Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πετρέλαιο : Σε ελεύθερη πτώση η τιμή του αμερικανικού αργού

Πετρέλαιο : Σε ελεύθερη πτώση η τιμή του αμερικανικού αργού

«Βουτιά» σε χαμηλό 20 ετών κάνει η τιμή του αμερικανικού αργού, καθώς λόγω του lockdown η ζήτηση για καύσιμα έχει «βουλιάξει», με αποτέλεσμα οι χώρες πλέον να δυσκολεύονται να βρουν πού θα αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα παραγωγή τους.

«Βουτιά» σε χαμηλό 20 ετών κάνει η τιμή του αμερικανικού αργού, καθώς λόγω του lockdown η ζήτηση για καύσιμα έχει «βουλιάξει», με αποτέλεσμα οι χώρες πλέον να δυσκολεύονται να βρουν πού θα αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα παραγωγή τους.

Οι πρόσφατες αποφάσεις των πετρελαιοπαραγωγών μελών του ΟΠΕΚ και άλλων χωρών μεταξύ των οποίων η Ρωσία (ΟΠΕΚ+) για μείωση της προσφοράς, φαίνεται ότι δεν επαρκούν για να ανακόψουν την κατρακύλα των τιμών, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέα παρέμβαση.

Ιστορική βουτιά της τιμής σε επίπεδα 1999

Σήμερα, Δευτέρα, εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στην αγορά πετρελαίου, με τους επενδυτές να έχουν βάλει στο στόχαστρο το αμερικανικό ελαφρύ αργό CL (WTI), καθώς τα αμερικανικά αποθέματα αυξάνονται σε μία περίοδο που η πανδημία του νέου κοροναϊού βυθίζει τη ζήτηση.

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού βουλιάζει σε επίπεδα κάτω από τα τα 15 δολάρια το βαρέλι, ήδη από το πρώτο στάδιο των συναλλαγών στην ασιατική αγορά, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο για πάνω από δύο δεκαετίες.

Η τιμή ανά βαρέλι του West Texas Intermediate (WTI) κατρακύλησε κατά 18,7% στα 14,84 δολάρια ανά μονάδα στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία.

Αργότερα οι απώλειες διευρύνθηκαν. Στις 13:50 ώρα Ελλάδος η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) κάνει βουτιά 29% στα 13,05 δολάρια το βαρέλι, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι χώροι αποθήκευσης θα γεμίσουν ασφυκτικά και η κατανάλωση πετρελαιοειδών στη χώρα θα καταρρεύσει.

Πιέσεις, αν και κατά πολύ μικρότερες, δέχεται και το μπρεντ. Η τιμή του υποχωρεί 3,53% στα 27,09 δολάρια το βαρέλι. Επιστρέφουν ωστόσο και για αυτό τα σενάρια που το θέλουν να πέφτει κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι όσο ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες θα βυθίζονται σε πιο επώδυνη ύφεση.

Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ δεν ανέκοψαν την κατρακύλα

Πριν από λίγο καιρό τα μέλη του ΟΠΕΚ και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, κατέληξαν σε μία ιστορική συμφωνία για μείωση της παγκόσμιας προσφοράς κατά περίπου 10%.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μαχαίρι στην παγκόσμια παραγωγή, που έχει συμφωνηθεί ποτέ. Ωστόσο ούτε αυτό κρίθηκε ικανό να κάμψει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Οι φόβοι είναι εξαιρετικά έντονοι στις ΗΠΑ, που ως επίκεντρο πλέον της πανδημίας του Covid19, βλέπουν την οικονομία τους να παγώνει και την ανεργία να εκτινάσσεται στα ύψη.

Σύμφωνα με το BBC τα αποθέματα στο Cushing, το βασικό σημείο παραδόσεων αμερικανικού αργού έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 50% σε σχέση με τις αρχές Μαρτίου σε μία ένδειξη ότι η ζήτηση έχει βουλιάξει.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο ανώτατο όριο χωρητικότητας, όμως υπάρχει φόβος πως θα φτάσουμε», σχολίασε ο αναλυτής της CMC Markets, Michael McCarthy, προσθέτοντας πως όταν συμβεί αυτό, τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αποθήκευση σε δεξαμενόπλοια εκτιμάται πως βρίσκεται στο επίπεδο ρεκόρ των 160 εκατ. βαρελιών.

Στήριγμα στις τιμές θα μπορούσαν να προσφέρουν μόνο μεγαλύτερες θυσίες από τους ανεξάρτητους αμερικανικούς παραγωγούς, τονίζουν αναλυτές. Και πάλι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα ήταν εφικτό να απορροφήσουν την περίσσεια προσφορά καθώς ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος με την χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024