Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η επιδημία τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό στην Ιταλία

Κοροναϊός : Η επιδημία τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό στην Ιταλία

Η αντίθεση της Γερμανίας και της Ολλανδίας στα «κορονο-ομόλογα» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας έριξε νερό στον μύλο των ακροδεξιών, ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων της Ιταλίας.

Η Ιταλία στρέφεται ολοένα και περισσότερο στον ευρωσκεπτικισμό, αίσθημα που γεννήθηκε μέσα από αυτό που πολλοί θεωρούν απουσία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διάρκεια των πρόσφατων μεταναστευτικών κρίσεων και το οποίο σήμερα ενισχύεται από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην Απρίλιο και δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της ιταλικής κυβέρνησης, το 71% των Ιταλών πιστεύει ότι η επιδημία covid-19 κατέστρεψε την ΕΕ και περίπου το 55% θα συμφωνούσαν να αποχωρήσει η χώρα από την ένωση ή και το ευρώ.

Εντυπωσιακοί αριθμοί για μία χώρα που θεωρείται πυλώνας της ΕΕ και είναι ιστορικά ευρώφιλη.

Η Ρώμη κατηγορεί κάποιους εταίρους της, κυρίως τη Γερμανία και την Ολλανδία, ότι τυφλά και εγωιστικά αρνούνται την αμοιβαιοποίηση του χρέους που δημιουργήθηκε από την πανδημία με την έκδοση “κορονο-ομολόγων”, τα οποία έχουν αναχθεί σε μεγάλο θέμα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ιταλία.

Η ιταλική οικονομία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ΑΕΠ της αναμένεται να σημειώσει πτώση 9,1% φέτος.

Νερό στο μύλο των ακροδεξιών ρίχνουν Γερμανία και Ολλανδία

Η αντίθεση της Γερμανίας και της Ολλανδίας στα «κορονο-ομόλογα» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας έριξε νερό στον μύλο των ακροδεξιών, ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων της Ιταλίας.

Η ιταλική κυβέρνηση «δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα της διαπραγματευτικής της ισχύος διότι αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε αυτοί που αποφασίζουν αν θα υπάρχει η Ευρώπη.»

» Όλος ο κόσμος κατανοεί ότι μια Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία και την Ιταλία δεν υπάρχει, δεν θα μείνει παρά μια ισχυρή Γερμανία η οποία θα συντρίψει ακόμη και τη Γαλλία», δήλωσε την Παρασκευή η Τζόρτζια Μελόνι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’ Italia, το οποίο συγκεντρώνει το 13,5% στην πρόθεση ψήφου.

Αντίστοιχη αντίδραση και από τον Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, το αστέρι του οποίου έχει αρχίσει να χάνει τη λάμψη του μετά την αποχώρηση τον Αύγουστο του 2019 από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ωστόσο η Λέγκα συγκεντρώνει το 28,5% στην πρόθεση ψήφου. Ο Σαλβίνι κατηγορεί τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι θέλει να ξεπουλήσει την Ιταλία «στις εκπτώσεις».

«Λαϊκιστική ψυχή» εναντίον «ευρωπαϊκής ψυχής»

Η αντιπαράθεση αφορά κυρίως στη Σύνοδο Κορυφής αυτή την εβδομάδα των Ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι θα συζητήσουν πιθανά μέτρα για μια κοινή οικονομική απάντηση στην κρίση του κοροναϊού.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι κυρίως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EMS), ο οποίος όμως φέρνει άσχημες αναμνήσεις με τις Βρυξέλλες να επιβάλουν αυστηρούς όρους και πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα.

Τα ακροδεξιά κόμματα εκτιμούν ότι η προσφυγή σε αυτό τον μηχανισμό θα φέρει την Ιταλία σε ταπεινωτική θέση.

Από τη μία τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Κόντε θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του ESM, όμως χωρίς όρους.

Από την άλλη οι Ιταλοί ευρωσκεπτικιστές κατηγορούν τη Ρώμη ότι θέλει να εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία.

«Είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ της λαϊκιστικής ψυχής, της αντιευρωπαϊκής», αυτής της Λέγκας και των Fratelli d’ Italia, αλλά και ενός μέρους του Κινήματος 5 Αστέρων, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, και «της ευρωπαϊκής ψυχής» της κυβέρνησης, εκτιμά ο Τζιοβάνι Ορσίνα καθηγητής στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης.

«Αν δημιουργηθεί η εικόνα ότι η Ιταλία έλαβε λίγα ή τίποτα» από την Ευρώπη από άποψη βοήθειας, «αν τα χρήματα δεν έρθουν και οι άνθρωποι αρχίσουν να αισθάνονται σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, τότε ενδέχεται να υπάρξει έκρηξη της οργής στη χώρα», προσθέτει.

«Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση, δημοσκοπήσεις πολύ αρνητικές για την κυβέρνηση, άνθρωποι που διαδηλώνουν στους δρόμους ή που πάνε να κλέψουν από τα σούπερ- μάρκετ», καταλήγει ο καθηγητής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024