Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να αναγκαστούν «να έχουν σεξουαλικές σχέσεις προκειμένου να επιβιώσουν» ή ανήλικα κορίτσια να αναγκαστούν σε γάμο, τόνισε η οργάνωση.

Αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα έμφυλης βίας αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ζητώντας να υιοθετηθούν μέτρα.

Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να αναγκαστούν «να έχουν σεξουαλικές σχέσεις προκειμένου να επιβιώσουν» ή ανήλικα κορίτσια να αναγκαστούν σε γάμο, τόνισε η οργάνωση.

«Πρέπει να δώσουμε προσοχή άμεσα στην προστασία των γυναικών και των κοριτσιών προσφύγων, εκτοπισμένων ή απάτριδων εν μέσω της πανδημίας», σημείωσε η Γκίλιαν Τριγκς αναπληρώτρια ύπατη επίτροπος για την Προστασία στην UNHCR.

Η βοήθεια να επικεντρωθεί στις γυναίκες

«Ανήκουν στην ομάδα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους. Δεν θα πρέπει να μείνουν ανοικτές οι πόρτες στους δράστες των κακοποιήσεων και η βοήθεια πρέπει να επικεντρωθεί στις γυναίκες θύματα κακοποιήσεων και βίας», πρόσθεσε.

Οι εκτοπισμένες γυναίκες ενδέχεται να βρεθούν στην καραντίνα κλεισμένες στον ίδιο χώρο με αυτούς που τις κακοποιούν, τόνισε η Τριγκς, και εφόσον έχουν χάσει τα μέσα διαβίωσής τους «ίσως αναγκαστούν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις για να επιβιώσουν ή ανήλικα κορίτσια να παντρευτούν».

Άλλωστε, οι περιορισμοί που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες χώρες για τον περιορισμό εξάπλωσης του Covid-19 έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης, παρατήρησε η UNHCR. Για να αντιμετωπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι, η Ύπατη Αρμοστεία διανέμει πόρους σε γυναίκες που θεωρούνται ότι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα βίας.

«Ο αυξημένος κίνδυνος βίας» εναντίον των εκτοπισμένων γυναικών πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις χώρες στο πλαίσιο της αντιμετώπισής τους στην κρίση του κοροναϊού, υπογράμμισε η Τριγκς.

Ένα από τα μέτρα που θα μπορούσε να ληφθεί είναι οι υπηρεσίες που απευθύνονται σε θύματα κακοποίησης να θεωρηθούν απαραίτητες και να μην ανασταλεί η λειτουργία τους.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr