Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρημοι δρόμοι στην Αθήνα: Drones και ελικόπτερα για την τήρηση των μέτρων - Πρόστιμα «φωτιά» στους παραβάτες

Έρημοι δρόμοι στην Αθήνα: Drones και ελικόπτερα για την τήρηση των μέτρων – Πρόστιμα «φωτιά» στους παραβάτες

Από τις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου άλλωστε ξεκίνησε η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων που θα διαρκέσουν έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα.

Στους δρόμους βρίσκονται από το πρωί εκατοντάδες αστυνομικοί σε όλη τη χώρα προκειμένου να υπάρχει έλεγχος για την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν στους περιορισμούς που υπάρχουν στις μετακινήσεις πολιτών στους δρόμους αλλά και προκειμένου να διαφυλαχθεί ότι δεν θα υπάρχει συνωστισμός σε αυλές και πιλοτές για τον… οβελία.

Τα πρώτα δείγματα για την τήρηση των μέτρων είναι θετικά καθώς από το πρωί οι δρόμοι είναι άδειοι και ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν βγει από τα σπίτια τους.

Από τις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου άλλωστε ξεκίνησε η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων που θα διαρκέσουν έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα.

Σε αυτό το διάστημα, οι έλεγχοι της Αστυνομίας για άσκοπες μετακινήσεις εντός κι εκτός πόλεων θα είναι ακόμη αυστηρότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, καθώς το ζητούμενο είναι να μην υπάρχει χαλάρωση .

Μπλόκα σε πόλεις και εθνικές οδούς

Από το πρωί έχουν στηθεί μπλόκα εθνικές οδούς, ακόμη και περιφερειακούς δρόμους που οδηγούν σε παραλιακές και εξοχικές περιοχές ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε παράνομη μετακίνηση.

Και μπορεί η Κυριακή του Πάσχα να είναι συνδεδεμένη με τα χωριά  και τα νησιά μας, προκειμένου να περάσουμε αυτές τις ημέρες με συγγενείς μας, ωστόσο το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό και αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

Η πλειοψηφία των Αθηναίων είναι στα σπίτια της, και πλέον η ΕΛ.ΑΣ. με συνεχείς περιπολίες που διενεργεί ελέγχει το  μέτρο της απαγόρευσης συνάθροισης σε αυλές και κήπους για το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία.

Οι Αρχές έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι φέτος δεν μπορούμε να επισκεφθούμε φίλους και συγγενείς για το πασχαλινό τραπέζι και για το λόγο αυτό ελέγχονται εξονυχιστικά και οι έξοδοι με τον κωδικό Β4, δηλαδή για την παροχή βοήθειας σε άτομο που έχει ανάγκη.

Το ψήσιμο του οβελία δεν απαγορεύεται, απαγορεύεται όμως η συνάθροιση πολλών ατόμων σε αυλές και πιλοτές καθώς και οι μετακινήσεις σε σπίτια φίλων και συγγενών.

Τι θα γίνει με την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας των ΙΧ

Τις προηγούμενες ημέρες, υπάρχουν διαρροές σχετικά με μία πιθανή πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας των ΙΧ για την Κυριακή του Πάσχα.

Ωστόσο αυτό το σενάριο απομακρύνθηκε καθώς τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών σχετικά με την έξοδο των Αθηναίων ήταν άκρως ενθαρρυντικά.

Η έξοδος των Αθηναίων προς την επαρχία ήταν της τάξης του 13% – 15% σε σχέση με πέρσι (8% των οχημάτων – σε σχέση με πέρσι- ανεχώρησαν προς Κόρινθο, το 19% προς Λαμία) ο βαθμός παραβάσεων στα διόδια δεν ξεπερνά το 0,5% κι η κατάσταση στα σουπερμάρκετ και τις εκκλησίες είναι ελεγχόμενη, με παρεμβάσεις από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ κι άλλων υπηρεσιών.

Βάσει αυτών, οι Αρχές εκτιμούν ότι δεν υπήρξαν επικίνδυνες αποκλίσεις στα περιοριστικά μέτρα και δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα πιο αυστηρά μέτρα.

Στους δρόμους 5.000 αστυνομικοί

Στους δρόμους αυτές τις ημέρες βρίσκονται συνολικά 5.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα και οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων γίνονται ακόμη και με drone.

Μάλιστα την Κυριακή του Πάσχα δεν αποκλείεται να διενεργηθούν έλεγχοι ακόμη και σε ταράτσες, με την παρουσία εισαγγελέων.

Πρόστιμα – «φωτιά» και αφαίρεση πινακίδων

Σημειώνεται ότι από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, όπως έχει ανακοινωθεί, αυστηροποιούνται ακόμα περισσότερο τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, από το Μεγάλο Σάββατο στις 21:00 και έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα (προς Τρίτη) έχει επεκταθεί σε όλη την χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4, θα ελέγχεται σαρωτικά και ενδελεχώς σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα.

Καταχρηστική και παραπειστική της περίπτωσης Β4 συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι 1.000 ευρώ για κάθε άτομο είναι το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024