Το Ηνωμένο Βασίλειο θα απέρριπτε κάθε αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράταση της μεταβατικής περιόδου του Brexit, ανακοίνωσε σήμερα η Downing Street.

O εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται «νομοθετική και οικονομική ευελιξία» για να διαχειριστεί την πανδημία κοροναϊού και δεν θα ζητήσει περισσότερο χρόνο για να εξασφαλίσει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

«Δεν θα ζητήσουμε παράταση της μεταβατικής περιόδου και αν τη ζητήσει η ΕΕ θα πούμε» όχι «. Ενδεχόμενη επέκταση της μετάβασης απλώς θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις, θα παρατείνει την επιχειρηματική αβεβαιότητα και θα καθυστερήσει την ανάληψη του ελέγχου των συνόρων μας. Θα μας κράτησε επίσης δεσμευμένους στην νομοθεσία της ΕΕ τη στιγμή που χρειαζόμαστε νομοθετική και οικονομική ευελιξία για να διαχειριστούμε την πανδημία του κοροναϊού», δήλωσε ο εκπρόσωπος όπως μεταδίδει το Politico.

Το σχόλιο έρχεται ως απάντηση σε δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα που υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δεν πρέπει να «προσθέσουν στην αβεβαιότητα» που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός, αρνούμενοι να παρατείνουν την περίοδο για διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού ο επικεφαλής διαπραγματευτή του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Φροστ ανέφερε στο Twitter ότι «η μετάβαση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Δεν θα ζητήσουμε την παράτασή της. Εάν το ζητήσει η ΕΕ, θα πούμε όχι».

Και πρόσθεσε «θα παρατείνονταν οι διαπραγματεύσεις, θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα, θα μας υποχρέωνε να πληρώσουμε περισσότερα στην ΕΕ στο μέλλον και θα μας κρατούσε δεσμευμένους στη νομοθεσία της ΕΕ σε μια εποχή που πρέπει να ελέγξουμε τις δικές μας υποθέσεις. Εν ολίγοις, δεν είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου μια επέκταση».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο