίζει η ασάφεια σχετικά με την ανοσία και τα μαζικά τεστ αντισωμάτων

Κοροναϊός : Προβληματίζει η ασάφεια σχετικά με την ανοσία και τα μαζικά τεστ αντισωμάτων

Οι επιστήμονες προβληματίζονται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς δείχνουν τα ανιχνευόμενα από τα τεστ αντισώματα, που εντοπίζονται σε όσους αναρρώσει από τη νόσο Covid-19, ούτε επίσης αν αυτά τα αντισώματα προστατεύουν πραγματικά από τον κοροναϊό και για ποιο χρονικό διάστημα. Τι έδειξαν οι μελέτες αντισωμάτων

Σοβαρό πονοκέφαλο στους επιστήμονες που προσπαθούν να βρουν αποτελεσματικά όπλα καταπολέμησης του νέου κοροναϊού προκαλεί η ασάφεια που επικρατεί παγκοσμίως σχετικά με την ανοσία στον ιό και τα μαζικά τεστ αντισωμάτων που πραγματοποιούν διάφορες χώρες στους πολίτες τους.

«Διαπιστώθηκε σε μελέτες, ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού στις χώρες που έκαναν ελέγχους, έχει αντισώματα. Που σημαίνει πως σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχει πάρει ο περισσότερος κόσμος, δεν έχουμε ακόμα συλλογική ανοσία και προστασία από τον ιό σε πληθυσμιακό επίπεδο σε μεγάλο βαθμό», ξεκαθάρισε ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος ενημέρωσης για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, ουσιαστικά, οι επιστήμονες προβληματίζονται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς δείχνουν τα ανιχνευόμενα από τα τεστ αντισώματα, που εντοπίζονται σε όσους αναρρώσει από τη νόσο Covid-19, ούτε επίσης αν αυτά τα αντισώματα προστατεύουν πραγματικά από τον κοροναϊό και για ποιο χρονικό διάστημα.

Τι έδειξαν οι μελέτες αντισωμάτων

Μελέτες αντισωμάτων με τη βοήθεια ειδικών τεστ που έγιναν σε περιοχές της Φινλανδίας, της Καλιφόρνιας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Σκωτίας, της Ολλανδίας και σε δύο περιοχές της Γαλλίας έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλο εύρος όσον αφορά τα ποσοστά των ανθρώπων που προσβάλλονται και νοσούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός θετικών τεστ σε αναλογία πληθυσμού κυμάνθηκε από 1% στη Σκωτία, έως και 14% σε περιοχή της Γερμανίας.

«Κάποιες μελέτες δείχνουν πως ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με κοροναϊό μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερος από όσο καταγράφεται», ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η εικόνα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από πολλούς παράγοντες, όπως από το εάν τα τεστ είναι αξιόπιστα και εάν παράλληλα με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ανιχνεύουν και άλλους κυκλοφορούνται κορωνοϊούς:

«Έχουμε ακόμη κάποιες αβεβαιότητες και ο ακριβής αριθμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διαφορετικούς παράγοντες σε κάθε χώρα, όπως στην αξιοπιστία των τεστ που χρησιμοποιούνται και αν καταγράφουν διασταυρούμενη ανοσία και με άλλους κυκλοφορούντες κοροναϊούς ή αφορούν μόνο αυτό τον κοροναϊό, το είδος του πληθυσμού που συμμετέχει, αν είναι τυχαίο δείγμα με συγκεκριμένες ομάδες, σύμφωνα με επιδημιολογικά κριτήρια, όπως η ηλικία και το νόσημα, καθώς και την εικόνα με την οποία εκδηλώθηκε ο ιός στον άνθρωπο που συμμετείχε στη μελέτη και στον οποίο έγινε το τεστ».

Στην ασάφεια που επικρατεί όσον αφορά την ανοσία, έρχονται να προστεθούν και άλλα σκοτεινά σημεία, όπως π.χ. αν οι ασθενείς που εμφανίζουν αντισώματα έχουν νοσήσει με ήπια ή βαριά συμπτώματα ή εάν ήταν ασυμπτωματικοί. “Κάθε μία από τις προηγούμενες κατηγορίες, μπορεί να έχει άλλα επίπεδα αντισωμάτων”, εξήγησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Η θνητότητα του κοροναϊού

Καλύτερη εμφανίζεται η καταγραφή των θανάτων, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα. Ωστόσο, ο διαφορετικός τρόπος καταγραφής της πανδημίας σε κάθε χώρα, μπορεί να επιφέρει διαφοροποιήσεις στους αριθμούς, κάποιες φορές προς τα πάνω και άλλες προς τα κάτω.

“Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όταν μιλούμε και για τη θνητότητα του ιού με βάση αυτές τις μελέτες. Μικρές διαφορές σε κάποιους από αυτούς τους αριθμούς, μπορεί να ανεβάζουν αρκετές φορές προς τα πάνω τη θνητότητα ή να την κατεβάζουν. Φαντάζεστε λοιπόν, ότι σε αδύναμα, αλλά ακόμα και πολύ δυνατά συστήματα υγείας που έχουν πληγεί μαζικά σε μικρό χρονικό διάστημα από αυτό τον ιό, δεν έχουν και πολύ σημασία αυτά τα νούμερα”, επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μελέτη στην Ισλανδία δείχνει χαμηλή διασπορά στα παιδιά

Η Ισλανδία, μια μικρή σε πληθυσμό χώρα, παρουσίασε μελέτη κατά την οποία ελέγχθηκε το 6% του πληθυσμού της. Επιβεβαιώθηκε ότι η νόσος προσβάλει λιγότερο τα παιδιά κάτω των 10 ετών.

Στην ίδια έρευνα, σε παιδικό πληθυσμό με συμπτώματα φάνηκε ότι αυτά εμφάνιζαν χαμηλότερα ποσοστά θετικού τεστ συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Σε ασυμπτωματικό πληθυσμό παιδιών κάτω των 10 ετών, μάλιστα, δεν βρέθηκε κανένα παιδί θετικό.

“Τα ίδια ευρήματα κατ’ αναλογία αφορούσαν και τις γυναίκες οι οποίες είχαν θετικό έλεγχο σε μικρότερα ποσοστά σε σχέση με τους άντρες. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, για κάποιο λόγο, η υπεροχή του ιού στους άντρες”, ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας.

Τέλος, σε μελέτη με περισσότερα από 180 άτομα που έγινε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επιβεβαιώθηκε το υψηλό ποσοστό θρομβώσεων και θρομβωτικών επιπλοκών, με πρωταγωνιστή την πνευμονική εμβολή σε ασθενείς με τη νέα νόσο. Κατεγράφησαν θρομβώσεις σε έως και 31% των σοβαρά ασθενών.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024