Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Αψήφησαν τα μέτρα - Κοσμοσυρροή σε αγορά και εκκλησίες

Κοροναϊός : Αψήφησαν τα μέτρα – Κοσμοσυρροή σε αγορά και εκκλησίες

Οι φόβοι των αρχών για εφησυχασμό και χαλάρωση από τους πολίτες αναφορικά με την τήρηση των μέτρων γίνονται πραγματικότητα σήμερα

Μόλις 17 νέα κρούσματα του κοροναϊού ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2.224, ενώ στη μαύρη λίστα των θανάτων προστέθηκαν ακόμα τρεις συμπολίτες μας, ανεβάζοντας τον μαύρο απολογισμό σε 108 ανθρώπους.

Οι αριθμοί αυτοί, δηλώνουν το προφανές: Ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει πολύ καλά στην αντιμετώπιση του φονικού ιού. Και σε περίπτωση που το ξεχνάμε εμείς έρχεται κάθε μέρα τουλάχιστον ένα ακόμα δημοσίευμα διεθνών ΜΜΕ να μας υπενθυμίσει ότι η χώρα μας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε αυτή τη μάχη.

Ωστόσο, φαίνεται πως παρά τα παραπάνω, οι φόβοι των αρχών για εφησυχασμό και χαλάρωση από τους πολίτες αναφορικά με την τήρηση των μέτρων γίνονται πραγματικότητα σήμερα.

Εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με ανοιχτές εκκλησιές και συνωστισμό απ’έξω, αλλά και τεράστιες ουρές έξω από σούπερ μάρκετ, καθώς και σε λαϊκές αγορές και τη Βαρβάκειο αγορά γεννούν φόβους και μας υπενθυμίζουν το πόσο εύκολο είναι να καταστρέψουμε μέσα σε λίγες στιγμές όλα όσα χτίζουμε εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Ακόμα, εκτός από τις πολύ μεγάλες ουρές στα παραπάνω καταστήματα, αλγεινές εντυπώσεις δημιουργούν και οι περισσότερες από 500 παραβάσεις για άσκοπη κυκλοφορία που παρατηρήθηκαν μόνο σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή.

Μάλιστα, εντείνονται οι ανησυχίες πως αύριο Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα οι άσκοπες μετακινήσεις θα ενταθούν παραπάνω, αφού φαίνεται ότι ελάχιστοι ανεγκέφαλοι, ικανοί όμως να καταστρέψουν την προσπάθεια εκατομμυρίων, δεν μπορούν να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Τεράστιες ουρές σε σούπερ μάρκετ – Χαμός σε λαϊκές και Βαρβάκειο

Συνωστισμός και τεράστιες ουρές επικράτησαν στα σούπερ μάρκετ, τις λαϊκές αγορές και τη Βαρβάκειο.

Ο καλός καιρός αλλά και το γεγονός πως βρισκόμαστε δύο ημέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα έβγαλαν τον κόσμο έξω, ο οποίος -παρά το γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και ήταν ανοιχτά και την Κυριακή που μας πέρασε- έσπευσε σήμερα για τα ψώνια του πασχαλινού τραπεζιού και μάλιστα, πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας.

«Χαμός» έξω από τα σούπερ μάρκετ

Από τις 13:00 που άνοιξαν τα σούπερ μάρκετ οι πολίτες σχημάτισαν ουρές έξω από τα καταστήματα προκειμένου να κάνουν τα ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι.

Καθώς εντός των καταστημάτων εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό, έξω από αυτά, στο πεζοδρόμιο παρατηρείται το αδιαχώρητο. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως οι περισσότεροι τηρούν την απόσταση ασφαλείας.

Μάλιστα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε παράταση της λειτουργίας των σούπερ μάρκετ μέχρι τις 20:30.

Δείτε φωτογραφίες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

Χαμός στις λαϊκές αγορές

Εικόνες σε λαϊκή αγορά στο Μετς με τους πολίτες να σπεύδουν για τα ψώνια της τελευταίας αγοράς, δείχνουν ότι δεν τηρούν ούτε την απόσταση του ενός μέτρου.

Μάλιστα, περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας, προσπάθησαν να… διαλύσουν τον κόσμο που ψωνίζει φρούτα και λαχανικά ο ένας δίπλα στον άλλο, ζητώντας από τους πολίτες να μην συνωστίζονται.

Αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπως φαίνεται σε φωτογραφία του TyposThes, στη λαϊκή αγορά που βρίσκεται στην περιοχή της Μπότσαρη έχουν συρρεύσει πολίτες για να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα για τις επόμενες ημέρες.

Κοσμοσυρροή και στη Βαρβάκειο

Και στη Βαρβάκειο Αγορά όμως οι πολίτες καταφθάνουν ο ένας μετά τον άλλο ώστε να κάνουν τις απαραίτητες αγορές για το πασχαλινό τους τραπέζι.

Παρά το γεγονός ότι το φετινό Πάσχα είναι τελείως διαφορετικό από αυτά που τόσα χρόνια είχαμε συνηθίσει οι Αθηναίοι και φέτος έσπευσαν την τελευταία στιγμή για τα ψώνια τους με αποτέλεσμα να σχηματιστούν τεράστιες ουρές με κόσμο που αναμένει να μπει στην αγορά και να ψωνίσει για το γιορτινό τραπέζι.

Η πολυσύχναστη κρεαταγορά έχει προσαρμοστεί στις υπάρχουσες συνθήκες τοποθετώντας κάγκελα στην είσοδο. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι αρκετός κόσμος πήγε στην αγορά χωρίς να φοράει γάντια και μάσκες.

Αντάρτικα στις εκκλησίες όλης της Ελλάδας

Επιπλέον συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα τα… αντάρτικα στις εκκλησίες με κάποιους -ελάχιστους ευτυχώς- πιστούς και ιερείς να αγνοούν παντελώς τόσο τις εντολές της Ιεράς Συνόδου, όσο και του κράτους που έχουν διατάξει οι λειτουργίες να πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία πιστών.

Ένα παράδειγμά τέτοιας αυθαιρεσίας αποτελεί ο Άγιος Χριστόφορος στο Πικέρμι, με τον πάτερ Δημήτριο, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίγει την εκκλησία με σκοπό προσκυνήσουν τον Επιτάφιο οι λίγοι πιστοί που βρέθηκαν εκεί.

Έτσι, λίγο μετά τις 15:00 περιπολικό της Αστυνομίας βρέθηκε στον Άγιο Χριστόφορο και ζήτησε τον ιερέα της εκκλησίας.

Οι αστυνομικοί, ζήτησαν τα αποδεικτικά κίνησης από μια πιστή όταν βγήκε από τον Ναό και κατόπιν πήραν τον πατέρα Δημήτριο με το περιπολικό και τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα.

Ο πάτερ Δημήτριος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα rpn.gr, αυτόπτης μάρτυρας επιβεβαίωσε πως οι πιστοί ήταν ελάχιστοι και έμπαιναν ένας-ένας, χωρίς να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Έφοδος πιστών σε εκκλησία της Λαμίας

Ακόμα ένα περίεργο περιστατικό συνέβη στη Λαμία, στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, νωρίς το μεσημέρι όταν ο ιερέας τελείωσε την αποκαθήλωση και πήγε να βγει από το ναό, έξω τον περίμεναν περίπου 20 πιστοί, οι οποίοι, μόλις άνοιξε την πόρτα ο ιερέας, μπήκαν στο ναό αγνοώντας τις εκκλήσεις του ιερέα και του επιτρόπου.

Αμέσως στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία, ενώ ενημερώθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών.

Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους πιστούς και η πόρτα ξανάκλεισε χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα, ειδικά σήμερα πολλοί ιερείς και επίτροποι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση κάνοντας τον αστυνομικό, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που αγνοώντας τις οδηγίες και τα μέτρα θέλησαν να προσκυνήσουν στον Επιτάφιο.

«Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε ρόλο αστυνομικού. Σήμερα θα έπρεπε έξω από την Μητρόπολη και άλλους κεντρικούς ναούς να υπάρχει ένας αστυνομικός ώστε να μην αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση εμείς με τους πιστούς. Εφαρμόζουμε τις αυστηρές εντολές του Μητροπολίτη μας και όλα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, αλλά ο δικός μας ρόλος δεν είναι κατασταλτικός….» έλεγε ένας από τους ιερείς στο LamiaReport.

Εκκλησίες του Βόλου «έσπασαν» την απαγόρευση

Ακόμα, σύμφωνα με το e-thessalia.gr, o Ιερός Ναός του Αγίου Γερασίμου στον Βόλο «έσπασε» τα περιοριστικά μέτρα και άνοιξε για τους πιστούς, αγνοώντας την απαγόρευση των αρχών με τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως έγινε γνωστό, περίοικοι αντιλήφθηκαν την είσοδο πιστών στην εκκλησία σήμερα Μεγάλη Παρασκευή και ειδοποίησαν την αστυνομία που μετέβη στον Ιερό Ναό και οι πόρτες έκλεισαν.

Παράβαση της απαγόρευσης παρατηρείται και στον Άγιο Νεκτάριο Νέας Ιωνίας, όπου κατά διαστήματα ανοίγουν οι πόρτες και μπαίνουν μέσα οι πιστοί για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.

Πηγή εικόνας: e-thessalia.gr

Απίστευτες εικόνες και στη Θεσσαλονίκη

Αλλά και στη Θεσσαλονίκη πιστοί βρέθηκαν έξω από τον Ιερό Ναό Άγιας Μαρίνας, Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Φανουρίου στην περιοχή της Τούμπας, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χαλάστρα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος. Οι πιστοί περιμένουν στο προαύλιο χώρο αλλά και στο πεζοδρόμιο προκειμένου να ανάψουν ένα κερί.

 Άνοιξαν εκκλησία στους Αμπελόκηπους

Ακόμα, ανοικτός έμεινε – για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα – ο Ιερός Ναός του Αγίου Θωμά στους Αμπελόκηπους Αττικής, στην πλατεία του Αγιού Θωμά στο Λαϊκό Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα οι πιστοί να προσέλθουν κατά μόνας για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν.

Ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής, συγκεκριμένα, οι πολίτες σχημάτισαν μικρές ουρές στον προαύλιο χώρο του ναού, περιμένοντας τη σειρά τους, προκειμένου να εισέλθουν στο εσωτερικό της εκκλησίας.

Στο εσωτερικό οι πιστοί άναψαν κεριά, προσκύνησαν και φίλησαν τις εικόνες αλλά και τον Επιτάφιο. Παρών ήταν και ιερέας.

Τα ίδια και στην Κοζάνη

Την παρέμβαση της Αστυνομίας προκάλεσε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής η απόφαση του αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Μάστορα να επιτρέψει, σύμφωνα με το kozanimedia.gr, στους πιστούς το προσκύνημα στον επιτάφιο, εντός του ιερό ναού του Τιμίου Προδρόμου, στην Καισαρειά Κοζάνης.

Πιθανότατα κατόπιν σχετικής καταγγελίας, άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας κλήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση που προβλέπει πως οι ιεροί ναοί παραμένουν κλειστοί για τους πιστούς, προχωρώντας σε σχετικές συστάσεις προς τον αρχιμανδρίτη.

Μετά την παρέμβαση, οι θύρες έκλεισαν για όλους τους πιστούς.

Κοσμοσυρροή σε παραλίες και πάρκα

Ο καλός καιρός και η λιακάδα έγιναν αφορμή ώστε πολλοί να βγουν από το σπίτι τους και να κάνουν μια βόλτα στις παραλίες, τηρώντας ωστόσο τις αποστάσεις ασφαλείας. Ωστόσο ορισμένοι αψήφησαν τις μέτρα και βούτηξαν στη θάλασσα.

Παραλία Φλοίσβου. Πολλοί εκμεταλλεύτηκαν τη σημερινή λιακάδα για να βγουν μια βόλτα… Οι αποστάσεις ασφαλείας τηρούνται.

Οι περισσότεροι έχουν στείλει sms. Αλλοι φέρουν μαζί τους τη σχετική βεβαίωση. Κάποιοι, ωστόσο, αψήφησαν την απαγόρευση για κολύμπι και βούτηξαν στη θάλασσα.

Άθληση και βόλτα έκαναν από το πρωί πολλοί Αθηναίοι και στην περιπατητική ζώνη στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.

«Βούλιαξε» και πάλι από κόσμο η παραλία της Θεσσαλονίκης

Τι και αν έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στην παραλίας της Θεσσαλονίκης από τις 14:00 και μετά, επιτρέπεται πριν…

Έτσι, παρά τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από τις εικόνες που τελικά οδήγησαν και στο κλείσιμο της παραλίας της Θεσσαλονίκης, ο καλός καιρός έβγαλε και πάλι στους δρόμους τους Θεσσαλονικείς.

Εκατοντάδες άτομα κάθε ηλικίας, με ποδήλατα ή με… κατοικίδια ξεχύθηκαν το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στο παραλιακό μέτωπο.

Στο βίντεο του Gr Times φαίνεται η παραλία της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν τις 14:00, δηλαδή το προγραμματισμένο κλείσιμο να… βουλιάζει!

Πάνω από 500 πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις

Όλα αυτά, ενώ συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από 06:00 έως 15:00 ώρα, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 23 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας ως ακολούθως:

  • 8 στην Αττική,
  • 6 στην Κεντρική Μακεδονία
  • 3 στη Θεσσαλονίκη,
  • 2 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 2 στην Ήπειρο και
  • 2 στη Θεσσαλία.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 16 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 558 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 325 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Εξάλλου, σήμερα από 06:00 έως 15:00 ώρα, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 517 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ, ως ακολούθως:

  • 185 στην Αττική,
  • 54 στη Θεσσαλονίκη,
  • 47 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 41 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 34 στην Κρήτη,
  • 33 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 29 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 27 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 23 στην Πελοπόννησο,
  • 16 στο Νότιο Αιγαίο,
  • 14 στην Ήπειρο,
  • 7 στη Θεσσαλία,
  • 5 στα Ιόνια Νησιά και
  • 2 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 44.247 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024